Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Mετά τη Standard & Poor's και η Μοοdy's αναβάθμισε τον ΟΤΕ - Σε B2 από Caa1 προηγουμένως - Σταθερό το outlook

Mετά τη Standard & Poor's και η Μοοdy's αναβάθμισε τον ΟΤΕ - Σε B2 από Caa1 προηγουμένως - Σταθερό το outlook
O OTE έχει βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητάς του και συνεχίζει τις προσπάθειες στην κατεύθυνση της απομόχλευσης, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Μετά τη Standard & Poor's, στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ προχώρησε και ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Ειδικότερα, αναβάθμισε σε Β2 από Caa1 προηγουμένως, κατά δύο βαθμίδες, την αξιολόγηση του οργανισμού, δίδοντας σταθερό outlook.
Η αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης της Moody's (την περασμένη Παρασκευή) να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, σε Caa3 από C προηγουμένως, με σταθερό outlook.
"O OTE παραμένει μια ελληνική επιχείρηση, κατά κύριο λόγο, με έδ    ρα στην Αθήνα και με το 75% των εσόδων της να προέρχεται από την Ελλάδα. Η αξιολόγηση του ΟΤΕ συνδέεται με την αξιολόγηση της Ελλάδας και για αυτό η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έφερε και την αναβάθμιση του οργανισμού", τονίζει η Moody's.
Όπως προσθέτει, ο ΟΤΕ έχει επιδείξει σημαντικό βαθμό αντοχής στη σκιά της συνεχιζόμενη ελληνικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα έχει λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να προστατευθεί από τον κίνδυνο που γεννά η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η ικανοποιητική αξιολόγηση του ΟΤΕ βρίσκει αντίκρισμα και στην ισχυρή στήριξη που παράσχει στον οργανισμό η Deutsche Telekom (λαμβάνει αξιολόγηση Baa1 με σταθερό outlook), ήτοι ο μεγαλύτερός του μέτοχος.
Σύμφωνα με τη Moody's, o ΟΤΕ έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα ρευστότητάς του και συνεχίζει τις προσπάθειες για απομόχλευση. Ταυτόχρονα, έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του μέσα σε ένα λειτουργικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.

Η χθεσινή αναβάθμιση του ΟΤΕ από την Standard & Poor's
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του ΟΤΕ, σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Σταθερό το outlook.
Να σημειωθεί πως η αξιολόγηση ΒΒ- που δίδει η S&P στον ΟΤΕ, είναι τρεις βαθμίδες υψηλότερη από την αξιολόγηση Β- που δίδει στην ελληνική οικονομία. Η υψηλή αξιολόγηση που λαμβάνει ο ΟΤΕ αποδίδεται στο γεγονός πως είναι θυγατρική του γερμανικού κολοσσού, Deutsche Telekom.
Tαυτόχρονα ο οίκος επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του οργανισμού στο Β.
Όπως αναφέρει η S&P, στη σχετική έκθεση που έδωσε στο φως της δημοσιότητας, η αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ αντανακλά την εξής παραδοχή: Ο οργανισμός είναι απίθανο να χρεοκοπήσει, στο υποθετικό δυσμενές σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Η χρεοκοπία του ΟΤΕ κρίνεται απίθανη πρωτίστως γιατί πρόκειται για έναν οργανισμό με στέρεο και ισχυρό ισολογισμό, που περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα καταθέσεων (σε μετρητά) σε τράπεζες του εξωτερικού.
Παράλληλα, κατά την S&P, o OTE έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους.
"Στην τρέχουσα συγκυρία, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει μικρή. Αν η πιθανότητα αυτή αυξηθεί κοντά στο 33% ή και περισσότερο, τότε ο ΟΤΕ θα λάβει την αξιολόγηση Β", σχολιάζει η Standard & Poor's.
Παράλληλα, εξηγεί πως το προφίλ ρίσκου (risk profile) του ΟΤΕ κρίνεται δίκαιο (fair).
Κατά τον οίκο, ο ΟΤΕ θα κατορθώσει να διατηρήσει ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας εντός του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης