Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στουρνάρας: Έως το τέλος του 2013 η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς – Μέσω εθελουσίας εξόδου η συρρίκνωση των αμυντικών συστημάτων

Στουρνάρας: Έως το τέλος του 2013 η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς – Μέσω εθελουσίας εξόδου η συρρίκνωση των αμυντικών συστημάτων
(upd4)Νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου την Πέμπτη
Η ρύθμιση του ακανθώδους ζητήματος της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αλλά και το «μέλλον» των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών «μονοπώλησε» την σύσκεψη μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχαν παράλληλα, και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε πως η νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα κατατεθεί στην Βουλή έως το τέλος του 2013.
Παράλληλα, όσον αφορά το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ο υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε πως η συρρίκνωση στο ανθρώπινο δυναμικό θα επέλθει μέσω της εθελουσίας εξόδου.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν και την Πέμπτη.
Μπορεί να καλλιεργείται η εντύπωση ότι η Τρόικα προκαλεί, η Τρόικα είναι κυνική, η Τρόικα δεν κατανοεί το αδιέξοδο αλλά είναι επίσης γεγονός ότι ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών και του φόρου των ακινήτων η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί μήνες νωρίτερα.
Πρόκειται λοιπόν για μια δέσμευση της Ελλάδος προς την Τρόικα.
Καλούνται λοιπόν σήμερα Σαμαράς και Βενιζέλος και υπό το βάρος της οριακής πλειοψηφίας των 154 βουλευτών να προετοιμαστούν ώστε να πείσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα.
Ωστόσο ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης είναι υπαρκτός  καθώς αν έρθει στην βουλή θέμα πλειστηριασμών πολλοί βουλευτές θα καταψηφίσουν και πλέον θα τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής.
Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να παραταθεί κατά μόλις 6 μήνες η απαγόρευση των πλειστηριασμών και αμέσως μετά να ισχύει μόνο η δικαστική προστασία για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και τα μικρής αξίας ακίνητα.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η τρόικα πιέζει για κατάργηση της δυνατότητας βέτο από τον υπουργό Εργασίας.
Για τις αμυντικές βιομηχανίες, οι δανειστές επιμένουν στη κατάργηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα και στη συρρίκνωση της εταιρίας, με απορρόφηση της από την Εθνική Άμυνα.
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό  η Τρόικα εγείρει ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να εισπραχθεί ο  Φόρος Ακινήτων, εκτιμώντας ότι μπορεί να προκύψει έλλειμμα 200 εκατ ευρώ.
Το θέμα του φόρου ακινήτων εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις και εντός της κυβέρνησης, καθώς βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ασκούν έντονη κριτική στις επιλογές του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος επιμένει στον σχεδιασμό του.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επανέφερε ορισμένους όρους που είχε θέσει.
1 «Όχι» πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
2 «Ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές.
3 Προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού έναντι των πλειστηριασμών (σ.σ. τα στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ. όταν αναφέρονται στους πλειστηριασμούς μιλούν μόνο για προστασία των οικονομικά αδυνάτων).
4 Έναρξη σταδιακής αποκατάστασης αδικιών μέσω της αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος αν και κατά παράδοξο τρόπο λησμονούν ότι προηγείται η αποπληρωμή των τόκων….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης