Η Τουρκία έκανε όνειρα για διάκριση στο EURO 2020, αλλά ο ταπεινωτικός αποκλεισμός με συγκομιδή ενός μόλις... γκολ στον 1ο Όμιλο, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «χαστούκια» της ιστορίας της.
«Το Τουρκία-Ιταλία είναι μία κόντρα μεταξύ μιας ομάδας που μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους και μιας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλους. Εάν κάποιος αντίπαλος μας υποτιμήσει, τόσο το χειρότερο για εκείνον. Δεν θα μου έκανε έκπληξη να δω την Τουρκία στον τελικό», είχε τονίσει πριν την πρεμιέρα του EURO 2020 ο άλλοτε εμβληματικός τεχνικός των Τούρκων, Φατίχ Τερίμ.
Όταν η συγκεκριμένη τοποθέτηση γίνεται από τον άνθρωπο που οδήγησε τους γείτονες στη μεγαλύτερη τους επιτυχία ως τώρα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση (σ.σ. τον ημιτελικό του EURO 2008, ήττα 3-2 από τη Γερμανία), τότε δεν είναι δύσκολο ακόμα και ο πιο ταπεινός φίλαθλος να αναθαρρήσει.
Όσα, όμως, ακολούθησαν στη φάση των ομίλων του EURO 2020, αποτέλεσαν ένα γερό «χαστούκι» για τα «Ay-Yıldızlılar» (τα αστέρια της ημισελήνου).
Η ποιότητα και το ταλέντο έμειναν στα «χαρτιά»
Κοιτώντας κανείς προσεκτικά το ρόστερ με το οποίο κατέβασε την Τουρκία ο Σενόλ
Γκιουνές, θα μπορούσε να παρατηρήσει εύκολα πως σε αυτό υπήρχε και ταλέντο και ποιότητα.
Οι Τσαγκλάρ Σεγιουντζιού (Λέστερ), Μερίχ Ντεμιράλ (Γιουβέντους) και Οζάν Καμπάκ (Λίβερπουλ) θα έδιναν μια σχετική σίγουρα στα μετόπισθεν, οι Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν), Ορκούν Κιεκτσιού (Φέγενορντ) και Οκάι Γιουσλού (Γουέστ Μπρομ) θα ξεχώριζαν στο κέντρο και οι Γιουσούφ Γιατζιτζί και Μπουράκ Γιλμάζ της πρωταθλήτριας Λιλ θα ήταν πανέτοιμοι να σπρώξουν την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.
Λένε πως ο καθρέφτης στο ποδόσφαιρο είναι πάντοτε το χορτάρι. Κι όταν λοιπόν την ποιότητα και το ταλέντο σου δεν τα αποτυπώνεις στον αγωνιστικό χώρο, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθείς στον... πάτο.
Ακόμα λένε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Έτσι και στην πρεμιέρα όλα πήγαν στραβά για τους Τούρκους. Το αντιποδόσφαιρο τιμωρήθηκε με «τριάρα» από την Ιταλία (3-0) στο «Ολίμπικο» και όπως φάνηκε ήταν και ο οιωνός όσων θα ακολουθούσαν.
Ούτε ο Ερντογάν κατάφερε να γυρίσει τον «διακόπτη»
Οι γείτονες είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει και είπαν να επιστρατεύσουν τα μεγάλα «όπλα».
O τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του βρέθηκαν στο Μπακού για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της δεύτερης «στροφής» με την Ουαλία, αλλά έφυγαν κι εκείνοι με σκυμμένο το κεφάλι. Άνετο 2-0 για την παρέα του Μπέιλ και πλέον άπαντες στο στρατόπεδο της ομάδας του Γιουνές είχαν πάρει χαμπάρι πως ο ταπεινωτικός αποκλεισμός κοντοζυγώνει.
Η χειρότερη συγκομιδή μετά από 25 χρόνια...
Το 3-1 στην τελευταία αγωνιστική του 1ου Ομίλου από την Ελβετία ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» για την Τουρκία, που τουλάχιστον πέτυχε και ένα γκολ με τον επιθετικό της Φενέρμπαχτσε, Καχβετσί στο 62'.
Έτσι, γλίτωσε το να χαρακτηριστεί η φετινή συμμετοχή της ως η χειρότερη στην ιστορία της σε EURO 2020 και απλά μπήκε δεύτερη στη σειρά μετά το 1996.
Στην τότε διοργάνωση που διεξήχθη στα γήπεδα της Αγγλίας, οι Τούρκοι είχαν τερματίσει ξανά ουραγοί στον 4ο Όμιλο και πάλι με μηδέν βαθμούς και χωρίς μάλιστα να πετύχουν ούτε τέρμα! Συγκεκριμένα, είχαν χάσει 1-0 από Κροατία και Πορτογαλία, ενώ στην τελευταία αγωνιστική δέχθηκαν ξανά τρία τέρματα (3-0) αυτή τη φορά από τη Δανία.
Η Τουρκία έγινε η δεύτερη ομάδα μετά τη Βόρεια Μακεδονία που αποκλείεται και μαθηματικά από τη συνέχεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα αυτή της η συγκομιδή είναι η 5η χειρότερη στη ιστορία της διοργάνωσης με 11 συνολικά ομάδες να μην έχουν καταφέρει να «μαζέψουν» ούτε ένα βαθμό.
Και είναι δεδομένο πως όλα τα παραπάνω θα φέρουν γκρίνια και αναταράξεις στο εσωτερικό της.
Το δυσαναπλήρωτο κενό του Τοσούν
Πολλά είναι τα αίτια που θα μπορούσαν να αναζητηθούν για την κατάρρευση της Τουρκίας, μιας ομάδας που η άμυνα της στα προκριματικά έμοιαζε με... «μπετό», αφού δέχθηκε μόλις τρία γκολ, σε πλήρη αντίθεση με ο,τι συνέβη στην τελική φάση (σ.σ. 8 γκολ παθητικό).
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα να αποτέλεσε η απώλεια του Τσενκ Τοσούν, του κορυφαίου επιθετικού και πρώτου σκόρερ της στα προκριματικά με 5 γκολ σε 6 ματς, που δεν μπόρεσε να συμμετέχει στην τελική φάση ελέω τραυματισμού. Ο ίδιος είχε βοηθήσει τα μέγιστα, ώστε η Εθνική του ομάδα να περάσει 2η με 23 βαθμούς -δυο πίσω από τη Γαλλία- στον Όμιλο των Προκριματικών, έχοντας συνολικά 18 γκολ ενεργητικό και αφήνοντας πίσω τις Ισλανδία και Αλβανία.
Επιπροσθέτως, ίσως να φταίει και το γεγονός πως το τουρνουά ακυρώθηκε την περασμένη σεζόν λόγω της πανδημίας, με τους γείτονες να πιστεύουν πως θα βρίσκονταν σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή περίοδο.
Όλα αυτά, όμως, αποτελούν δικαιολογίες που σίγουρα κάθε Εθνική ομάδα θα μπορούσε να ισχυριστεί. Και δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
Η παραδοχή Γιουνές και... η κλεψύδρα που αδειάζει
«Ειμαι ο κύριος υπεύθυνος γι'αυτόν τον αποκλεισμό, όμως δεν σκέφτομαι να αποχωρήσω. Πιστεύαμε πως θα φτάσουμε μέχρι τον τελικό και αυτή τη στιγμή δεχόμαστε τεράστια κριτική. Δεν ήμασταν καλοί σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά και θεωρώ πως η ήττα στο πρώτο ματς με την Ιταλία είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στους ποδοσφαιριστές μου.
Αυτοί, όμως, οι ποδοσφαιριστές είναι το μέλλον της Εθνικής μας ομάδας για τα επόμενα 10 χρόνια και θα καταφέρουν σύντομα να επιτύχουν», τόνισε ο εμφανώς απογοητευμένος Σενόλ Γιουνές στο σάιτ της UEFA.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του στόπερ της Γιουβέντους, Ντεμιράλ, ο οποίος είχε να πει τα εξής: «Όταν οι απαιτήσεις είναι τόσες πολλές, η μετέπειτα απογοήτευση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Ζητάω συγγνώμη από τον κόσμο μας, αλλά θα μάθουμε πολλά από αυτή την κάκιστη εμπειρία. Θα συμμετέχουμε σε πολλές διοργανώσεις στο μέλλον και θα δείξουμε τις πραγματικές μας ικανότητες.
Παρά τις όποιες δηλώσεις και τη δεδομένη παραδοχή της αποτυχίας από τους Γκιουνές και Ντεμιράλ ένα είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Οι Τούρκοι υποστηρικτές φαίνεται πως έχουν ήδη χάσει την εμπιστοσύνη και την υπομονή τους και μένει να φανεί πόση στήριξη είναι διατεθειμένοι να παρέχουν από εδώ και στο εξής σε μια ομάδα που έχει πάρα πολλά χρόνια να καταφέρει κάτι αξιόλογο...
Κυριάκος Δημητρόπουλος
Κυριάκος Δημητρόπουλος
Σχόλια αναγνωστών