Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το βέλτιστο σχέδιο στρατηγικής για την Attica bank – Το ΤΣΜΕΔΕ θα μπορούσε να πωλήσει στρατηγικό ποσοστό 18%, να διατηρήσει το 33% και να συνδιοικεί με στρατηγικό επενδυτή….

tags :
Το βέλτιστο σχέδιο στρατηγικής για την Attica bank – Το ΤΣΜΕΔΕ θα μπορούσε να πωλήσει στρατηγικό ποσοστό 18%, να διατηρήσει το 33% και να συνδιοικεί με στρατηγικό επενδυτή….
Ποιο είναι το βέλτιστο σχέδιο στρατηγικής για την Attica bank;
Το βέλτιστο σχέδιο στρατηγικής περνάει μέσα από το ΤΣΜΕΔΕ τον βασικό μέτοχο που ελέγχει το 51% της Attica bank.

Για να μπορέσει το Ταμείο των Μηχανικών να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει να παραχωρήσει στρατηγικό ποσοστό και να είναι έτοιμο να παραχωρήσει και ένα σημαντικό μέρος του management.
Η διοίκηση Γαμβρίλη στην Attica bank που είναι και πρόεδρος στο ΤΣΜΕΔΕ απέδειξε ότι μπορεί να διασφαλίσει την κεφαλαιακή σταθερότητα στην τράπεζα.
Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί ενώ και με βάση το δυσμενές σενάριο των stress tests το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην τράπεζα θα ήταν να μετατρέψει και τα εναπομείναντα 100 εκατ του μετατρέψιμου ομολογιακού σε μετοχές.
Κεφαλαιακό κίνδυνο η Attica bank δεν αντιμετωπίζει αλλά ακόμη και αν προκύψει μπορεί να τον διαχειριστεί.
Το βασικό ζήτημα όμως είναι η στρατηγική.
Η Attica bank κατάφερε επιτυχώς να ανακεφαλαιοποιηθεί με ίδια μέσα και προφανώς ήταν η θετική έκπληξη αλλά δεν συμμετείχε στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, δεν εξαγόρασε άλλη μικρή τράπεζα ώστε να διασφαλίσει ότι στο μέλλον θα επιτυγχάνει ισχυρά έσοδα από συνέργειες.
Η Attica bank διατηρεί – έστω και διαφοροποιημένο- το επιχειρηματικό μοντέλο του παρελθόντος.
Η Attica bank όμως για να μπορέσει να έχει ισχυρό λόγο και ρόλο στα τραπεζικά δρώμενα θα πρέπει να διασφαλίσει ένα στρατηγικό επενδυτή.
Δεν είναι μόνο τα κεφάλαια αλλά κυρίως το μέγεθος που θα διαθέτει ένας ξένος π.χ. στρατηγικός επενδυτής.
Το ΤΣΜΕΔΕ  ελέγχει το 51% της Attica bank ή 515 εκατ μετοχές.
Το Ταμείο των μηχανικών θα μπορούσε να πωλήσει το 18% σε στρατηγικό επενδυτή, να κρατήσει το 33% την καταστατική μειοψηφία και παράλληλα να συνδιοικεί την τράπεζα….με τον στρατηγικό επενδυτή.
Βέβαια για να πωλήσει το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει πρωτίστως να βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής και το κυριότερο να ευνοούν οι χρηματιστηριακές συνθήκες.
Η Attica bank αποτιμάται κοντά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 0,30 ευρώ.
Αν π.χ. η χρηματιστηριακή τιμή έφθανε τα 0,50 ευρώ και εμφανιζόταν ένας στρατηγικός επενδυτής το ΤΣΜΕΔΕ θα κατάφερνε και κεφαλαιακό κέρδος να πετύχει και να διασφαλίσει την παρουσία ενός στρατηγικού επενδυτή.
Ο βασικός στρατηγικός στόχος του ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να είναι η ανεύρεση ενός στρατηγικού εταίρου που δεν θα θίγει τα συμφέροντα του Ταμείου των Μηχανικών αλλά θα τα συμπληρώνει.

Υποσημείωση

Πρόσφατα σημειώθηκε τεράστιοι όγκοι και τζίροι στην Attica bank.
Είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι κάποιος ξένος αγόρασε 15-18 εκατ μετοχές της Attica bank ή αύξησε το ποσοστό του εταιρία του ομίλου Κόκαλη.
Με βάση αξιόπιστη πηγή, ούτε ξένος τοποθετήθηκε ούτε ο Κόκαλης απλά ήταν μεγάλες αναδιαθρώσεις χαρτοφυλακίων και τοποθετήσεις ή ρευστοποιήσεις από υφιστάμενους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης