Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο - Πριν τις ευρωεκλογές η συζήτηση για το χρέος

Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο - Πριν τις ευρωεκλογές η συζήτηση για το χρέος

Η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τον προϋπολογισμό, αλλά η Αθήνα έχει πολύ ισχυρά επιχειρήματα - Η Ελλάδα χρειάζεται υγιείς τράπεζες

(upd9)Δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό από τον προϋπολογισμό του 2014, δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις διαρκείς αντιρρήσεις της τρόικας.

"Δεν αποδεχόμαστε πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό", διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή "Ανατροπή" του Mega. "Η διαφορά με την τρόικα έγκειται στα μέσα επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού", έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, απορρίπτοντας εκ νέου το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
"Ο προϋπολογισμός του 2014 δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας. Δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων", πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, για να επισημάνει πως "Το πρωτογενές πλεόνασμα παρέχει μία ισχυρή διαπραγματευτική θέση στην Ελλάδα". "Η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά η Αθήνα διαθέτει πολύ ισχυρά επιχειρήματα", συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.
Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές πως το 2014 η "Ελλάδα θα έχει το δεύτερο μικρότερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη και το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα. Η συμμόρφωση της χώρας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες βρίσκεται στο 75%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι το 30%".
Οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί στην Ελλάδα, σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας.
Κληθείς ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών, ξεκαθάρισε πως "απαιτούνται μέσες λύσεις".  
"Δεν μπορούν να απαγορευτούν τελείως οι πλειστηριασμοί", εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, για να καταστήσει σαφές πως "η  υγεία των ελληνικών τραπεζών διασφαλίζει την υγεία του ελληνικού κράτους, της ελληνικής κοινωνίας". "Μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών", επανέλαβε. Ερωτηθείς στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών που εξετάζει η κυβέρνηση, δήλωσε πως "Τα αμυντικά συστήματα χρειάζονται μία βιώσιμη εξαγωγική δραστηριότητα".
Επιχειρώντας να απαντήσει σε όλους εκείνους που επικρίνουν την κυβέρνηση για το σχέδιο απολύσεων που προωθεί, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η Ελλάδα είναι η "μόνη χώρα που βάζει βέτο στις ομαδικές απολύσεις. Η απαγόρευση των ομαδικών απολύσεων συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας, καθώς οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα". Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών "Στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μαύρης εργασίας".
"Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο", δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ο κ. Στουρνάρας για να επισημάνει πως "Δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο".
"Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, η Ελλάδα θα λαμβάνει χρήματα από τους δανειστές", εξήγησε στη συνέχεια ο υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση για το "πότε η τρόικα θα εγκαταλείψει την Ελλάδα". Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας για το καίριο ζήτημα του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως "αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θέλουμε να γίνει άμεσα, πριν τις ευρωεκλογές". Ταυτόχρονα, εξήγησε πως ακόμη και η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel συμφώνησε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος όταν πιστοποιηθεί το πλεόνασμα από την Eurostat. "Οι θυσίες του ελληνικού λαού έφεραν το πρωτογενές πλεόνασμα", έσπευσε να σημειώσει στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.
Εστιάζοντας στο μέτωπο της υπερφορολόγησης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως "Η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται". Ταυτόχρονα χαρακτήρισε τον φόρο ακινήτων τον "δικαιότερος φόρο", που δεν λαμβάνει υπόψιν τις αντικειμενικές αξίες.
"Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αρκετούς τομείς", διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας, σε μια απόπειρα να απαριθμήσει τα ελληνικά επιτεύγματα. "Μέχρι τώρα δεν είχαμε ελεγκτές, τώρα τους εκπαιδεύουμε. Για πρώτη φορά ελέγξαμε off-shore εταιρείες", πρόσθεσε.
"Το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει σχεδόν εξαλειφθεί", συμπλήρωσε ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας.

"Δεν πρόκειται να κοπούν άλλο οι συντάξεις", επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας στη συνέχεια πως τον ενδιαφέρε η ευημερία των πολιτών.
"Η Ελλάδα δεν οδηγείται στην καταστροφή, οδηγείται στην επιτυχία...Θα διαπραγματευτώ και με τον διάβολο, για να σωθεί η Ελλάδα", έσπευσε να σημειώσει επίσης ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει πως ο πρωθυπουργός "τον στηρίζει και δεν τον αφήνει ακάλυπτο στις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβει".
Δεν φταίει η τρόικα που η Ελλάδα βρέθηκε στην κατάσταση που βρέθηκε, φταίνε οι ανεύθυνες πολιτικές, τόνισε ο κ. Στουρνάρας για να παραδεχθεί πως "Δεν είναι κακό να ελέγχει η Ευρώπη τον προϋπολογισμό μας".
Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ, τονίζοντας πως "Η επιστροφή στη δραχμή θα έκανε την Ελλάδα... Μέση Ανατολή".

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης