Την καλύτερη διοργάνωση που έχει λάβει χώρα ποτέ στο EURO, φαίνεται πως παρακολουθούμε, με τις 10 τελευταίες ημέρες να αποτελούν ένα επαρκές επιχείρημα για να γίνει η εν λόγω άποψη αντιληπτή από όλους.
Ένα διαφορετικό τουρνουά από τα υπόλοιπα φαίνεται πως αποτελεί αναμφίβολα το φετινό, με το EURO 2020, να «χαρίζει» στον ποδοσφαιρικό πλανήτη έναν ιδιαίτερα παραγωγικό μήνα, πράγμα που γίνεται αντιληπτό τις τελευταίες 10 ημέρες του Ιουνίου.
Και αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τα γκολ, μπορεί να ανατρέξει και σε άλλες στατιστικές κατηγορίες. Στα πολλά χαμένα πέναλτι, στα απίθανα αυτογκόλ που έχουν καταγραφεί, στις αποφάσεις του VAR που έχουν κρίνει αποτελέσματα, στις τρεις παρατάσεις που προέκυψαν από το πουθενά, και στην διαδικασία των πέναλτι, που έλαβε χώρα χθες, για πρώτη φορά στην φετινή διοργάνωση, στο Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου!
Οι εκπλήξεις είναι πολλές, οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι δεν θα παραβρεθούν στις «8» καλύτερες ομάδες του EURO, ενώ σήμερα θα γνωρίζουμε και ποια ομάδα εκ των Αγγλία ή Γερμανία, θα αποχαιρετήσει επίσης από νωρίς την διοργάνωση.
? 14 goals on Monday
— UEFA EURO 2020 (@EURO2020) June 28, 2021
? 118 goals in total!
EURO 2020 = ???#EURO2020
Παρόλα αυτά, σημείο αναφοράς αποτελούν τα πολλά γκολ. Τα 118 γκολ που έχουν επιτευχθεί σε 42 ματς, ο εντυπωσιακός μέσος όρος τερμάτων που μεταφράζεται σε 2,8 γκολ ανά παιχνίδι και τα μόλις 32 λεπτά που χρειάζονται αναλογικά, για να δούμε την μία ομάδα να πανηγυρίζει, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον κάθε φίλου του ποδοσφαίρου.
Άξιο αναφοράς είναι μάλιστα πως τρεις είναι οι μέρες που ξεχωρίζουν, από άποψη παραγωγικότητας. Όλες συγκαταλέγονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις δύο χθεσινές αναμετρήσεις, σε Κοπεγχάγη και Αγία Πετρούπολη, όπου αποτελούν την μοναδική ημέρα στην ιστορία της διοργάνωσης, που σε 210 αγωνιστικά λεπτά, η μπάλα έχει καταλήξει στα δίχτυα, 14 φορές!
Αναλυτικότερα, οι πιο παραγωγικές ημέρες του EURO:
21 Ιουνίου (11 γκολ):
- Βόρεια Μακεδονία – Ολλανδία 0-3
- Φινλανδία – Βέλγιο 0-2
- Ρωσία – Δανία 1-4
- Ουκρανία - Αυστρία 0-1
23 Ιουνίου (18 γκολ):
- Σλοβακία – Ισπανία 0-5
- Γαλλία – Πορτογαλία 2-2
- Γερμανία – Ουγγαρία 2-2
- Σουηδία – Πολωνία 3-2
28 Ιουνίου (14 γκολ):
- Κροατία – Ισπανία 3-5 (3-3 κ.δ)
- Γαλλία – Ελβετία 3-3 (4-5 πεν.)
Εύκολα μάλιστα διαπιστώνει κανείς πως οι Γάλλοι και οι Ισπανοί αποτελούν τις μοναδικές ομάδες που συμπεριλαμβάνονται για περισσότερες από μία φορές στην σχετική λίστα, ούσες και οι δύο από τις τέσσερις ομάδες που αγωνίστηκαν στα δύο από τα τρία έξτρα μισάωρα που έχουν χρειαστεί για να καθοριστεί ο νικητής, ενώ παράλληλα η Βόρεια Μακεδονία, η Φινλανδία και η Ρωσία, που ηττήθηκαν με «βαρύ σκορ» την πρώτη ημέρα (21 Ιουνίου), οκτώ ημέρες μετά δεν συνεχίζουν στην διοργάνωση!
Δημήτρης Μανάκος
Σχόλια αναγνωστών