Πολλά είναι τα παραδείγματα του φετινού EURO που έχουν διαψεύσει αρκετούς που υποστηρίζουν, πως η διατήρηση της κατοχής της μπάλας, μπορεί από «μόνη της» να οδηγήσει σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Τo BN Sports σας παρουσιάζει τις αντίθετες περιπτώσεις...
Αρκετοί είναι οι προπονητές που υποστηρίζουν πως τα υψηλά ποσοστά κατοχής της μπάλας, δίνουν στην ομάδα που υιοθετεί αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, περισσότερες πιθανότητες για φτάσει στη νίκη. Παρόλα αυτά, το φετινό EURO, το οποίο συμπληρώνει πλέον 60 χρόνια υπόστασης και διαδραματίζεται σε 11 διαφορετικές πόλεις, ήρθε για να αποδείξει το αντίθετο.
Πως το ποσοστό κατοχής της μπάλας είναι ένα νούμερο και πως η κυνικότητα και η αποτελεσματικότητα, αποτελούν τις βασικές αρετές που οδηγούν σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα άλλωστε αποτέλεσε η αναμέτρηση της Ολλανδίας απέναντι στην Αυστρία. Σε ένα ματς που οι «οράνιε» διατήρησαν λιγότερο την μπάλα στα πόδια τους (47%-53%) κατάφεραν να επικρατήσουν με σκορ 2-0, να πάρουν την πρόκριση και να ολοκληρώσουν το 90άλεπτο, δίχως να έχουν δεχθεί περισσότερες από μία τελική προσπάθειες στην εστία τους!
Απεναντίας, εκείνοι πραγματοποίησαν τρεις τελικές εντός στόχου, πέτυχαν δύο γκολ και συγκέντρωσαν το απόλυτο των 6 βαθμών στις δύο πρώτες αναμετρήσεις τους, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της πορείας τους στην επικείμενη διοργάνωση.
Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 18 αναμετρήσεις! Ας δούμε, πέραν της Ολλανδίας, τα υπόλοιπα 7 ματς, στα οποία ομάδες με μικρότερη κατοχή μπάλας, κατόρθωσαν άλλοτε να μην ηττηθούν και άλλοτε να προβούν σε μία σπουδαία νίκη:
- Ουαλία – Ελβετία 1-1 (38% - 62%)
Πρόκειται για το πρώτο ματς που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, μιας και έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας του EURO. Οι Ελβετοί παρουσιάστηκαν εξαρχής καλύτεροι. Πραγματοποίησαν 11 τελικές στο ημίχρονο, δεν κατάφεραν να σκοράρουν, αλλά η πίεσή τους «καρποφόρησε» στην αρχή του δεύτερου μέρους.
Πήραν το προβάδισμα, διατηρούσαν την μπάλα στα πόδια τους και ήλεγχαν το ματς, αλλά η μπάλα τους τιμώρησε σε μία από τις τέσσερις στημένες μπάλες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Ο Μουρ σκόραρε το 22ο γκολ του φέτος σε όλες τις διοργανώσεις και οι Ελβετοί έμειναν να αναρωτιούνται πώς γίνεται να μην έφτασαν στη νίκη, από την στιγμή που ολοκλήρωσαν το ματς με ποσοστό 62% κατοχής της μπάλας…
- Δανία – Φινλανδία 0-1 (63% - 37%)
Είναι με διαφορά το χαρακτηριστικότερο παιχνίδι της διοργάνωσης, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα πως η κατοχή της μπάλας αποτελεί απλώς έναν αριθμό και τίποτα παραπάνω.
Σε ένα παιχνίδι λοιπόν που «σημαδεύτηκε» από το συγκλονιστικό περιστατικό που έλαβε χώρα με τον Κρίστιαν Έρικσεν, η Δανία ολοκλήρωσε το ματς με ποσοστό κατοχής 63%, ο Χραντέτσκι (τερματοφύλακας της Φινλανδίας )πραγματοποίησε 6 αποκρούσεις, έχοντας αποσοβήσει και ένα πέναλτι, αλλά οι τυπικά φιλοξενούμενοι επικράτησαν, μετουσιώνοντας σε γκολ την μοναδική εντός εστίας τελική τους!
- Σκωτία – Τσεχία 0-2 (56% - 44%)
Ήταν η 2η αναμέτρηση του 4ου ομίλου και αποτέλεσε το πρώτο ματς της Σκωτίας σε τελική φάση Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έπειτα από 25 χρόνια. Παρά ταύτα, η κατάληξή του μόνο θετική δεν ήταν. Η Σκωτία απώλεσε σημαντικές ευκαιρίες, επιχείρησε να ελέγξει τον ρυθμό, αλλά προδόθηκε από δύο προσωπικά γκολ του Πάτρικ Σικ.
Και αν στην πρώτη περίπτωση μπορεί κάποιος να κάνει λόγο για ευθύνη των δύο κεντρικών αμυντικών που δεν κατάφεραν να τον περιορίσουν, στην δεύτερη το γκολ που πετυχαίνει αποτελεί μία στιγμή ατομικής έμπνευσης που δεν γινόταν να αποφευχθεί.
Πέτυχε άλλωστε το μακρινότερο γκολ που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία του EURO, και απέδειξε στην Σκωτία των 19 τελικών προσπαθειών πως δεν θέλει κόπο, αλλά… τρόπο.
- Ισπανία – Σουηδία 0-0 (75% - 25%)
Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα 18 ματς που έχουν λάβει χώρα μέχρι τώρα στην διοργάνωση! Η Ισπανία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο φετινό EURO απέναντι στην Σουηδία, και δεν κατόρθωσε να επικρατήσει και να επιβεβαιώσει τον λόγο που είναι η πολυνίκης του θεσμού, μαζί με την Γερμανία, παρά το γεγονός πως αγωνίστηκε όπως συνηθίζει.
Ολοκλήρωσε το ματς με ποσοστό κατοχής της μπάλας 75%, αντάλλαξε την μπάλα 852 φορές, προέβη σε 17 τελικές, αλλά έμεινε στο «μηδέν».
Ακόμη και οι 182 επιθέσεις που πραγματοποίησε, σε σχέση με τις μόλις 52 της Σουηδίας φαντάζουν εντυπωσιακές, με τους επικριτές του Λουίς Ενρίκε να φέρνουν, μετά το άσχημο αποτέλεσμα, ξανά στην συζήτηση την απόφασή του να μην συμπεριλάβει στην αποστολή των «Φούριας Ρόχας» ούτε έναν ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1920!
- Γαλλία – Γερμανία 1-0 (41% - 59%)
Σπουδαία ήταν η νίκη που κατάφερε να πετύχει η Γαλλία στο Allianz Arena, απέναντι στους Γερμανούς, με το σύνολο του Ντιντιέ Ντεσάν να παραμένει αήττητο απέναντι στον Λεβ, για 7η συνεχόμενη φορά.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Γαλλία αγωνίστηκε κυνικά, εκμεταλλεύτηκε το αυτογκόλ του Ματς Χούμελς, το οποίο ήταν το 3ο στην διοργάνωση (ισοφάρισε τα 3 του 2016) και στην συνέχεια άφησε την μπάλα στους Γερμανούς, που ολοκλήρωσαν το ματς με μόλις μία εντός εστίας τελική!
Αντιθέτως, οι Γάλλοι αποδείχθηκαν πιο επικίνδυνοι στην αντεπίθεση, σκόραραν ακόμη δύο φορές, με τα γκολ τους να ακυρώνονται και σημείωσαν 3 τελικές περισσότερες στον στόχο, από ότι οι αντίπαλοί τους!
- Τουρκία – Ουαλία 0-2 (56% - 44%)
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ουαλία βρίσκεται για δεύτερη φορά στην ίδια συζήτηση, έχοντας κατορθώσει να συγκεντρώσει 4 βαθμούς, σε αναμετρήσεις που το ποσοστό της αθροιστικά δεν «αγγίζει» το απόλυτο.
Την επιτυχημένη «συνταγή» της πρεμιέρας λοιπόν, εφάρμοσε και στο δεύτερο κομβικό ματς του ομίλου, απέναντι στην Τουρκία, κατορθώνοντας να επικρατήσει με 2-0, χάρη στην «μαγική» εμφάνιση των Γκάρεθ Μπέιλ και Άαρον Ράμσεϊ.
Οι δυο τους άλλωστε, μετά την δημιουργία τεσσάρων τελικών προσπαθειών ο ένας για τον άλλο, αποτελούν δεδομένα το παραγωγικότερο ζευγάρι της πενταετίας (το ίδιο είχε συμβεί και στο EURO 2016), με τον Μπέιλ να καταγράφει για πρώτη φορά, δύο ασίστ με την φανέλα της χώρας του, και τον Ράμσεϊ να έχει συμμετοχή στο 50% των 12 τελευταίων γκολ που έχει πετύχει η Ουαλία σε μεγάλη διοργάνωση!
Δημήτρης Μανάκος
Σχόλια αναγνωστών