Η ΕΕ αποκλείει ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία και Κίνα - Μαύρος ο Ιούνιος για την Ινδία - Προειδοποίηση για 100.000 κρούσματα ημερησίως στις ΗΠΑ, ήδη 160.000 την ημέρα παγκοσμίως, εδώ και μια εβδομάδα
(upd3)Μαύρα είναι τα μηνύματα από τη «μάχη» κατά της πανδημικής κρίσης του νέου κορωνοϊού, καθώς αν και έχουν περάσει 6 μήνες από το ξέσπασμά της, τα κρούσματα και οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία, με τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται καθημερινά παγκοσμίως να υπερβαίνει τους 160.000 εδώ και μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα.
Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως χθες, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tendros Adhanom Gebreyesus.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο τον Ιούνιο αναφέρονταν περισσότεροι από 4.700 θάνατοι το 24ωρο, κάτι που σημαίνει ότι 196 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους την ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 18 δευτερόλεπτα.
Αλλά τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ.
Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περισσότερα από 47.000) που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας και ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε και πάλι τους 1.000 (κάτι που είχε να συμβεί από τις 10/6), τη στιγμή που ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Αnthony Fauci υποστηρίζει πως αν δεν ληφθούν μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει τα 100.000 την ημέρα.
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων την Ευρώπη, ενώ ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Ινδία όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς σε αυτόν καταγράφηκαν περισσότερα από 400 χιλιάδες κρούσματα (σχεδόν το 70% του συνόλου) και 12.000 θάνατοι.
Στην Κίνα, αν και μειώθηκαν δραστικά οι νέες μολύνσεις, παραμένει το lockdown στην επαρχία της Anxin (σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο) όπου και θα σφραγιστούν κατοικίες και χωριά μέχρι νεωτέρας, στην Αυστραλία σε lockdown μπαίνουν από χθες 1/7 περίπου 300.000 κάτοικοι της Μελβούρνης ενώ σε lockdown έχει τεθεί και το Λέστερ στην κεντρική Αγγλία.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη ανοίγει από χθες τα σύνορα της και σε πολίτες 14 τρίτων – χωρών (ανάμεσα τους Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) σε μια προσπάθεια να σώσει ότι σώζεται από την φετινή τουριστική σεζόν σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 513.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,4 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 10.538.577 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 512.689
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.658.324 και σε νεκρούς με 127.681
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 59.594 και σε κρούσματα με 1.402.041
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 43.991 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 314.991
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 653.479 και 9.521 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 585.481 και 17.400 νεκρούς
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 285.213 και 9.677 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 282.043 – Στους 5.688 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 249.659 και 28.355 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 240.760 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.767
- Στους 29.846 οι νεκροί στη Γαλλία, 202.063 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 195.781 και οι νεκροί σε 8.985
- Έβδομο σε νεκρούς το Μεξικό με 27.769 – Στα 226.089 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.813 κρούσματα και 4.641 νεκροί
- Στους 5.131 οι νεκροί στην Τουρκία, 201.098 τα κρούσματα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Περισσότερα από 160.000 κρούσματα την ημέρα παγκοσμίως, εδώ και μία εβδομάδα
Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται καθημερινά από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως υπερβαίνει τους 160.000 εδώ και μία εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα.
Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως χθες, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tendros Adhanom Gebreyesus.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μηχανισμό που είχαν στη διάθεσή τους στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού θα δυσκολευτούν να τον νικήσουν.
«Ορισμένες χώρες… ακολούθησαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση.
Αυτές οι χώρες θα έχουν έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χωρίς να ξεχωρίζει κανένα κράτος.
«Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε αυτής της πανδημίας είναι να υιοθετήσουμε μια καθολική προσέγγιση», τόνισε ο Tendros Adhanom Gebreyesus, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα περιστατικά, να τίθενται σε καραντίνα οι επαφές τους και να χρησιμοποιείται μάσκα, όταν είναι απαραίτητο.
Πρέπει να «κάνουμε τα πάντα», επέμεινε, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτήν «την καθολική προσέγγιση» έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.
«Ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση μιας χώρας, μπορεί να αντιστραφεί.
Δεν είναι ποτέ πολύ αργά», υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, αν και αντιμετώπισαν μια «αποθαρρυντική κατάσταση», όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάρτιο, κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία χάρη σε έναν «συνδυασμό ηγεσίας, σεμνότητας, ενεργούς συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας και εφαρμογής μιας καθολικής προσέγγισης».
Yale (Έρευνα): Η πανδημία τριπλασίασε τον αριθμό των νεκρών στη Νέα Υόρκη, +18% στις ΗΠΑ
Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε τουλάχιστον 122.000 επιπλέον θανάτους στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μια «φυσιολογική» χρονιά, ήτοι 18% περισσότερους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη 1η Ιουλίου, στην ιατρική επιθεώρηση Jama Internal Medicine.
Όμως, δεν πρόκειται παρά για έναν μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο: η αυξημένη θνησιμότητα ήταν εξαιρετικά υψηλή στις μεγάλες εστίες την άνοιξη, αρχής γενομένης από τη Νέα Υόρκη: η πόλη έθαψε τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα και έως και επτά φορές περισσότερους κατά την κορύφωση της επιδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, εβδομάδα ανά εβδομάδα, την οποία συντόνισαν ερευνητές του πανεπιστημίου Yale.
Στη Νέα Υόρκη, ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων, σύμφωνα με ένα δημογραφικό μοντέλο που βασίζεται σε προηγούμενα έτη, ήταν 13.000 για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου. Ωστόσο, καταγράφηκαν 38.170 θάνατοι.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο επίσημος απολογισμός της Covid-19 είχε σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί, καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία.
Ο συνολικός αριθμός των επιπλέον θανάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων που αποδόθηκαν επισήμως στην Covid-19, καθώς σε πολλούς ανθρώπους που τελικά πέθαναν δεν είχαν διεξαχθεί εξετάσεις, αλλά κι επειδή ο τρόπος συμπλήρωσης των πιστοποιητικών θανάτου δεν ήταν εναρμονισμένος σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, ένα ποσοστό 22% της αυξημένης θνησιμότητας δεν συνδεόταν επισήμως με τον κορονοϊό.
Πολιτείες, όπως το Τέξας και η Αριζόνα, που είχαν πληγεί ελαφρύτερα την άνοιξη (ωστόσο, χθες είναι οι ενεργότερες εστίες της νέας έξαρσης), έχουν τις χειρότερες επιδόσεις: ποσοστό άνω του 50% της αυξημένης θνησιμότητας δεν εξηγείτο και δεν είχε καμία επίσημη διασύνδεση με την Covid-19.
«Η διαφορά μεταξύ του επίσημου απολογισμού της Covid-19 και της συνολικής μη φυσιολογικής θνησιμότητας ελαττώθηκε με τον χρόνο και σχεδόν εξαφανίστηκε σε ορισμένες περιοχές, όπως η Νέα Υόρκη.
Όμως, η αξιοπιστία του επίσημου απολογισμού διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των πολιτειών», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Daniel Wineburger, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale.
Ρεκόρ κρουσμάτων, δραματική αύξηση νεκρών λόγω κορωνοϊού στις ΗΠΑ - Στα ύψη το άγχος των Αμερικανών
Σε πραγματικό εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε και πάλι τους 1.000 σε 24 ώρες, κάτι που είχε να συμβεί από τις 10 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 47.000 κρούσματα με το σύνολο τους να έχει ξεπεράσει τα 2,63 εκατομμύρια ενώ καταγράφηκαν και 1.199 νέοι θάνατοι, οι οποίοι συνολικά ανέχονται σε 127.425.
Ενδεικτικό μάλιστα του πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι οι προειδοποιήσεις του κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου Anthony Fauci, ο οποίος εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί σύντομα να διπλασιαστεί.
«Προφανώς και δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο αυτή τη στιγμή.
Ανησυχώ γιατί θα μπορούσε η κατάσταση να επιδεινωθεί.
Δεν μπορούμε απλά να εστιάσουμε στις περιοχές που έχουν κορύφωση των κρουσμάτων.
Όλη η χώρα είναι σε κίνδυνο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Fauci, ο οποίος υποστήριξε ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν ημερησίως να φτάσουν και τα 100.000, εάν δεν γίνουν προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Μάλιστα ο Fauci εξέφρασε την ελπίδα του ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα είναι διαθέσιμες και οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Δημοσκόπηση Ispos/Reuters: Στα ύψη το άγχος των Αμερικανών με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού
Το άγχος των Αμερικανών για τη διασπορά του νέου κορωνοϊού βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν μήνα, καταδεικνύει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, την ώρα που η Καλιφόρνια κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Σε δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στις 29-30 Ιουνίου δείχνει ότι το 81% των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνει πως ανησυχεί «πολύ» ή «κάπως» με την πανδημία, μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με μια ανάλογη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα 11-12 Μαΐου.
Τα κρούσματα στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν κατά 8.441 χθες Τρίτη, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη σε μία ημέρα αύξηση με σχεδόν 48.000 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.
Η ανησυχία σχετικά με την πανδημία φαίνεται πως αυξάνεται περισσότερο μεταξύ των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του προέδρου Donald Trump, βάσει της δημοσκόπησης των Reuters/Ipsos.
Οι Ρεπουμπλικανοί ήταν σε γενικές γραμμές λιγότεροι ενθουσιώδεις με το ενδεχόμενο επιβολής και διατήρησης περιορισμών για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, όπως της παραμονής στο σπίτι ή της χρήσης μασκών.
Περίπου 7 στους 10 Ρεπουμπλικανούς λένε ότι ανησυχούν προσωπικά για την εξάπλωση του ιού, ένας αριθμός αυξημένος από τους 6 στους 10 Ρεπουμπλικανούς στις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Περίπου 9 στους 10 Δημοκρατικούς λένε ότι ανησυχούν, ένας αριθμός που δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες.
Ποιες Πολιτείες είναι στο κόκκινο
Οι Πολιτείες της Καλιφόρνια, του Τέξας και της Αριζόνα εξελίσσονται στις νέες μεγάλες εστίες της επιδημίας.
Σε τουλάχιστον 10 Πολιτείες ο αριθμός των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού διπλασιάστηκε μέσα στον Ιούνιο.
Ανάμεσα σε αυτές είναι το Τέξας και η Φλόριντα, ενώ σε περιοχές των Πολιτειών αυτών ήδη παρατηρείται έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία.
Η Αριζόνα σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα σε μολύνσεις μέσα στον περασμένο μήνα με 294%, ακολουθούμενη από τη Νότια Καρολίνα με 200% και το Αρκάνσας με 179%.
Τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν επίσης στην Αλαμπάμα, την Αλάσκα, το Αϊντάχο, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα, το Όρεγκον και τη Γιούτα.
Σε εθνικό επίπεδο, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 46% και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 21%.
Την περασμένη εβδομάδα, 21 αμερικανικές πολιτείες ανέφεραν ποσοστά ανθρώπων που εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό πάνω από το επίπεδο 5% που έχει καθορίσει ως ανησυχητικό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η Αριζόνα έχει το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα με 24%.
Οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά λιγότερο από 10% τον Ιούνιο σε μόλις τέσσερες πολιτείες και συγκεκριμένα σε Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ και Νιου Τζέρσεϊ.
Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές Πολιτείες – ανάμεσα τους Καλιφόρνια, Τέξας, Φλόριντα – έκλεισαν εκ νέου τα μπαρ, καθώς θεωρούνται εστίες μετάδοσης του ιού, ενώ άλλες, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσι και το Κονέκτικατ πρόσθεσαν τους ταξιδιώτες από την Καλιφόρνια και άλλες 7 Πολιτείες στην καραντίνα των 14 ημερών.
Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων έρχονται με τον πλέον εμφαντικό τρόπο να δείξουν πως η επιδημία κάθε άλλο παρά έχει περάσει, γεγονός που επιτείνει την κριτική για τους χειρισμούς του προέδρου Trump λίγους μήνες μάλιστα πριν τις προεδρικές εκλογές.
Μάλιστα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Joe Biden έκανε λόγο για ιστορική «κακοδιαχείριση» της πανδημίας που κόστισε χιλιάδες ζωές και που προκάλεσε ακόμα περισσότερη ζημιά στην αμερικανική οικονομία.
Πυρά Trump κατά Κίνας
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Trump εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Κίνας.
«Βλέποντας την πανδημία να εξαπλώνει το φρικτό της πρόσωπο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς που έχει κάνει στις ΗΠΑ, θυμώνω όλο και περισσότερο με την Κίνα», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου έχουν ενταθεί περαιτέρω με την πανδημία του κορωνοϊού, για την οποία ο Trump κατηγορεί το Πεκίνο.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου ισχυρίζεται ότι η Κίνα απέκρυψε την κλίμακα και την σοβαρότητα της επιδημίας στην αρχή αυτής.
Στους 60.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη Βραζιλία – Στο κόκκινο και το Μεξικό
Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία και στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.280 επιπλέον θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 33.846 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί στη Βραζιλία ανέρχονται σε 59.594 επί συνόλου 1.402.041 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ.
Στο κόκκινο όμως είναι και το Μεξικό, όπου το τελευταίο 24 αναφέρθηκαν 648 θάνατοι και 5.432 κρούσματα.
Συνολικά οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 27.769 επί συνόλου 226.089 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σημειώνεται πως στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται το Περού (στην 6η θέση με 285.213 κρούσματα) και η Χιλή (στην 7η με 279.393 κρούσματα).
Σε νέο lockdown έχει εισέλθει το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Την περίοδο αυτή θα γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 64.530 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.307 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.
Κίνα: Μόλις 3 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Όλα στο Πεκίνο
Μόλις τρία νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός σημαντικά μειωμένος καθώς την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 19 νέες μολύνσεις.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, και τα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στο Πεκίνο, όπου από τις αρχές του μήνα καταγράφεται νέα έξαρση του ιού.
Το Πεκίνο που αντιμετωπίζει μια νέα έξαρση του ιού, έχει διενεργήσει τεστ στο ένα τρίτο του πληθυσμού του – τουλάχιστον έως το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου – σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να περιορίσει τη διασπορά της νόσου.
Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 310 θετικά κρούσματα, από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος που έγινε στις 11 Ιουνίου.
Οι περιοχές γύρω από το Πεκίνο παραμένουν σε υψηλό συναγερμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαρχία της Anxin που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο, ανακοίνωσε το Σάββατο 27/6 νέα περιοριστικά μέτρα, αναφέροντας ότι θα σφραγίσει τις κατοικίες και τα γύρω χωριά μέχρι νεωτέρας.
Παράλληλα αναφέρθηκαν και 3 νέοι ασυμπτωματικοί ασθενείς, αριθμός και αυτός μειωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.
Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται σε 83.534 και οι θάνατοι σε 4.634.
«Εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα.
Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως χθες, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tendros Adhanom Gebreyesus.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο τον Ιούνιο αναφέρονταν περισσότεροι από 4.700 θάνατοι το 24ωρο, κάτι που σημαίνει ότι 196 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους την ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 18 δευτερόλεπτα.
Αλλά τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ.
Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περισσότερα από 47.000) που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας και ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε και πάλι τους 1.000 (κάτι που είχε να συμβεί από τις 10/6), τη στιγμή που ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Αnthony Fauci υποστηρίζει πως αν δεν ληφθούν μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει τα 100.000 την ημέρα.
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων την Ευρώπη, ενώ ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Ινδία όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς σε αυτόν καταγράφηκαν περισσότερα από 400 χιλιάδες κρούσματα (σχεδόν το 70% του συνόλου) και 12.000 θάνατοι.
Στην Κίνα, αν και μειώθηκαν δραστικά οι νέες μολύνσεις, παραμένει το lockdown στην επαρχία της Anxin (σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο) όπου και θα σφραγιστούν κατοικίες και χωριά μέχρι νεωτέρας, στην Αυστραλία σε lockdown μπαίνουν από χθες 1/7 περίπου 300.000 κάτοικοι της Μελβούρνης ενώ σε lockdown έχει τεθεί και το Λέστερ στην κεντρική Αγγλία.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη ανοίγει από χθες τα σύνορα της και σε πολίτες 14 τρίτων – χωρών (ανάμεσα τους Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) σε μια προσπάθεια να σώσει ότι σώζεται από την φετινή τουριστική σεζόν σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 513.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,4 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 10.538.577 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 512.689
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.658.324 και σε νεκρούς με 127.681
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 59.594 και σε κρούσματα με 1.402.041
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 43.991 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 314.991
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 653.479 και 9.521 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 585.481 και 17.400 νεκρούς
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 285.213 και 9.677 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 282.043 – Στους 5.688 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 249.659 και 28.355 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 240.760 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.767
- Στους 29.846 οι νεκροί στη Γαλλία, 202.063 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 195.781 και οι νεκροί σε 8.985
- Έβδομο σε νεκρούς το Μεξικό με 27.769 – Στα 226.089 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.813 κρούσματα και 4.641 νεκροί
- Στους 5.131 οι νεκροί στην Τουρκία, 201.098 τα κρούσματα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Περισσότερα από 160.000 κρούσματα την ημέρα παγκοσμίως, εδώ και μία εβδομάδα
Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται καθημερινά από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως υπερβαίνει τους 160.000 εδώ και μία εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα.
Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως χθες, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tendros Adhanom Gebreyesus.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μηχανισμό που είχαν στη διάθεσή τους στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού θα δυσκολευτούν να τον νικήσουν.
«Ορισμένες χώρες… ακολούθησαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση.
Αυτές οι χώρες θα έχουν έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χωρίς να ξεχωρίζει κανένα κράτος.
«Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε αυτής της πανδημίας είναι να υιοθετήσουμε μια καθολική προσέγγιση», τόνισε ο Tendros Adhanom Gebreyesus, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα περιστατικά, να τίθενται σε καραντίνα οι επαφές τους και να χρησιμοποιείται μάσκα, όταν είναι απαραίτητο.
Πρέπει να «κάνουμε τα πάντα», επέμεινε, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτήν «την καθολική προσέγγιση» έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.
«Ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση μιας χώρας, μπορεί να αντιστραφεί.
Δεν είναι ποτέ πολύ αργά», υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, αν και αντιμετώπισαν μια «αποθαρρυντική κατάσταση», όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάρτιο, κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία χάρη σε έναν «συνδυασμό ηγεσίας, σεμνότητας, ενεργούς συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας και εφαρμογής μιας καθολικής προσέγγισης».
Yale (Έρευνα): Η πανδημία τριπλασίασε τον αριθμό των νεκρών στη Νέα Υόρκη, +18% στις ΗΠΑ
Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε τουλάχιστον 122.000 επιπλέον θανάτους στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μια «φυσιολογική» χρονιά, ήτοι 18% περισσότερους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη 1η Ιουλίου, στην ιατρική επιθεώρηση Jama Internal Medicine.
Όμως, δεν πρόκειται παρά για έναν μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο: η αυξημένη θνησιμότητα ήταν εξαιρετικά υψηλή στις μεγάλες εστίες την άνοιξη, αρχής γενομένης από τη Νέα Υόρκη: η πόλη έθαψε τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα και έως και επτά φορές περισσότερους κατά την κορύφωση της επιδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, εβδομάδα ανά εβδομάδα, την οποία συντόνισαν ερευνητές του πανεπιστημίου Yale.
Στη Νέα Υόρκη, ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων, σύμφωνα με ένα δημογραφικό μοντέλο που βασίζεται σε προηγούμενα έτη, ήταν 13.000 για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου. Ωστόσο, καταγράφηκαν 38.170 θάνατοι.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο επίσημος απολογισμός της Covid-19 είχε σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί, καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία.
Ο συνολικός αριθμός των επιπλέον θανάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων που αποδόθηκαν επισήμως στην Covid-19, καθώς σε πολλούς ανθρώπους που τελικά πέθαναν δεν είχαν διεξαχθεί εξετάσεις, αλλά κι επειδή ο τρόπος συμπλήρωσης των πιστοποιητικών θανάτου δεν ήταν εναρμονισμένος σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, ένα ποσοστό 22% της αυξημένης θνησιμότητας δεν συνδεόταν επισήμως με τον κορονοϊό.
Πολιτείες, όπως το Τέξας και η Αριζόνα, που είχαν πληγεί ελαφρύτερα την άνοιξη (ωστόσο, χθες είναι οι ενεργότερες εστίες της νέας έξαρσης), έχουν τις χειρότερες επιδόσεις: ποσοστό άνω του 50% της αυξημένης θνησιμότητας δεν εξηγείτο και δεν είχε καμία επίσημη διασύνδεση με την Covid-19.
«Η διαφορά μεταξύ του επίσημου απολογισμού της Covid-19 και της συνολικής μη φυσιολογικής θνησιμότητας ελαττώθηκε με τον χρόνο και σχεδόν εξαφανίστηκε σε ορισμένες περιοχές, όπως η Νέα Υόρκη.
Όμως, η αξιοπιστία του επίσημου απολογισμού διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των πολιτειών», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Daniel Wineburger, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale.
Ρεκόρ κρουσμάτων, δραματική αύξηση νεκρών λόγω κορωνοϊού στις ΗΠΑ - Στα ύψη το άγχος των Αμερικανών
Σε πραγματικό εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε και πάλι τους 1.000 σε 24 ώρες, κάτι που είχε να συμβεί από τις 10 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 47.000 κρούσματα με το σύνολο τους να έχει ξεπεράσει τα 2,63 εκατομμύρια ενώ καταγράφηκαν και 1.199 νέοι θάνατοι, οι οποίοι συνολικά ανέχονται σε 127.425.
Ενδεικτικό μάλιστα του πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι οι προειδοποιήσεις του κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου Anthony Fauci, ο οποίος εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί σύντομα να διπλασιαστεί.
«Προφανώς και δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο αυτή τη στιγμή.
Ανησυχώ γιατί θα μπορούσε η κατάσταση να επιδεινωθεί.
Δεν μπορούμε απλά να εστιάσουμε στις περιοχές που έχουν κορύφωση των κρουσμάτων.
Όλη η χώρα είναι σε κίνδυνο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Fauci, ο οποίος υποστήριξε ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν ημερησίως να φτάσουν και τα 100.000, εάν δεν γίνουν προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Μάλιστα ο Fauci εξέφρασε την ελπίδα του ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα είναι διαθέσιμες και οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Δημοσκόπηση Ispos/Reuters: Στα ύψη το άγχος των Αμερικανών με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού
Το άγχος των Αμερικανών για τη διασπορά του νέου κορωνοϊού βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν μήνα, καταδεικνύει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, την ώρα που η Καλιφόρνια κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Σε δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στις 29-30 Ιουνίου δείχνει ότι το 81% των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνει πως ανησυχεί «πολύ» ή «κάπως» με την πανδημία, μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με μια ανάλογη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα 11-12 Μαΐου.
Τα κρούσματα στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν κατά 8.441 χθες Τρίτη, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη σε μία ημέρα αύξηση με σχεδόν 48.000 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.
Η ανησυχία σχετικά με την πανδημία φαίνεται πως αυξάνεται περισσότερο μεταξύ των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του προέδρου Donald Trump, βάσει της δημοσκόπησης των Reuters/Ipsos.
Οι Ρεπουμπλικανοί ήταν σε γενικές γραμμές λιγότεροι ενθουσιώδεις με το ενδεχόμενο επιβολής και διατήρησης περιορισμών για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, όπως της παραμονής στο σπίτι ή της χρήσης μασκών.
Περίπου 7 στους 10 Ρεπουμπλικανούς λένε ότι ανησυχούν προσωπικά για την εξάπλωση του ιού, ένας αριθμός αυξημένος από τους 6 στους 10 Ρεπουμπλικανούς στις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Περίπου 9 στους 10 Δημοκρατικούς λένε ότι ανησυχούν, ένας αριθμός που δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες.
Ποιες Πολιτείες είναι στο κόκκινο
Οι Πολιτείες της Καλιφόρνια, του Τέξας και της Αριζόνα εξελίσσονται στις νέες μεγάλες εστίες της επιδημίας.
Σε τουλάχιστον 10 Πολιτείες ο αριθμός των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού διπλασιάστηκε μέσα στον Ιούνιο.
Ανάμεσα σε αυτές είναι το Τέξας και η Φλόριντα, ενώ σε περιοχές των Πολιτειών αυτών ήδη παρατηρείται έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία.
Η Αριζόνα σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα σε μολύνσεις μέσα στον περασμένο μήνα με 294%, ακολουθούμενη από τη Νότια Καρολίνα με 200% και το Αρκάνσας με 179%.
Τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν επίσης στην Αλαμπάμα, την Αλάσκα, το Αϊντάχο, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα, το Όρεγκον και τη Γιούτα.
Σε εθνικό επίπεδο, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 46% και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 21%.
Την περασμένη εβδομάδα, 21 αμερικανικές πολιτείες ανέφεραν ποσοστά ανθρώπων που εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό πάνω από το επίπεδο 5% που έχει καθορίσει ως ανησυχητικό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η Αριζόνα έχει το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα με 24%.
Οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά λιγότερο από 10% τον Ιούνιο σε μόλις τέσσερες πολιτείες και συγκεκριμένα σε Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ και Νιου Τζέρσεϊ.
Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές Πολιτείες – ανάμεσα τους Καλιφόρνια, Τέξας, Φλόριντα – έκλεισαν εκ νέου τα μπαρ, καθώς θεωρούνται εστίες μετάδοσης του ιού, ενώ άλλες, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσι και το Κονέκτικατ πρόσθεσαν τους ταξιδιώτες από την Καλιφόρνια και άλλες 7 Πολιτείες στην καραντίνα των 14 ημερών.
Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων έρχονται με τον πλέον εμφαντικό τρόπο να δείξουν πως η επιδημία κάθε άλλο παρά έχει περάσει, γεγονός που επιτείνει την κριτική για τους χειρισμούς του προέδρου Trump λίγους μήνες μάλιστα πριν τις προεδρικές εκλογές.
Μάλιστα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Joe Biden έκανε λόγο για ιστορική «κακοδιαχείριση» της πανδημίας που κόστισε χιλιάδες ζωές και που προκάλεσε ακόμα περισσότερη ζημιά στην αμερικανική οικονομία.
Πυρά Trump κατά Κίνας
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Trump εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Κίνας.
«Βλέποντας την πανδημία να εξαπλώνει το φρικτό της πρόσωπο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς που έχει κάνει στις ΗΠΑ, θυμώνω όλο και περισσότερο με την Κίνα», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου έχουν ενταθεί περαιτέρω με την πανδημία του κορωνοϊού, για την οποία ο Trump κατηγορεί το Πεκίνο.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου ισχυρίζεται ότι η Κίνα απέκρυψε την κλίμακα και την σοβαρότητα της επιδημίας στην αρχή αυτής.
Στους 60.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη Βραζιλία – Στο κόκκινο και το Μεξικό
Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία και στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.280 επιπλέον θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 33.846 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί στη Βραζιλία ανέρχονται σε 59.594 επί συνόλου 1.402.041 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ.
Στο κόκκινο όμως είναι και το Μεξικό, όπου το τελευταίο 24 αναφέρθηκαν 648 θάνατοι και 5.432 κρούσματα.
Συνολικά οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 27.769 επί συνόλου 226.089 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σημειώνεται πως στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται το Περού (στην 6η θέση με 285.213 κρούσματα) και η Χιλή (στην 7η με 279.393 κρούσματα).
Σε νέο lockdown έχει εισέλθει το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Την περίοδο αυτή θα γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 64.530 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.307 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.
Κίνα: Μόλις 3 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Όλα στο Πεκίνο
Μόλις τρία νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός σημαντικά μειωμένος καθώς την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 19 νέες μολύνσεις.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, και τα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στο Πεκίνο, όπου από τις αρχές του μήνα καταγράφεται νέα έξαρση του ιού.
Το Πεκίνο που αντιμετωπίζει μια νέα έξαρση του ιού, έχει διενεργήσει τεστ στο ένα τρίτο του πληθυσμού του – τουλάχιστον έως το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου – σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να περιορίσει τη διασπορά της νόσου.
Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 310 θετικά κρούσματα, από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος που έγινε στις 11 Ιουνίου.
Οι περιοχές γύρω από το Πεκίνο παραμένουν σε υψηλό συναγερμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαρχία της Anxin που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο, ανακοίνωσε το Σάββατο 27/6 νέα περιοριστικά μέτρα, αναφέροντας ότι θα σφραγίσει τις κατοικίες και τα γύρω χωριά μέχρι νεωτέρας.
Παράλληλα αναφέρθηκαν και 3 νέοι ασυμπτωματικοί ασθενείς, αριθμός και αυτός μειωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.
Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται σε 83.534 και οι θάνατοι σε 4.634.
Μαύρος ο Ιούνιος για την Ινδία - Lockdown σε δύο Πολιτείες
Τέταρτη παγκοσμίως – πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία και Ρωσία – είναι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 585.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 585.481 ενώ οι θάνατοι σε 16.893.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Ινδία όσον αφορά την πορεία της εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς κατά τη διάρκεια του καταγράφηκε το 70% των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο στην Ινδία αναφέρθηκαν περισσότερα από 400.000 κρούσματα και 12.000 θάνατοι.
Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι αυτές του Νέου Δελχί, της Βομβάης και της Τσενάι ενώ δύο Πολιτείες αυτές της Tamil Nadu και της Maharashtra ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν νέα lockdowns στους κατοίκους τους έως τα τέλη Ιουλίου.
Πάντως το Tamil Nadu ανακοίνωσε πως από χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου θα ανοίξει τους θρησκευτικούς χώρους στις αγροτικές περιοχές, αν και συστήνει στους πολίτες άνω των 65 ετών, στις έγκυες και στα παιδιά κάτω των 10 ετών να παραμείνουν σπίτι τους.
Ρωσία: Πάνω από 9.500 οι θάνατοι
Ξεπέρασαν τα 9.500 τα θύματα του κορωνοΐού στη Ρωσία η οποία ανακοίνωσε 6.556 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί τον μικρότερο από τις 29 Απριλίου.
Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στη Ρωσία σε 654.405.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 216 νέοι θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχονται σε 9.536.
Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της - Εκτός λίστας με τις ασφαλείς χώρες οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία
Τα σύνορα της άνοιξε από χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου σε 14 τρίτες χώρες η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να διασώσει ότι μπορεί από τη φεττινή τουριστική χρονιά.
Από τη σχετική λίστα απουσιάζουν μεγάλες αγορές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό όπως είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα, αν και για την τελευταία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Εφόσον το Πεκίνο επιτρέψει την είσοδο σε Ευρωπαίους πολίτες, τότε θεωρείται πιθανό να επιτραπεί και στους Κινέζους πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ επιτρέπει την είσοδο στους πολίτες που προέρχονται από 14 κράτη.
Πρόκειται για τις Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Σημειώνεται πάντως ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξει τα σύνορα της δεν συνοδεύτηκε από κοινές κινήσεις καθώς για παράδειγμα η Ελλάδα απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία και τη Σουηδία έως τις 15/7 ενώ παράλληλα επέβαλε τεστ σε πολίτες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφει άνοδο των κρουσμάτων και μάλιστα κατά το τελευταίο 24ωρο υπερέβησαν τα 100, αριθμός ρεκόρ πολλών εβδομάδων.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα (23 Ιουνίου) το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.
Αυστραλία: Lockdowns σε 36 προάστια της Μελβούρνης
Μέτρα περιορισμού σε 36 προάστια της Μελβούρνης επιβάλλουν οι Αρχές της Βικτόρια, της δεύτερης μεγαλύτερης Πολιτείας της Αυστραλίας, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν άλλα 64 νέα κρούσματα.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως από χθες τα μεσάνυχτα και για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα σε 36 προάστια της Μελβούρνης, τα οποία αφορούν ένα πληθυσμό της τάξης των 320.000 ανθρώπων.
Οι κάτοικοι στα προάστια αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν μετακικούνται για λόγους εργασίας, για να πάνε στο σχολείο, να ασκηθούν ή να προμηθευτούν τρόφιμα.
Τα καφέ και τα εστιατόρια θα περιοριστούν και πάλι στις υπηρεσίες takeaway, μερικές μόνο εβδομάδες αφού άρχισαν να σερβίρουν σε καθήμενους πελάτες στο πλαίσιο του γενικότερου ‘ανοίγματος’ της οικονομίας της χώρας.
Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόριας ζήτησε επίσης όλες οι πτήσεις να εκτρέπονται σε άλλες πολιτείες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων.
Η Βικτόρια καταγράφει διψήφια ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 για κάθε μία από τις προηγούμενες 14 ημέρες, ενώ οι περισσότερες άλλες πολιτείες καταγράφουν μηδενική ή χαμηλή μονοψήφια αύξηση.
Η αύξηση στη Βικτόρια έχει οδηγήσει την πανεθνική ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Απρίλιο.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα χειρότερα έρχονται - Η άρση των lockdowns δυναμώνει τον κορωνοϊό
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και έρχονται, υποστήριξε την Δευτέρα 29/6 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω του επικεφαλής του Tedros Adhanom Ghebreyesus, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού επιταχύνει εκ νέου τη μετάδοση της πανδημικής κρίσης, .
«Παρόλο που πολλές χώρες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία επιταχύνεται.
Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό.
Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο ιός δεν πλησιάζει καν στο τέλος του» επεσήμανε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Ορισμένες χώρες έχουν τώρα βιώσει μια επανεμφάνιση νέων μολύνσεων, καθώς αρχίζουν να επανεκκινούν ξανά τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους» δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ξεκίνησε παγκόσμια έρευνα για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως προληπτικού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από σχετική άδεια που χορήγησε η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή, μια διεθνής έρευνα για το αν τα φάρμακα κατά της ελονοσίας, υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη, μπορούν να προλάβουν την μόλυνση από τον κορωνοϊό αναμένεται να ξεκινήσει ξανά.
Η Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) έλαβε την απόφαση αυτή για τη συνέχιση της έρευνας COPCOV, αφού άλλη βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν παρουσιάζει οφέλη ως θεραπεία σε ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί από την Covid-19.
Η έρευνα COPCOV είχε ανασταλεί, όμως ο καθηγητής Νίκολας Γουάιτ, που είναι ένας από τους επικεφαλής της έρευνας αυτής, επισήμανε ότι δεν υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως προληπτικού φαρμάκου.
«Η υδροξυχλωροκίνη ενδέχεται να μπορεί να προλαμβάνει μολύνσεις και αυτό πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε σε ανακοίνωσή του και σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόσθεσε: «Το ερώτημα αν μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από την Covid-19 ή όχι εξακολουθεί να παραμένει σχετικό».
Στην έρευνα αναμένεται να συμμετάσχουν 40.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και άλλοι εργαζόμενοι υψηλού κινδύνου από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται από το Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Μπανγκόκ.
Τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του έτους.
www.bankingnews.gr
Τέταρτη παγκοσμίως – πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία και Ρωσία – είναι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 585.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 585.481 ενώ οι θάνατοι σε 16.893.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Ινδία όσον αφορά την πορεία της εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς κατά τη διάρκεια του καταγράφηκε το 70% των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο στην Ινδία αναφέρθηκαν περισσότερα από 400.000 κρούσματα και 12.000 θάνατοι.
Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι αυτές του Νέου Δελχί, της Βομβάης και της Τσενάι ενώ δύο Πολιτείες αυτές της Tamil Nadu και της Maharashtra ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν νέα lockdowns στους κατοίκους τους έως τα τέλη Ιουλίου.
Πάντως το Tamil Nadu ανακοίνωσε πως από χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου θα ανοίξει τους θρησκευτικούς χώρους στις αγροτικές περιοχές, αν και συστήνει στους πολίτες άνω των 65 ετών, στις έγκυες και στα παιδιά κάτω των 10 ετών να παραμείνουν σπίτι τους.
Ρωσία: Πάνω από 9.500 οι θάνατοι
Ξεπέρασαν τα 9.500 τα θύματα του κορωνοΐού στη Ρωσία η οποία ανακοίνωσε 6.556 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί τον μικρότερο από τις 29 Απριλίου.
Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στη Ρωσία σε 654.405.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 216 νέοι θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχονται σε 9.536.
Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της - Εκτός λίστας με τις ασφαλείς χώρες οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία
Τα σύνορα της άνοιξε από χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου σε 14 τρίτες χώρες η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να διασώσει ότι μπορεί από τη φεττινή τουριστική χρονιά.
Από τη σχετική λίστα απουσιάζουν μεγάλες αγορές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό όπως είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα, αν και για την τελευταία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Εφόσον το Πεκίνο επιτρέψει την είσοδο σε Ευρωπαίους πολίτες, τότε θεωρείται πιθανό να επιτραπεί και στους Κινέζους πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ επιτρέπει την είσοδο στους πολίτες που προέρχονται από 14 κράτη.
Πρόκειται για τις Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Σημειώνεται πάντως ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξει τα σύνορα της δεν συνοδεύτηκε από κοινές κινήσεις καθώς για παράδειγμα η Ελλάδα απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία και τη Σουηδία έως τις 15/7 ενώ παράλληλα επέβαλε τεστ σε πολίτες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφει άνοδο των κρουσμάτων και μάλιστα κατά το τελευταίο 24ωρο υπερέβησαν τα 100, αριθμός ρεκόρ πολλών εβδομάδων.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα (23 Ιουνίου) το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.
Αυστραλία: Lockdowns σε 36 προάστια της Μελβούρνης
Μέτρα περιορισμού σε 36 προάστια της Μελβούρνης επιβάλλουν οι Αρχές της Βικτόρια, της δεύτερης μεγαλύτερης Πολιτείας της Αυστραλίας, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν άλλα 64 νέα κρούσματα.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως από χθες τα μεσάνυχτα και για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα σε 36 προάστια της Μελβούρνης, τα οποία αφορούν ένα πληθυσμό της τάξης των 320.000 ανθρώπων.
Οι κάτοικοι στα προάστια αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν μετακικούνται για λόγους εργασίας, για να πάνε στο σχολείο, να ασκηθούν ή να προμηθευτούν τρόφιμα.
Τα καφέ και τα εστιατόρια θα περιοριστούν και πάλι στις υπηρεσίες takeaway, μερικές μόνο εβδομάδες αφού άρχισαν να σερβίρουν σε καθήμενους πελάτες στο πλαίσιο του γενικότερου ‘ανοίγματος’ της οικονομίας της χώρας.
Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόριας ζήτησε επίσης όλες οι πτήσεις να εκτρέπονται σε άλλες πολιτείες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων.
Η Βικτόρια καταγράφει διψήφια ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 για κάθε μία από τις προηγούμενες 14 ημέρες, ενώ οι περισσότερες άλλες πολιτείες καταγράφουν μηδενική ή χαμηλή μονοψήφια αύξηση.
Η αύξηση στη Βικτόρια έχει οδηγήσει την πανεθνική ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Απρίλιο.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα χειρότερα έρχονται - Η άρση των lockdowns δυναμώνει τον κορωνοϊό
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και έρχονται, υποστήριξε την Δευτέρα 29/6 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω του επικεφαλής του Tedros Adhanom Ghebreyesus, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού επιταχύνει εκ νέου τη μετάδοση της πανδημικής κρίσης, .
«Παρόλο που πολλές χώρες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία επιταχύνεται.
Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό.
Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο ιός δεν πλησιάζει καν στο τέλος του» επεσήμανε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Ορισμένες χώρες έχουν τώρα βιώσει μια επανεμφάνιση νέων μολύνσεων, καθώς αρχίζουν να επανεκκινούν ξανά τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους» δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ξεκίνησε παγκόσμια έρευνα για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως προληπτικού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από σχετική άδεια που χορήγησε η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή, μια διεθνής έρευνα για το αν τα φάρμακα κατά της ελονοσίας, υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη, μπορούν να προλάβουν την μόλυνση από τον κορωνοϊό αναμένεται να ξεκινήσει ξανά.
Η Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) έλαβε την απόφαση αυτή για τη συνέχιση της έρευνας COPCOV, αφού άλλη βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν παρουσιάζει οφέλη ως θεραπεία σε ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί από την Covid-19.
Η έρευνα COPCOV είχε ανασταλεί, όμως ο καθηγητής Νίκολας Γουάιτ, που είναι ένας από τους επικεφαλής της έρευνας αυτής, επισήμανε ότι δεν υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως προληπτικού φαρμάκου.
«Η υδροξυχλωροκίνη ενδέχεται να μπορεί να προλαμβάνει μολύνσεις και αυτό πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε σε ανακοίνωσή του και σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόσθεσε: «Το ερώτημα αν μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από την Covid-19 ή όχι εξακολουθεί να παραμένει σχετικό».
Στην έρευνα αναμένεται να συμμετάσχουν 40.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και άλλοι εργαζόμενοι υψηλού κινδύνου από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται από το Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Μπανγκόκ.
Τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του έτους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών