Η Ολλανδία αποτελούσε ανέκαθεν μία χώρα όπου οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, εκτόξευαν τις καριέρες του. Η μεταγραφή του Τάσου Δουβίκα στην Ουτρέχτη, δίνει την ευκαιρία σε όλους να θυμηθούν τα πεπραγμένα των προκατόχων του στην Eredivisie.
«Σεβόμαστε τους Έλληνες, είναι μαχητές και δεν παραδίνονται», είχε αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής της Φένλο, Σταν Βαλξ. Ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε για την κορυφή της ομάδας του, τον, «κομμένο» από την ΑΕΚ, Γιώργο Γιακουμάκη. Τα λόγια του τα έλεγαν όλα. Η αδυναμία των ολλανδικών ομάδων στους Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι εμφανή.
Η Ουτρέχτη απλώς το επαλήθευσε ξανά. Ο Τάσος Δουβίκας, με ένα ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αφήνει τον Βόλο και την Ελλάδα για να ζήσει το όνειρο στη χώρα της τουλίπας. Ένας ακόμη φορ, που παίρνει το αεροπλάνο για την Ολλανδία και έχει να υπερασπιστεί το εξαιρετικό όνομα που έχουν φτιάξει οι προκάτοχοί του. Όμως, είναι πέντε συγκεκριμένα «κανόνια» που θα έχει ως παράδειγμα στη νέα εμπειρία της καριέρας του.
?⚪ ?????????? ???????? = ?? ???????!
— FC Utrecht (@fcutrecht) April 23, 2021
?? ????? ???????, ?????
? Lees meer over de ?????? ???????? ???? ????/????
? https://t.co/8zB2RN5efv pic.twitter.com/inl8xbROSe
Νίκος Μαχλάς
Καλοκαίρι του 1996. Ο ΟΦΗ βλέπει τον Νίκο Μαχλά να κάνει πάταγο στο ελληνικό πρωτάθλημα και τις προτάσεις να πέφτουν… «βροχή». Ανάμεσα σε αυτές, υπήρξε και της Φίτεσε από την Ολλανδία. Ο Έλληνας επιθετικός, με το ποσό των (σχεδόν) 900 χιλιάδων ευρώ, παίρνει το αεροπλάνο για τη χώρα της τουλίπας. Για τον ελληνικό σύλλογο, από την άλλη, αποτελεί μία πώληση-ρεκόρ και πέρα από τα δεδομένα της εποχής.
Βέβαια, το μέγεθος της μεταγραφής, φάνηκε λίγους μήνες αργότερα. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 1997/98, ο διεθνής φορ καταφέρνει να ματώσει 34 φορές τα αντίπαλα δίχτυα και να κερδίσει το «χρυσό» παπούτσι. Ήταν ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο ενώ αναδείχθηκε και κορυφαίος σκόρερ της Eredivisie.
Συνολικά, στη θητεία του στη Φιτέσε, μέτρησε 67 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να «κερδίσει» τη μεταγραφή στον Άγιαξ. Με 8,5 εκατ. ευρώ, το καλοκαίρι του 1999, ο Μαχλά φοράει τα χρώματα του «Αίαντα». Πανηγύρισε το νταμπλ το 2001/02 και μέσα σε 3,5 χρόνια, σκόραρε 44 γκολ σε 93 εμφανίσεις.
Γιάννης Αναστασίου
Πέρασε τη μισή… καριέρα του στα ολλανδικά γήπεδα και δικαιώθηκε. Ο Γιάννης Αναστάσιου έκανε τη Ρόντα να βγάλει από ταμεία της, το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να τον κάνει δικό της, το 2000. Ο άλλοτε προπονητής του Παναθηναϊκού, πέρασε μία γεμάτη 8ετία, φορώντας τις φανέλες των Άγιαξ, Σπάρτα Ρότερνταμ και Όμνιγουολντ.
Φυσικά, η παρουσία του μόνο απαρατήρητή δεν πέρασε. Στη Ρόντα είχε και τις πιο παραγωγικές χρονιές του, με συνολικά 51 γκολ σε 124 εμφανίσεις πριν ακολουθήσει ο «Αίαντας». Εκεί έπαιξε 38 παιχνίδια, από τα οποία πρόσθεσε ακόμα 10 γκολ στο παλμάρε του. Με τη Σπάρτα κατάφερε να πετύχει μόλις ένα τέρμα, όμως αυτό δεν αναιρούσε την πολύτιμη προσφορά και τις τρομερές εμφανίσεις που είχε κάνει στο ολλανδικό πρωτάθλημα.
Γιώργος Σαμαράς
Ένα ακόμα «παιδί» του ΟΦΗ στην Ολλανδία. Σε αντίθεση με τον Νίκο Μαχλά, ο Γιώργος Σαμάρας έφυγε από την Ελλάδα όταν ακόμα ήταν στους νέους του ελληνικού συλλόγου. Η Χέρενφεϊν ήταν εκείνη που έμεινε έκπληκτη με το ταλέντο του και αποφάσισε να τον εντάξει στο δυναμικό της.
Η εξέλιξή που είχε μέσα σε 3,5 χρόνια και τα 30 γκολ που πέτυχε σε 108 συμμετοχές, του έδωσαν ένα «εισιτήριο» για τη Μάντσεστερ Σίτι. Η μεταγραφή του έφτασε τα 8,5 εκατ. ευρώ, τον Γενάρη του 2006 και αποτέλεσε μία από τις ηχηρές κινήσεις του αγγλικού συλλόγου. Μπορεί να μην πανηγύρισε κάποιον τίτλο όπως οι δύο προηγούμενοι, όμως έκανε τους φίλους των «τουλιπών» να τον θυμούνται ακόμα και σήμερα.
Άγγελος Χαριστέας
Ποιος θα ξεχάσει το «χρυσό» γκολ στα γήπεδα της Πορτογαλίας; Ένα τέρμα, που έστειλε στους «ουρανούς», όλους τους Έλληνες και δώδεκα μήνες μετά, θα έκανε το ίδιο και με τους Ολλανδούς. Ο Άγγελος Χαριστέας, με 2,5 χρόνια προϋπηρεσία στη Βέρντερ Βρέμης, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα της καριέρας του και να πάρει μεταγραφή στον Άγιαξ.
Τα 4,9 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν, δικαιολογήθηκαν άμεσα. Ο διεθνής φορ «πυροβόλησε» 15 φορές τους αντιπάλους του, σε 45 συμμετοχές, όμως το καλοκαίρι του 2006, αποφάσισε να πάει σε έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του «Αίαντα». Τη Φέγενοορντ. Με άλλα δέκα γκολ εκεί σε 38 παρουσίες, έκλεισε τον κύκλο του στην Ολλανδία, καταφέρνοντας να αγαπηθεί και από τους οπαδούς και των δύο συλλόγων.
Γιώργος Γιακουμάκης
Και φτάνουμε στον Έλληνα «θεό» της Φένλο. Ο Γιώργος Γιακουμάκης μπορεί στην Ελλάδα να μην κατάφερε πολλά, όμως η επιλογή του να πάρει μεταγραφή στην Ολλανδία, ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει. Από την άλλη, η ΑΕΚ με μόλις 200 χιλιάδες ευρώ, άφησε έναν ποδοσφαιριστή που έναν χρόνο μετά, συζητάει με ομάδες Premier League και με ποσά άνω των 8 εκατ. ευρώ.
Ο χαρακτηρισμός του «killer» είναι το λιγότερο. Σε μία μικρομεσαία ομάδα της Ολλανδίας, ο Γιακουμάκης μετράει αυτή τη στιγμή, συνολικά 27 γκολ σε 30 συμμετοχές (!). Το όνομά του βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου και τολμάει να ονειρεύεται για το «χρυσό παπούτσι». Ότι κατάληξη και να έχει μετά τη φετινή σεζόν, το μόνο σίγουρο είναι πως ο διεθνής άσος, έχει γράψει ιστορία στην Ολλανδία.
Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν άλλοι τόσοι ποδοσφαιριστές που έχουν αφήσει το ελληνικό στίγμα τους στην Eredivisie. Όμως, αυτοί οι πέντε, είναι τα παραδείγματα του Τάσου Δουβίκα για να πετύχει στη νέα πρόκληση της καριέρας του.
Νότης Χάλαρης
Σχόλια αναγνωστών