Τόσο στην πρωτότυπη έκδοση του 1960, όσο και στο remake του 2016, η ταινία «The Magnificent 7» πραγματεύεται την έλευση επτά πιστολέρο σε ένα μικρό χωριό για να σώσουν τους κατοίκους από κάποιον δυνάστη, προσφέροντάς τους, ό,τι έχουν και δεν έχουν.
Σε ένα παραλληλισμό με την ποδοσφαιρική πραγματικότητα του 2013, η Τότεναμ πρόσφερε το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο έναντι 101 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρεάλ Μαδρίτης, τον Γκάρεθ Μπέιλ, για να μπορέσει να εξασφαλίσει την υπογραφή επτά παικτών που θα την ανέβαζαν επίπεδο.
Μέσα σε μόλις 55 μέρες, περίπου 120 εκατομμύρια είχαν βγει από τα ταμεία της προς ενίσχυση του ρόστερ του Αντρέ Βίλας Μπόας.
Οκτώ χρόνια μετά, ο μόνος που παρέμενε στο ρόστερ της, ήταν ο Έρικ Λαμέλα και η αποχώρησή του, σηματοδοτεί -και με τη βούλα πλέον- το τέλος μίας εποχής, με την προσφορά κάθε προσθήκης να μπαίνει στο «μικροσκόπιο».
7. Βλαντ Κίρικες – 9.5 εκατομμύρια ευρώ – Στεάουα Βουκουρεστίου
Οι 27 συμμετοχές του σε δύο χρόνια παρουσίας στην Premier League μαρτυρούν από μόνες του την ισχνή συνεισφορά του και η αποχώρησή του για τη Νάπολι χαιρετήθηκε με θέρμη από τους οπαδούς των «Σπιρουνιών».
6. Ετιέν Καπουέ – 11 εκατομμύρια ευρώ – Τουλούζ
Υπήρξε το πρώτο μέλος των «Magnificent 7» που αποχώρησε.
Οι πρώτες του εμφανίσεις άφησαν υποσχέσεις, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο παρθενικό του λονδρέζικο ντέρμπι απέναντι στην Άρσεναλ, του έκοψε την ορμή. Παρότι έμοιαζε να μην μπορεί να ανακάμψει από τον τραυματισμό του και αποχώρησε μετά από 18 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, βρήκε την «Ιθάκη» του στη Βιγιαρεάλ, οκτώ χρόνια μετά, όπου και κατέκτησε το Europa League κατά το τρέχον έτος.
5. Παουλίνιο – 20 εκατομμύρια ευρώ – Κορίνθιανς
Οι τρομακτικές εμφανίσεις του Παουλίνιο στο Confederations Cup το 2013 με τη Βραζιλία, οδήγησαν σε ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ Τότεναμ και Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτησή του σταρ της Κορίνθιας.
Οι «Πετεινοί» τον έχρισαν ως τον πρώτο από τους «Magnificent 7» που πάτησε στο White Hart Lane και εν τέλει, έγινε ο δεύτερος που αποχώρησε για την Κίνα το 2015. Η ποδοσφαιρική του πορεία προσπάθησε να ξαναμπεί στις ράγες με την επιστροφή στην Ευρώπη μέσω της Μπαρτσελόνα το 2017, αλλά τέσσερα χρόνια μετά είναι ελεύθερος και εν ολίγοις, ξεχασμένος.
4. Ρομπέρτο Σολδάδο – 30 εκατομμύρια ευρώ – Βαλένθια
Η παρουσία του στην Τότεναμ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς: με γκολ στο ντεμπούτο και τρία τέρματα στα δύο παιχνίδια που ακολούθησαν! Ποιος να το περίμενε πως στις επόμενες δύο σεζόν θα έβαζε μόλις άλλα πέντε;
Ακολουθώντας το παράδειγμα των παραπάνω, αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015 επιστρέφοντας στην Ισπανία για λογαριασμό της Βιγιαρεάλ, όπου παραμένει μέχρι σήμερα στα 36 του χρόνια, φορώντας όμως τη φανέλα της Λεβάντε.
3. Νασέρ Τσαντλί – 8 εκατομμύρια ευρώ – Τβέντε
Οι εξαιρετικές του σεζόν με τη Φέγενορντ στην Eredivisie αποτέλεσαν το «εισιτήριο» για την Αγγλία. Παρότι στην πρώτη του σεζόν στο «Νησί» κινήθηκε σε ρηχά νερά, κατάφερε να κερδίσει τόσο τον Αντρέ Βίλας Μπόας -που τον έφερε στην ομάδα- όσο και τον διάδοχό του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο.
Αποχώρησε από την Τότεναμ το 2016, αλλά αν αναλογιστεί κανείς πως αποτέλεσε κομμάτι της Εθνικής Βελγίου τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όσο και στο EURO του 2020, μάλλον ευχαριστημένος θα είναι από την μετέπειτα πορεία της καριέρας του.
2. Έρικ Λαμέλα – 30 εκατομμύρια ευρώ – Ρόμα
Ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός μνημονεύεται περισσότερο για τις στιγμές μαγείας που χάρισε και συγκεκριμένα τη ράμπονα ως σήμα-κατατεθέν του παιχνιδιού του, παρά για τη συνολική του προσφορά.
Η αστάθεια στις εμφανίσεις του ήταν ο λόγος που επί εννέα χρόνια βρισκόταν συχνά στον πάγκο της ομάδας και είδε τις εμφανίσεις του να περιορίζονται σε 19 ματς ανά σεζόν κατά μέσο όρο, αποτελώντας για τους φίλους της ομάδας μία ως επί το πλείστον cult φυσιογνωμία με αδιαμφισβήτητο ταλέντο.
Tottenham’s goal of the season is Erik Lamela’s ridiculous rabona vs. Arsenal.
— B/R Football (@brfootball) May 24, 2021
Any excuse ?
(?: @SpursOfficial)pic.twitter.com/L8wOhAtsvK
1. Κρίστιαν Έρικσεν – 14 εκατομμύρια ευρώ - Άγιαξ
Δίχως δεύτερη σκέψη ο Κρίστιαν Έρικσεν αποτελεί την πιο πετυχημένη μεταγραφή της «επτάδας» του Αντρέ Βίλας Μπόας.
Με 51 γκολ και 62 ασίστ σε 226 εμφανίσεις στην Premier League άφησε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη νεότερη ιστορία της Τότεναμ. Υπήρξε ένας από τους βασικότερους λόγους που οι Λονδρέζοι έφτασαν ως τον τελικό του Champions League τη σεζόν 2018-19 και το πόσο καθοριστικός μπορεί να αποδειχθεί για έναν σύλλογο, το απέδειξε και στον επόμενο σταθμό του, την Ίντερ, όπου συνέβαλε τα μέγιστα στην πορεία προς το Scudetto μετά από 10 χρόνια.
Δυστυχώς, η κατάρρευσή του στην πρώτη αγωνιστική του EURO 2020 και τα όσα ακολούθησαν γύρω από την κατάσταση της υγείας του, θέτουν ερωτηματικά για το αν θα του επιτραπεί να ξαναπαίξει και αν, εν τέλει, θα κατορθώσει να επιστρέψει στα γνωστά του αγωνιστικά επίπεδα.
Οκτώ χρόνια μετά, τι μένει εις το πηλίκο;
Παρά τα χρήματα που μπήκαν -και βγήκαν- στα ταμεία της Τότεναμ, το νέο γήπεδο, τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της την τελευταία δεκαετία, τις δύο φορές που έφτασε στην «πηγή» ενός τίτλου, «νερό» δεν ήπιε.
Το πηλίκο από την πλευρά των κατακτήσεων παραμένει μηδενικό.
Τα 101 εκατομμύρια του Γκάρεθ Μπέιλ δεν μπορεί να πει κανείς πως σκορπίστηκαν, καθώς περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ επιστράφηκαν από τις πωλήσεις των επτά αυτών παικτών, αλλά σίγουρα οι «Magnificent 7» δεν έκαναν πράξη το σενάριο που είχαν στο μυαλό τους οι Αντρέ Βίλας Μπόας και Ντάνιελ Λίβι όταν τους αποκτούσαν.
Φάνης Τσοκανάς
Σχόλια αναγνωστών