Η επιτυχία της δημοπρασίας ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, φέρνοντας 3,1 εκατομμύρια δολλάρια στους απογόνους του
Οι εγγονές του διαβόητου μαφιόζου Alfonso “Al” Capone (Αλφόνσο Καπόνε) πλειστηρίασαν στον οίκο Witherell's προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες ακόμη και μία επιστολή του διαβόητου κακοποιού προς τον γιό του “Sonny” (Σόνι) Capone.
Η επιτυχία της δημοπρασίας ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, φέρνοντας 3,1 εκατομμύρια δολλάρια στους απογόνους του. Μεταξύ των αντικειμένων υπήρξαν δύο πιστόλια Colt.
Ένα πιστόλι “τσέπης” M 1908 (.380 ACP) και ένα μοντέλο 1911 σε διαμέτρημα .45 ACP.
Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας στην πόλη του Σακραμέντο, το μεν Colt M1908 έφτασε τις 242.000 δολάρια -για ένα πιστόλι που αν δεν συνδεόταν με τον αποθανόντα γκάνγκστερ δε θα “έφερνε” πάνω από 2.500.
Το δε σαρανταπεντάρι Μ1911 πωλήθηκε στο δεκαπλάσιο της αρχικής εκτίμησης, αποδίδοντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου και σαράντα χιλιάδων δολαρίων (1.040.000$ US)!
Η “αγαπημένη” του “Σημαδεμένου”
Σύμφωνα με την οικογένεια και τον οίκο δημοπρασίας, ο “Σημαδεμένος” όπως ήταν το ψευδώνυμο του Αλ Καπόνε αποκαλούσε το συγκεκριμένο σαρανταπεντάρι “αγαπημένη” (Sweetheart”).
Το αφήγημα λέει ότι όταν το 1947 απεβίωσε, το όπλο πέρασε στη σύζυγο του. Εκείνη το κληροδότησε στο γιό τους και εκείνος στις κόρες του και εγγονές του μαφιόζου.
Από τα στοιχεία και τις φωτογραφίες της δημοπρασίας, πρόκειται για ένα αρχικό μοντέλο 1911.
Αυτό διακρίνεται εύκολα από το σχήμα της λαβής που είναι ίσια και όχι κυρτή και την έλλειψη των χαρακτηριστικών κοψιμάτων σε σχήμα μισοφέγγαρου που φέρουν τα νεώτερα 1911-Α1 πίσω από τη σκανδάλη.
Η επίσημη πρόσκληση στη δημοπρασία αναφέρει ένα σειριακό αριθμό επί του σκελετού “C 837”, που το τοποθετεί χρονικά στο 1912, την πρώτη χρονιά παραγωγής για το μοντέλο.
Σημειώστε ότι το 1912 ο Al Capone ήταν σχεδόν 13 ετών. Πιθανότατα δε διέθετε τα χρήματα για να αγοράσει ένα σπάνιο και ακριβό νέο μοντέλο όπλου. Άρα ο αρχικός ιδιοκτήτης ήταν άλλος.
Οι μικρές λεπτομέρειες
Το φερόμενο ως όπλο του Al Capone διαθέτει πλούσιο σκάλισμα πάνω στο κλείστρο (ολισθητήρα).
Είναι βέβαιο ότι η χάραξη έγινε εκ των υστέρων, αφού η Colt δεν πρόσφερε τέτοια υπηρεσία.
Το μέταλλο είναι καλογυαλισμένο και καλύπτεται από στιλπνή βαφή που διατηρεί ίσως το 70-80% της αρχικής της κάλυψης.
Έχει τροποποιήθεί από οπλουργό, για καθαρά σκοπευτική χρήση. Όταν στις δεκαετίες του 1950-1960 η σκοποβολή με πιστόλι έγινε δημοφιλής, οπλουργοί άρχισαν να κατασκευάζουν ευδιάκριτες υψηλού προφίλ ακίδες και ρυθμιζόμενα κλισιοσκόπια.
Αντίστοιχα, οι τεχνίτες βελτίωναν τις στρατιωτικές σκανδάλες, τοποθετώντας ένα φαρδύτερο “πεντάλ”.
Ο ρόλος του ήταν να κατανέμει την πίεση που απαιτείται για την ενεργοποίηση της σχαστηρίας σε μεγαλύτερη επιφάνεια του δαχτύλου.
Έτσι ο σκοπευτής κουραζόταν λιγότερο στις μακροσκελείς προπονήσεις.
Οι αρχικές ξύλινες λαβές έχουν αλλαχτεί με φαρδύτερες φτιαγμένες από κέρατο ελαφιού.
Το συνήθως λείο μέταλλο γύρω από τη λαβή έχει χαραχθεί για να βελτιωθεί το κράτημα. Η εργασία έχει γίνει εμφανώς με λίμες και σε αρκετά σημεία οι ρόμβοι που έχουν “κοπεί” πάνω στο μέταλλο είναι ανομοιόμορφοι.
Αντίστοιχα, η σφύρα και το πίσω μέρος του σκελετού έχουν λειανθεί και κοντύνει για να μη τραυματίζουν την παλάμη κάποιου μεγαλόσωμου άνδρα όταν ρίχνει.
Με τέτοιες ορατές αλλαγές εξωτερικά, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το συγκεκριμένο έχει υποστεί και εσωτερικά αντίστοιχες βελτιώσεις.
Το πρόβλημα που προκύπτει από αυτές τις λεπτομέρειες είναι ότι ο “Alfonso” δεν υπήρξε ποτέ σκοπευτής.
Ενδεχομένως θα διακοσμούσε το όπλο του με πολυτελείς λαβές και σκαλίσματα. Δε θα ενδιαφερόταν όμως να βελτιώσει σε αγωνιστικά επίπεδα, ένα πιστόλι το οποίο ενδεχομένως να ξεφορτωνόταν μετά από κάποιο φόνο.
Επιπλέον, κάποιες από τις τροποποιήσεις έγιναν δημοφιλείς μετά το Β’ παγκόσμιο. Ο Capone πέθανε το 1947. Είχε αποφυλακιστεί για λόγους υγείας μετά από ενδεκαετή κάθειρξη.
Έπασχε από προχωρημένα συμπτώματα σύφιλης. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, υπέφερε από εκφυλιστικές εγκεφαλικές βλάβες.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που τον εξέτασαν κατά την φυλάκιση του, παρουσίαζε διανοητικό επίπεδο παιδιού, απόροια της προχωρημένης ασθένειας του.
Η σύφιλη που τον ταλαιπωρούσε είχε μεταδωθεί γενετικά και στο μοναδικό γιό του, ο οποίος γεννήθηκε κωφός και με εγεφαλικό όγκο. Αυτός ο άνθρωπος δεν ακούγεται σαν κάποιο που θα παράγγελνε σε οπλουργό ένα αγωνιστικό όπλο.
Αμφίβολη προέλευση
Αντίθετα ο γιόςτου, ο Francis “Sonny” Capone ήταν σκοπευτής με καταγεγραμμένες νίκες. Στη δημοπρασία πουλήθηκαν και κάποια όπλα που αναφέρονταν ως δικά του, σε πολύ χαμηλές τιμές.
Σε αυτά διακρίνουμε ένα πιστόλι σκοποβολής Ruger .22 και δύο ακόμη μοντέλα 1911 Α1: ένα Commander και ένα Officer’s ACP.
Μαζί με το αρχικό 1911 αποτελούν μια “τριπλέτα” με όλα τα μεγέθη στα οποία η Colt έχει κατασκευάσει το συγκεκριμένο σχέδιο
Μια διόλου απίθανη λοιπόν θεωρία που υποστηρίζουν αρκετοί ανεξάρτητοι εκτιμητές όπλων είναι η εξής: Ο νεώτερος Capone όντας οπλόφιλος και σκοπευτής, είχε μια συλλογή με πιστόλια, μεταξύ των οποίων και ένα “αυθεντικό 1911” που ενδεχομένως να κληρονόμησε από τον πατέρα του ή αγόρασε μεταχειρισμένο.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του (απεβίωσε το 2004 σε ηλικία 85 ετών) παρήγγειλε σε κάποιον οπλουργό τις βελτιώσεις που βλέπουμε σήμερα.
Στον ίδιο χρόνο, το όπλο ξαναβάφτηκε από την αρχή, όπως είναι λογικό μετά από μετατροπές στο μέταλλο.
Ο Sonny χρησιμοποιήσε το όπλο (όπως και τα άλλα του πιστόλια) για αγώνες.
Και 16 χρόνια μετά το θάνατο του, οι κόρες του αποφάσισαν να πουλήσουν την κληρονομιά του παππού και τα όπλα του πατέρα τους.
Μόνο που τα “κοινότυπα” πιστόλια του άγνωστου Φράνσις “Sonny” αξίζουν δεκάρες.
Τα όπλα όμως του Al Capone... εκατομμύρια!
Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρα από τη μαρτυρία των γηραιών κυριών (η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν 3 ετών όταν ο παππούς τους εγκατέλειψε τα εγκόσμια), δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό που να συνδέει το συγκεκριμένο πιστόλι με τον αρχινονό του Σικάγο.
Καμία φωτογραφία, απόδειξη, άδεια κατοχής ή αναφορά σε κάποια επιστολή ή διαθήκη.
Ακόμη και αν κάποτε το κράτησε στα χέρια του, δεν ήταν στη μορφή που πουλήθηκε σήμερα.
Παρόλα αυτά, ένας άγνωστος πλειοδότης, “αγόρασε” το μύθο πληρώνοντας 1.040.000 δολάρια για να το αποκτήσει.
Μάλλον ο ναπολιτάνος μαφιόζος κατάφερε να “γδύσει” άλλον ένα αφελή ακόμη και από τον τάφο!
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών