Τελευταία Νέα
Gun Room

Moscow Arms Company «Phantom H» - To κυνηγετικό φάντασμα των 1.000 μέτρων

Moscow Arms Company «Phantom H» - To κυνηγετικό φάντασμα των 1.000 μέτρων
Το διαφημιστικό υλικό της εταιρείας περιγράφει ένα κυνηγετικό τυφέκιο ικανό για “μυθική” ακρίβεια 0,1-0,2 ΜΟΑ

Ανάγκη η μητέρα της επινοητικότητας

Η Moscow Arms Company ιδρύθηκε το 2014, ως άμεσο αποτέλεσμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία. Ακολουθώντας μια ασυνήθιστη πρακτική, προσέλαβαν τους υπαλλήλους τους κατόπιν διαγωνισμών μεταξύ των αριστούχων μηχανολόγων από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.
Πριν το 2017, υψηλής ποιότητας ραβδωτά όπλα (οπως εκείνα των SAKO, HEYM, SAUER, κλπ.) ήταν εύκολο να εισαχθούν για τους εύπορους Ρώσους. Η έλλειψη ξένων πηγών ώθησε την τοπική δημιουργία εναλλακτικών, πατώντας πάνω στα βήματα γνωστών δυτικών βιομηχανιών.
´Όπως παραδέχεται στο επίσημο site της, πολλές από τις εφαρμογές τους προέρχονται από ιδέες των REMINGTON, SAKO και Accuracy International.
To 2019 ίδρυσαν ένα αποκλειστικό τμήμα με το όνομα “Bespoke Guns”.
Ο τίτλος παραπέμπει στα εγγλέζικα εργαστήρια=μπουτίκ που κατασκευάζουν ύψιστης ποιότητας όπλα κατά παραγγελία. Παρομοίως, το εξειδικευμένο τμήμα εντός της Moscow Arms ασχολείται με την παραγωγή δημιουργία πρωτοτύπων και μοναδικών κομματιών.
g2_60.JPG
“Φάντασμα” υψηλής τεχνολογίας

Από εκεί έρχεται το τουφέκι Phantom H (Hunter: Κυνηγός). Η διάκριση γίνεται γιατί στα σχέδια της εταιρείας υπάρχει μια ακόμη έκδοση (Tactical) προσανατολισμένη στη σκοπευτική αγορά.
Το κοινό σημείο όλων είναι πως κατασκευάζονται με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο τεχνολογίας και με τις μικρότερες δυνατές ανοχές. Σχεδιάζουν τα προϊόντα τους ώστε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς να γίνεται από υψηλής ακρίβειας CNC και με μίνιμουμ χειρονακτική εργασία.
Το κόστος δεν αποτελεί παράγοντα σε αυτή την περίπτωση. Ο κορμός κατασκευάζεται από ανοξειδωτο ατσάλι. Περικλείει το κλείστρο τριών κεφαλών με το κινητό ουραίο. Ρώσοι αρθρογράφοι δε κρύβουν το γεγονός ότι το σχέδιο “δανείζεται” στοιχεία από τα αντίστοιχα SAKO, ενώ για παράδειγμα ο μηχανισμός της σκανδάλης προέρχεται από το Remington 700. Αυτό επιτρέπει την αξιοποίηση αντίστοιχων
ανταλλακτικών υψηλής ποιότητας από την διεθνή αγορά. Η τροφοδοσία γίνεται από κυτιοειδή γεμιστήρα χωρητικότητας 3 φυσιγγίων. Αρκετά απάρτια, όπως ο μηχανισμός ρύθμισης του κοντακίου και ο μοχλός του κινητού ουραίου κατασκευάζονται από τιτάνιο.
Ανοξείδωτη είναι και η βαρέος προφίλ κάνη μήκους αποκλειστικά 61cm.
Μια σειρά από φρεζαρίσματα κατά μήκος της μειώνουν λίγο το βάρος ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την επιφάνεια ψύξης και την ακαμψία της.
Στο στόμιο της βρίσκεται ένας εκτονωτής που μειώνει τη λάμψη και κατευθύνει τα αέρια της πυροδότησης. Είναι απαραίτητος καθώς το μοναδικό διαμέτρημα για το Phantom H είναι το .300 Winchester Short Magnum (WSM). Το βάρος (με γεμιστήρα) ορίζεται στα 4 κιλά, εν μερεί για να μετριάζεται η ανάκρουση.
g3_53.JPG
Μάθημα εργονομίας

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο κοντάκιο που διαθέτει εντελώς ασυνήθιστο σχήμα. Σε αντίθεση με τις στρογγυλεμένες επιφάνειες που συναντούμε συνήθως, στο Phantom φαίνεται να σχηματίζεται από τρισδιάστατα πολύγωνα.
Η πρώτη “αντίδραση” είναι πως όλες αυτές οι ακμές θα το καθιστούν άβολο στη χρήση. Μαθαίνουμε ότι αυτό συμβαίνει σκόπιμα: οι γωνιώδεις επιφάνειες οδηγούν “αναγκαστικά” το χειριστή να τοποθετήσει το σώμα του (μάγουλο, λαιμό, παλάμη) στα “σωστά σημεία’ για να ευθυγραμμίζει πάντα το όπλο. Αν όχι, αισθάνεται άβολα και αδυνατεί να δουλέψει με το τουφέκι. Αυτή είναι μια πρωτοποριακή σκέψη, καθώς αποκλείει λανθασμένη επώμιση!
Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ανθρακόνημα. Πανίσχυρο, ελαφρό και ανεπηρέαστο από τις καιρικές συνθήκες. Ρυθμίζεται ως προς το μήκος, το ύψος και την κλίση της παρειάς. Στο εμπρός άκρο διαθέτει βάση για σταθεροποιητικό δίποδα.
g4_45.JPG
Το “μοναδικό”διαμέτρημα

Η Bespoke Guns προσφέρει το “Phantom H”, ως πλήρες πακέτο. Τα όπλα παραδίδονται σε μια θήκη/κασετίνα επίδειξης με το δίποδα, τον αορτήρα, τη διόπτρα επιλογής του κατόχου, ακόμη και τη δερμάτινη,
χειροποίητη φυσιγγιοθήκη. Ο σκελετός βάφεται στο επιθυμητό χρώμα ή καμουφλαζ και υπάρχει δυνατότητα για ακόμη πιο εξατομικευμένες οψιόν. Το μόνο που δε μπορει να επιλέξει είναι άλλο διαμέτρημα από το .300 WSM.
Το 2000 η Winchester παρουσίασε μια οικογένεια κυνηγετικών διαμετρημάτων που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των “μικρών” .308 και .243 Win και των “μεγάλων” 300 Win Magnum, 300 NM, κλπ.
Βασίζεται σε ένα βραχύτερο κάλυκα. Σκοπός ήταν η επίτευξη ταχυτήτων πάνω από τα 3.100 πόδια/δευτερόλεπτο (945 m/sec) μέσα από ένα όπλο διαστάσεων ανάλογων με του .308 Win (7,62X51mm). Η
επιλογή της διαμέτρου σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το εύρος βολίδων που έχουν σχεδιαστεί για τα .308 Win και 30-06 Spr., δίνοντας απεριόριστες επιλογές βάρους και τύπων για κάθε χρήση από σκοποβολή μακρών αποστάσεων μέχρι κυνήγι μεγάλων θηραμάτων.
Θεωρείται πως το ιδανικό μήκος κάνης για το φυσίγγιο είναι μεταξύ 60- 65cm γιατί επιτρέπει πλήρη καύση της γόμωσης και τη βέλτιστη ταχύτητα. Οι τυπικές ταχύτητες είναι μεγαλύτερες κατά 80-100 μέτρα το δευτερόλεπτο σε σχέση με το .308 Win για ανάλογα βάρη και το βεληνεκές εκτείνεται ως τα 1.000 μέτρα. Ο κυνηγός μπορεί να υπολογίζει σε καίρια πλήγματα εντός αυτής της απόστασης. H Bespoke Guns παραδίδει μαζί με κάθε τουφέκι 99 φυσίγγια γομωμένα με δική της συνταγή. Ισχυρίζονται ότι είναι ικανά για διασπορά μικρότερη των 6 εκατοστών σε αυτή την απόσταση
Το “τίμημα” για αυτές τις επιδόσεις είναι έντονη διάσειση από τον πίδακα στο στόμιο της κάνης (ο λόγος για τον οποίο το Phantom εξοπλίζεται με εκτονωτή) και η αυξημένη φθορά της θαλάμης.
Υπολογίζεται πως η κάνες των .300 WSM “βγάζουν” 4.500 βολές πριν φθαρούν σε σημείο που επηρεάζεται η ακρίβεια(συγκριτικά το .308 Win αντέχει 10.000-12.000). Όμως αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε δεκαετίες κυνηγετικής χρήσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης