Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Ορόσημο για την Ελλάδα ο Απρίλιος - Ανοίγει ο δρόμος για τη βιωσιμότητα του χρέους

Nomura: Ορόσημο για την Ελλάδα ο Απρίλιος - Ανοίγει ο δρόμος για τη βιωσιμότητα του χρέους

Ορατός ο κίνδυνος στασιμότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2014

Mήνα ορόσημο για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τον Απρίλιο του 2014 η Nomura, καθώς τότε θα κριθεί αν θα ανοίξει ή όχι η επίσημη συζήτηση για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα παράξει τις σημαντικότερες εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα, σχολιάζει η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα, στη νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Global Annual Economic Outlook: 2014 outlook: Uneven recovery drives policy divergence", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Yπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο θα πιστοποιήσει - ή μη - η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η Eurostat, αν η Ελλάδα έχει κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα. Αν η ετυμηγορία της Eurostat είναι θετική, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Εισχωρώντας στα άδυτα του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας η Nomura, χαιρετίζει μεν τη σταδιακή έξοδό της από την ύφεση, προειδοποιεί δε για τον Νούμερο 1 κίνδυνο που απειλεί την Ευρωζώνη για το 2014. Ποιος είναι ο κίνδυνος αυτός; Κατά την ιαπωνική τράπεζα, η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να βυθιστεί σε ένα καθεστώς "κοσμικής στασιμότητας", όπως το χαρακτηρίζει, με την έλευση του νέου έτους.
Οι αναλυτές της Nomura προειδοποιούν πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 θα είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με την ανάπτυξη των υπόλοιπων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου. Αιτία; Οι ολοένα και αυξανόμενες ανησυχίες για την εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.
Όπως εξηγούν, μέσω της νέας αυτής έκθεσής τους,  η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρωζώνης για το 2014 είναι η εξής: Η ανάγκη ισχυρής τόνωσης της ζήτησης, ώστε να μπει φρένο μια και καλή στο ενδεχόμενο εμφάνισης αποπληθωρισμού.
Για την ώρα, εκτιμά η Nomura, το outlook της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει ευάλωτο. Αλλά ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί τον μοναδικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα, γίνεται από όλους αντιληπτό πως ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης, οι πολιτικές των Ευρωπαίων ηγετών παραμένουν ανεπαρκείς μπροστά στο μέγεθος και το εύρος των προβλημάτων που απειλούν την Ευρωζώνη.
"Παρά την πρόσφατη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη, η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμη από τη μια μέρα στην άλλη", προειδοποιεί η Nomura.
Όπως εκτιμά επίσης η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα, κάθε πολιτική που ασκούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας, τελικώς αποδεικνύεται υποστηρικτική προς την κατεύθυνση εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων.
"Ωστόσο αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς για την Ευρωζώνη είναι το εξής: Οι συντονισμένες προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών στην κατεύθυνση ισχυροποίησης της οικονομικής διακυβέρνησης, μέσω της εφαρμογής αξιόπιστων δημοσιονομικών κανόνων, συνέβαλε σε τεράστιο βαθμό στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", καταλήγει η Nomura.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης