Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΥ: 7 στους 10 CEOs αισιοδοξούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας - Ποιοι είναι οι λόγοι

tags :
ΕΥ: 7 στους 10 CEOs αισιοδοξούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας - Ποιοι είναι οι λόγοι
Ποιοι είναι οι κορυφαίοι επενδυτικοί προορισμοί.
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της τακτικής παγκόσμιας έρευνας ΕΥ CEO Outlook Pulse και τον δείκτη Global CEO Confidence Index, σχεδόν επτά στους 10 διευθύνοντες σύμβουλοι (69%) δήλωσαν ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες.
H αισιοδοξία αυτή εκδηλώνεται παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι CEOs σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς καλούνται να διαχειριστούν ένα πολύπλοκο και ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται από αναδυόμενες τεχνολογίες, τη μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών και ένα αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο.

Ανάγκη για στροφή προς μία πιο προληπτική στρατηγική

Η έρευνα – η οποία συγκεντρώνει τις απόψεις 1.200 ανώτατων διευθυντικών στελεχών παγκοσμίως – διαπιστώνει ότι οι CEOs δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το ταχέως μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον. Πολλοί CEOs δηλώνουν ότι δεν ανταποκρίνονται έγκαιρα στις διαταραχές στον κλάδο τους, με λιγότερους από τέσσερις στους 10 (38%) συμμετέχοντες στην έρευνα να θεωρούν ότι διαχειρίζονται προληπτικά τις εξωτερικές αυτές δυνάμεις. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 54% μεταξύ των CEOs που δηλώνουν αισιόδοξοι, έναντι μόλις 8% για εκείνους που δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερη σιγουριά.
Ωστόσο, η θετική στάση των CEOs, σε συνδυασμό με μια ρεαλιστική κατανόηση των κινδύνων και των ωφελειών που προκύπτουν από τις εξωτερικές ανατρεπτικές δυνάμεις, αναμένεται να ενισχύσουν τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) τον επόμενο χρόνο.
Το 78% των CEOs που δηλώνουν αισιόδοξοι, ανέφεραν ότι αξιολογούν προληπτικά το χαρτοφυλάκιό τους σύμφωνα με τη βασική τους στρατηγική, καθώς προσαρμόζονται στις δυνάμεις που προκαλούν ανατροπές στην αγορά.
Αντίστοιχα, το 98% σχεδιάζουν κάποια μορφή συναλλαγής τους επόμενους 12 μήνες.
Συνολικά, πάνω από το ένα τρίτο (37%) σχεδιάζουν μια εξαγορά το επόμενο έτος, με το ποσοστό να φτάνει στο 59% μεταξύ των πιο αισιόδοξων, σε σύγκριση με μόλις 16% από τους λιγότερο αισιόδοξους.

Οι προοπτικές Σ&Ε τροφοδοτούνται από τη φιλοδοξία των CEOs να ηγηθούν της αγοράς

Με δεδομένο το τρέχον περιβάλλον, οι CEOs αναγνωρίζουν ότι οι συμβατικές διαδικασίες αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου τους θα πρέπει να αλλάξουν και ότι ο παραδοσιακός στρατηγικός σχεδιασμός και οι τρόποι διαχείρισης χαρτοφυλακίου, δεν είναι πλέον αποτελεσματικοί.
Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι οι αξιολογήσεις χαρτοφυλακίου δεν είναι αρκετά επιθετικές και το 23% βρίσκει τη διαδικασία υπερβολικά παθητική.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναμένεται να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης και προληπτικής προσέγγισης χαρτοφυλακίου, με βάση την πρόθεσή τους να επιταχύνουν την καινοτομία και τον μετασχηματισμό, για να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Ως εκ τούτου, οι συναλλαγές Σ&Ε αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική τους κατά τους επόμενους μήνες, κυρίως με τη μορφή στρατηγικών συμμαχιών, κοινοπραξιών και εκποιήσεων. Σχεδόν οι μισοί (47%) CEOs σχεδιάζουν να επιδιώξουν ενεργά μια στρατηγική συνεργασία με τρίτο μέρος τους επόμενους δώδεκα μήνες. Το 44% θα επιδιώξουν αποεπενδύσεις ή δημόσιες εγγραφές, ενώ το 37% θα δώσουν προτεραιότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Γερμανία, αναμένεται να αποτελέσουν τους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς τους επόμενους μήνες, ενώ στους πιο ελκυστικούς τομείς περιλαμβάνονται οι τράπεζες, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα μέσα ενημέρωσης και η ψυχαγωγία, τα καταναλωτικά προϊόντα και η ασφάλιση.

Τα πέντε κορυφαία ζητήματα που ανατρέπουν την ατζέντα των CEOs

Η έρευνα αναδεικνύει μία σειρά ζητημάτων που προκαλούν ανατροπές στην ατζέντα των CEOs. Αυτά περιλαμβάνουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες, με το 38% των CEO να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να τις αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν την καινοτομία και να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν πλήρη επίγνωση του αντίκτυπου των μεταβαλλόμενων αναγκών των πελατών (36% των CEOs το θεωρούν ως προτεραιότητα), του μεταβαλλόμενου παγκόσμιου οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος (35%), των αλλαγών στο κανονιστικό πλαίσιο (35%) και των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα (33%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από το ένα τρίτο (29%) των CEOs δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως μία από τις κορυφαίες δυνάμεις που προκαλούν ανατροπές. Ομοίως, μόνο το 29% των CEOs πιστεύουν ότι η πρόσβαση σε ανθρώπινο ταλέντο αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Η έρευνά μας, επιβεβαιώνει την αισιοδοξία των CEOs παγκοσμίως, για θετικές προοπτικές της οικονομίας τον επόμενο χρόνο, η οποία τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των σημαντικών τάσεων που αναδιαμορφώνουν σήμερα το επιχειρηματικό τοπίο: τις αναδυόμενες τεχνολογίες τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον, τις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο και τις πιέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σε αυτό το περιβάλλον, αναμένεται να ενισχυθούν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και οι στρατηγικές συμμαχίες και τα οικοσυστήματα, τα οποία αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και την επίτευξη της κρίσιμης μάζας που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επερχόμενων διαταραχών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης