Επιχειρήσεις

Αυτό είναι το επενδυτικό σχέδιο από Μetlen για την στρατηγική επένδυση 295 εκατ. ευρώ σε βωξίτη, αλουμίνα, γάλλιο

Αυτό είναι το επενδυτικό σχέδιο από Μetlen για την στρατηγική επένδυση 295 εκατ. ευρώ σε βωξίτη, αλουμίνα, γάλλιο
Η Metlen αιτήθηκε να ενταχθεί η επένδυση στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως στρατηγική επένδυση στην κατηγορία «εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» και στρατηγική Επένδυση 1(αβ) και αιτείται σωρευτικά τα κίνητρα των άρθρων 3-10 του νόμου
Επενδυτικό φάκελο για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας (κρίσιμες πρώτες ύλες), συνολικού προϋπολογισμού 295,2 εκατ. ευρώ κατέθεσε η Metlen στην Enterprise Greece για την μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο.
Το επενδυτικό σχέδιο αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 1.250.000 τόνων αλουμίνας (επέκταση κατά 350.000 τόνους), 40 τόνων γαλλίου και 1 εκατ. τόνων βωξίτη.
H μονάδα του Αγίου Νικολάου, διαθέτει παραγωγική δυναμικότητα αλουμίνας περί τους 900 χιλ. τόνους και το πρώτο εξάμηνο του 2024 η παραγωγή ανήλθε σε 431 χιλ. τόνους αλουμίνας έναντι 429 χιλ. τόνων της περσινής περιόδου.
Σε ότι αφορά την παραγωγή βωξίτη - ο οποίος είναι και η πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου η εισηγμένη διαθέτει την Imerys ενώ εξετάζει επένδυση στην Γκάνα για να αποκτήσει πρόσβαση σε κοιτάσματα βωξίτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιχειρηματικού σχεδίου περιλαμβάνονται τα εξής έργα : Η ανάπτυξη νέας γραμμής έρευνας και εξόρυξης βωξίτη, νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής γαλλίου, νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για την επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας , έργα ενεργειακής τροφοδότησης της βιομηχανικής μονάδας, επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα, λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα.

Τι κίνητρα παρέχονται μέσω του Νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις

Η Metlen αιτήθηκε να ενταχθεί η επένδυση στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως στρατηγική επένδυση στην κατηγορία «εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» και στρατηγική Επένδυση 1(αβ) και αιτείται σωρευτικά τα κίνητρα των άρθρων 3-10 του νόμου.
Συγκεκριμένα, με βάση το νόμο, τα προαναφερόμενα κίνητρα προβλέπουν περιβαλλοντικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας, βοηθητικά έργα.
Επίσης, στα παρεχόμενα επενδυτικά κίνητρα περιλαμβάνονται η χωροθέτηση του έργου, φορολογικά κίνητρα (για δώδεκα χρόνια παγιωμένο συντελεστή φορολογίας, φορολογική απαλλαγή επί πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων των παγίων ) και κίνητρα ταχείας αδειοδότησης.
Επιπλέον, με το άρθρο 10 προσφέρονται τα κίνητρα ενίσχυσης δαπανών έως 5 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία, έως 20 εκατ. ευρώ για βιομηχανική έρευνα, έως 15 εκατ. ευρώ για πειραματική ανάπτυξη και έως 7,5 εκατ. ευρώ για μελέτες σκοπιμότητας.
Τα κίνητρα ενίσχυσης προσφέρονται και σωρευτικά εφόσον δεν ξεπερνούν τα προαναφερόμενα όρια.
Ο δε υπολογισμός της ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης βάσει του άρθρου 10, παρ. 3 του Ν.4864/2021 για «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας» θα γίνει βάσει των όρων και ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 2.8 του προγράμματος «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Όπως επισημαίνει η Enterprise Greece, με την επέκταση της βιομηχανικής μονάδας η Ελλάδα θα βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο μέσω της αύξησης των εξαγωγών και της μείωσης των εξαγωγών, καθώς το σύνολο της παραγωγής θα εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ενώ οι εισαγωγές γαλλίου θα υποκατασταθούν πλήρως.
Η επένδυση θα αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής τριών κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας, μέσω της εισαγωγής πρωτοποριακών και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών που μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμα της μονάδας, παρέχοντας παράλληλα στην ΕΕ και τις τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες από εγχώριους πόρους χωρίς εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης