Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όμιλος Κοπελούζου και EGAS συμφώνησαν για εξαγωγές αιγυπτιακού LNG

Όμιλος Κοπελούζου και EGAS συμφώνησαν για εξαγωγές αιγυπτιακού LNG
Οι υπογραφές «έπεσαν» μετά τις συναντήσεις του ομίλου Κοπελούζου στο Κάιρο με κεντρικό θέμα τα επόμενα βήματα γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου (GREGY)
Σχετικά Άρθρα
Ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα σήμερα (14/10) το deal ανάμεσα στην αιγυπτιακή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου EGAS και τον όμιλο Κοπελούζου για τη σύσταση κοινής εταιρείας που θα εξάγει LNG στην Ελλάδα αλλά και την Ανατολική Ευρώπη.
Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, την επαναεριοποίηση μέσω του FSRU της Αλεξανδρούπολης και από εκεί την εξαγωγή ποσοτήτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι υπογραφές «έπεσαν» μετά τις συναντήσεις του ομίλου Κοπελούζου στο Κάιρο με κεντρικό θέμα τα επόμενα βήματα γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου (GREGY) και η συμφωνία έγινε γνωστή με ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της χώρας.
Στη συμφωνία αναφέρονται τα αιγυπτιακά μέσα, τονίζοντας ότι το Κάιρο επιδιώκει συστηματικά να ενισχύσει τη θέση του ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου μέσω εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και για να καλυφθεί η εσωτερική ζήτηση καταφεύγει σε εισαγωγές από το Ισραήλ.
Πριν την εμφάνιση των προβλημάτων, η ευρωπαϊκή αγορά είχε φτάσει να απορροφά το 71% των αιγυπτιακών εξαγωγών (2022) έναντι 31% το 2021, ενώ αντίστοιχα τα φορτία προς την Ασία είχαν μειωθεί το 2022 στο 28% από 69% τον προηγούμενο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, η Αίγυπτος «βλέπει» ότι οι ελληνικές υποδομές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσος κόμβος μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος) προς την Ευρώπη.
Στον στρατηγικό σχεδιασμό της αιγυπτιακής πλευράς, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας του ΔΕΣΦΑ αλλά και το FSRU της Αλεξανδρούπολης μπορούν μακροπρόθεσμα να παίξουν κομβικό ρόλο για τη δημιουργία ενός τέτοιου ενδιάμεσου hub, αυξάνοντας σημαντικά τις εισαγωγές LNG από την περιοχή. Επιπλέον η εγγύτητα της Ελλάδας με την Αίγυπτο διευκολύνει ακόμη και τις spot αγορές και μάλιστα σε καλές τιμές.
Στην τελετή υπογραφής, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Karim Badawi, είπε ότι η συμφωνία ανοίγει πόρτες για μελλοντική συνεργασία, ενώ από τη πλευρά του, ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου, Δημήτρης Κοπελούζος, εξέφρασε το ενδιαφέρον για τους ενεργειακούς πόρους της Αιγύπτου, ιδιαίτερα των εργοστασίων LNG στην Damietta και στο Idku.
Η συμφωνία προετοιμάστηκε λεπτομερώς τους τελευταίους μήνες και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση μιας βαθύτερης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών στο μέλλον, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της EGAS, Yasseen Mohamed.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης