Πατώντας στο Old Trafford, ο Ραφαέλ Βαράν θα δώσει συνέχεια σε μία παράδοση που ξεκίνησε το 1983 και θέλει οκτώ -πλέον- ποδοσφαιριστές να αποτελούν τον άμεσο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Παρότι πρόκειται για δύο συλλόγους με τεράστια ιστορία και βάση φιλάθλων, η όποια ευρωπαϊκή τους «αντιπαλότητα» δεν τους εμπόδισε στο να χτίσουν τη δική τους κοινή ιστορία σε επίπεδο μεταγραφών-προσώπων.
Από τον Λόρι Κάνιγχαμ στον Ντέιβιντ Μπέκαμ και από τον Ρουντ φαν Νίστελροϊ στον Άνχελ Ντι Μαρία.
Λόρι Κάνιγχαμ – Από τη Ρεάλ Μαδρίτης προς τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Δανεισμός - 1983
Υπήρξε ο πρώτος Άγγλος που αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ταχύτατος, τεχνίτης, ένας από τους λίγους παίκτες που ανάγκασαν το Καμπ Νου να σηκωθεί όρθιο για να τον χειροκροτήσει στο El Clasico του 1980.
Έφτασε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου το 1979 από τη Γουέστ Μπρομ και κατάφερε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα (1980) και δύο Κύπελλα Ισπανίας (1980, 1982). To 1983 επέστρεψε στο «Νησί» και συγκεκριμένα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με πρωτοβουλία του Ρον Άτκισον ως δανεικός, χωρίς ωστόσο να πιάσει υψηλά επίπεδα απόδοσης, ενώ αγωνίστηκε μόλις σε πέντε παιχνίδια και παρέμεινε στο ρόστερ, μόλις, για τρεις μήνες περίπου.
Επέστρεψε ως αποτυχημένος στην Ισπανία, δόθηκε δανεικός ξανά και εν τέλει πουλήθηκε στη Μαρσέιγ.
Ωστόσο, δέκα χρόνια μετά την άφιξή του, ενεπλάκη σε τροχαίο και πέθανε ακαριαία. Ήταν μόλις 33ων ετών και μνημονεύεται ακόμη, ως ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, που έβαλαν, παράλληλα, τη σφραγίδα τους στην ίση αντιμετώπιση των έγχρωμων αθλητών.
Ντέιβιντ Μπέκαμ – Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προς τη Ρεάλ Μαδρίτης
37,5 εκατομμύρια ευρώ - 2003
Τη χρονική περίοδο που ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.
Όντας εμβληματικό μέλος της «τάξης του 1992», ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με το πόδι-διαβήτη τόσο σε εκτελέσεις φάουλ, όσο και στις σέντρες του, να ξεχωρίζει ως το σήμα-κατατεθέν του.
Η σχέση του με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πέρασε από διάφορα στάδια, ωστόσο η σύγκρουσή τους λίγο πριν αποχωρήσει από τους «κόκκινους διαβόλους» -με το θρυλικό ιπτάμενο παπούτσι- ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τον έκαναν μέλος των Galacticos και τον πιο διάσημο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο ομάδων, κλέβοντάς τον την ύστατη στιγμή μέσα από τα χέρια της Μπαρτσελόνα.
Ρουντ φαν Νίστελροϊ – Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προς τη Ρεάλ Μαδρίτης
15 εκατομμύρια ευρώ - 2006
Ένας από τους πιο κυνικούς επιθετικούς που πάτησαν «χορτάρι» στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου. Με 150 γκολ στο διάστημα παραμονής του στο Old Trafford άφησε τα διαπιστευτήριά του για να μετακινηθεί στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2006, όταν το γυαλί της παραμονής του είχε ραγίσει.
Ο εγκλιματισμός του στην Ισπανία δεν άργησε. Μόλις στην πρώτη του σεζόν πετυχαίνει 25 γκολ, ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της La Liga και οδηγεί τους «μερένχες» στον τίτλο.
Οι συνεχείς τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει να προσφέρει όσα θα μπορούσε στην τετραετία που έμεινε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, με το πέρασμά του, ωστόσο, να κρίνεται τουλάχιστον επιτυχημένο, αν αναλογιστεί κανείς πως πέτυχε 64 γκολ σε 96 εμφανίσεις.
Γκάμπριελ Χάιντσε – Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προς τη Ρεάλ Μαδρίτης
12 εκατομμύρια ευρώ - 2007
Ο Αργεντίνος αμυντικός αποκτήθηκε προοριζόμενος για αριστερό μπακ από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και στην πρώτη του σεζόν εντυπωσίασε.
Ωστόσο, η έλευση του Πατρίς Εβρά και οι συνεχείς τραυματισμοί του, τον έκαναν δεύτερη επιλογή στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ουσιαστικά ο Χάιντσε ωθήθηκε προς την «πόρτα» της εξόδου, με τον επόμενο σταθμό του, όμως, να είναι ένας εξίσου σπουδαίος σύλλογος.
Η Ρεάλ Μαδρίτης τον υποδέχτηκε στην αγκαλιά της το 2007, χωρίς ωστόσο η πορεία του να κρίνεται επιτυχημένη, αφού δεν κατόρθωσε να συνδυάσει τις 44 εμφανίσεις του με κάποιον τίτλο για τον σύλλογο.
Κριστιάνο Ρονάλντο – Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προς τη Ρεάλ Μαδρίτης
94 εκατομμύρια ευρώ – 2009
Χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ ταξίδεψε για την Ισπανία με τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα Champions League και την πρώτη του «Χρυσή Μπάλα» στις αποσκευές του και κατάφερε να κάνει τα 94 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για αυτόν να μοιάζουν λίγα.
Οι τέσσερις «Χρυσές Μπάλες» στην Ισπανία, τα ισάριθμα Champions League, τα 450 γκολ σε 438 (!) ματς που τον κατέστησαν πρώτο σκόρερ του συλλόγου, ίσως αρκούν για να δείξουν ένα μέρος όσων πέτυχε μετά τη μετακίνησή του στους «μερένχες».
Άνχελ Ντι Μαρία – Από τη Ρεάλ Μαδρίτης προς τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
75 εκατομμύρια ευρώ – 2014
Αποτελεί τον μόλις δεύτερο ποδοσφαιριστή που έκανε το δρομολόγιο από το Σαντιάγο Μπερναμπέου προς το Old Trafford.
Παρότι ήρθε ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το Champions League το 2014, δεν κατάφερε να έχει ανάλογη παρουσία και επιτεύγματα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και μετά από μόλις μία σεζόν και 33 συνολικά συμμετοχές αναχώρησε για το Παρίσι.
Με τον τρόπο αυτό, η πιο ακριβή ως τότε μεταγραφή ποδοσφαιριστή για τους «κόκκινους διαβόλους» και ένας αποδεδειγμένα τρομερά ποιοτικός ποδοσφαιριστής, έφυγε δίχως… να «ακουμπήσει» από το Μάντσεστερ, μην μπορώντας να προσαρμοστεί στα «θέλω» του Λουίς φαν Χαλ.
Τσιτσαρίτο – Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προς τη Ρεάλ Μαδρίτης
Δανεισμός – 2014
Το καλοκαίρι του 2010 ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον προχώρησε στην απόκτηση ενός από τα πιο καυτά ονόματα του μέλλοντος του μεξικανικού ποδοσφαίρου. Ο Χαβιέρ Φερνάντες, γνωστός ως Τσιτσαρίτο, αποτέλεσε μία από τις πιο cult φυσιογνωμίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ταυτόχρονα αγαπήθηκε πολύ από την κερκίδα.
Μετά από τέσσερα χρόνια και δύο πρωταθλήματα Αγγλίας (2011, 2013), ήρθε ένας απροσδόκητος δανεισμός στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Η παραμονή του κράτησε έναν χρόνο και παρότι η συγκομιδή του δεν ήταν κακή (σε 35 ματς είχε 9 γκολ), η ρήτρα αγοράς του δεν ενεργοποιήθηκε, στέλνοντάς τον πίσω στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την οποία και αποχώρησε το ίδιο καλοκαίρι.
Φάνης Τσοκανάς
Σχόλια αναγνωστών