Ποδοσφαιριστές με εμπειρία, «πλούσιο» βιογραφικό και αμέτρητες διακρίσεις, πήραν την απόφαση να αγωνιστούν σε διαφορετικές ομάδες από αυτές που τους έχουμε συνηθίσει…
Το φετινό καλοκαίρι ήταν από τα καλύτερα στα χρονικά των μεταγραφικών περιόδων. Ανατροπές, μεγάλες κινήσεις, και αρκετά εκατομμύρια ευρώ που έφεραν πολλές μετακινήσεις-«έκπληξη». Ωστόσο, εκτός από τις μεγάλες ομάδες, είχαμε δυνατές κινήσεις και από τους μικρότερους συλλόγους.
Το BN Sports σας παρουσιάζει τα πέντε συν ένα δρομολόγια που κανείς δεν περίμενε πως θα μπορούσαν να συμβούν, βάση του βιογραφικού και της εμπειρίας τους. Ποδοσφαιριστές που κόστισαν πολλά εκατομμύρια, έγραψαν ιστορία και πλέον, είναι έτοιμοι να γράψουν ηγηθούν στους νέους τους συλλόγους.
Ραδαμέλ Φαλκάο (Ράγιο Βαγιεκάνο)
Ένα χρόνο πριν, ο Ολυμπιακός ήταν μία από τις ομάδες που προσπάθησαν να τον αποκτήσουν, όμως η Γαλατασαράι ήταν εκείνη που το κατάφερε. Ο Ραφαέλ Φαλκάο, σε ηλικία 35 ετών, αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην La Liga, έπειτα από οκτώ χρόνια. Αυτή τη φορά, όχι για τον Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά για την… νεοφώτιστη Ράγιο Βαγιεκάνο.
Μία κίνηση που εξέπληξε όλη την Ευρώπη και έδωσε μία άλλη δυναμική στην επιθετική γραμμή του ισπανικού συλλόγου. Ένας ποδοσφαιριστής που έκανε τις ομάδες της καριέρας του να δαπανήσουν συνολικά 103 εκατ. ευρώ, με μερικές από αυτές να είναι οι Μονακό, Πόρτο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Φυσικά, να σας θυμίσουμε πως μία από αυτές, θα μπορούσε να είναι και ο Παναθηναϊκός αλλά το 2008, το «τριφύλλι» απέρριψε την περίπτωσή του.
Μίραλεμ Πιάνιτς (Μπεσίκτας)
Μπορεί να είναι μόλις 31 ετών, όμως ο Μίραλεμ Πιάνιτς είδε την καριέρα του να παίρνει απότομα τον «κάτω δρόμο». Ο Βόσνιος μέσος ήταν το έμψυχο αντάλλαγμα της Γιουβέντους προς την Μπαρτσελόνα, για να αποκτήσει τον Αρτούρ. Μία κίνηση που αποτέλεσε την αφετηρία της καθόδου για τον διεθνή άσο. Μπορεί στα τέλη του 2019, η τιμή του να είχε φτάσει και τα 70 εκατ. ευρώ, όμως αυτή τη στιγμή, είναι μόλις στα 20 εκατ. ευρώ.
Η Μπαρτσελόνα δεν τον ήθελε στο ρόστερ της και ο ίδιος ήθελε να βρει ομάδα να παίξει. Εκείνη που έκανε την τεράστια υπέρβαση να τον κάνει δικό της, ήταν η Μπεσίκτας. Ο τουρκικός σύλλογος, θύμισε εκείνον από τα… παλιά με τις μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις, αποκτώντας τον Πιάνιτς ως δανεικό για ένα χρόνο. Έτσι, ο 31χρονος ποδοσφαιριστής, μετά τις Μετζ, Λυών, Ρόμα, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, θα αγωνιστεί στην Τουρκία.
Χαβιέ Παστόρε (Έλτσε)
Ακόμα μία μεγάλη προσθήκη για το ισπανικό πρωτάθλημα. Η Έλτσε έκανε το κόλπο γκρόσο και εκμεταλλεύτηκε την επιθυμία του Χαβιέ Παστόρε να συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός είχε λύσει το συμβόλαιό του με την Ρόμα και βρήκε την επόμενη «στέγη» του στην Ισπανία ως ελεύθερος.
Ο διεθνής άσος κόστισε συνολικά 74 εκατ. ευρώ στην καριέρα του, με αποκορύφωμα τα 42 εκατ. ευρώ από την Παλέρμο στην Παρί Σεν Ζερμέν. Κατέκτησε τα πάντα στην Γαλλία, μετρώντας συνολικά 269 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ συνέχισε να εντυπωσιάζει και στην Ρόμα μέχρι και πέρσι.
Φρανκ Ριμπερί (Σαλερνιτάνα)
Τι να πει κάποιος για τον Γάλλο εξτρέμ. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους της θέσης του στον 21ο αιώνα. Σε ηλικία 38 ετών, όχι απλώς δεν έχει σκεφτεί να παρατήσει αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο μετά την λύση της συνεργασίας του με την Φιορεντίνα. Η νεοφώτιστη στη Serie A Σαλερνιτάνα ήταν εκείνη που του πρόσφερε το συμβόλαιο που ήθελε για να συνεχίσει την καριέρα του.
Ο έμπειρος άσος έπαιξε για 12 ολόκληρα χρόνια στην Μπάγερν Μονάχου, μετρώντας 124 γκολ και 182 ασίστ σε 425 ματς (!). Όλα, στην πρώτη γραμμή των «Βαυαρών». Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητο το πέρασμά του από Γαλατασαράι και Μαρσέιγ αλλά ούτε και από την Φιορεντίνα, μετά το γερμανικό πρωτάθλημα. Παράλληλα, έχει πανηγυρίσει στην καριέρα του, μεταξύ άλλων, πρωταθλήματα, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, Champions League και UEFA Super Cup.
Έκτορ Μπεγιερίν (Ρεάλ Μπέτις)
Πριν δύο χρόνια, ο Έκτορ Μπεγιερίν θεωρούταν από τους κορυφαίους μπακ της Ευρώπης, μέχρι κάποιοι συνεχόμενοι τραυματισμοί να τον αφήσουν πίσω. Ο Μικέλ Αρτέτα δεν τον πίστεψε όσο θα έπρεπε και η αξία του Ισπανού άσου έπεσε απότομα. Σε ηλικία 26 ετών, ψάχνει την αναγέννηση του πίσω στην Ισπανία και συγκεκριμένα, στην Ρεάλ Μπέτις.
Ο διεθνής άσος επαναπατρίζεται μετά από έντεκα χρόνια, όταν άφησε την Μπαρτσελόνα για τις ακαδημίες της Άρσεναλ. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, πρόλαβε να αγωνιστεί σε 239 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας εννέα γκολ και 29 ασίστ. Πλέον, έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί μέσα από τον μονοετή δανεισμό του στην ομάδα της Ανδαλουσίας.
Μπρούνο Άλβες (Απόλλων Σμύρνης)
Ο Απόλλων Σμύρνης αποφάσισε να «ταράξει» τα μεταγραφικά νερά με τον δικό του τρόπο. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην απόκτηση του πολύπειρου Μπρούνο Άλβες, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από 16 χρόνια. Τότε, είχε φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ για ένα χρόνο ως δανεικός από την Πόρτο, μετρώντας 43 συμμετοχές.
Από εκεί και πέρα, ανάγκασε την Ζενίτ να τον αγοράσει με 22 εκατ. ευρώ το 2010 και με 5,5 εκατ. ευρώ, η Φενέρμπαχτσε τρία χρόνια αργότερα. Κατέκτησε πρωτάθλημα σε Πορτογαλία, Ρωσία και Τουρκία ενώ αναδείχθηκε και κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Πόρτο, το 2008/09. Παράλληλα, πανηγύρισε και το EURO με την Πορτογαλία το 2016.
Το γήπεδο είναι πάντα καθρέφτης. Όμως, οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές, και μόνο με την εμπειρία, μπορούν να κάνουν την πραγματική διαφορά.
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr
Σχόλια αναγνωστών