Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Οι ελληνικές τράπεζες αναγεννώνται από τις στάχτες τους - Σύσταση neutral

Citigroup: Οι ελληνικές τράπεζες αναγεννώνται από τις στάχτες τους - Σύσταση neutral
Oι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα
"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναγεννάται από τις στάχτες του", εκτιμά η Citigroup, στη νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greek Banks - Initiating on Piraeus and Prepping for Stress Tests", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δρουν σε ένα περιβάλλον μικρότερου ανταγωνισμού. Υπό το πρίσμα αυτό, δράττουν την ευκαιρία να επικεντρωθούν εκ νέου στο εγχώριο commercial banking.



Αυτή η μοναδική ευκαιρία, όπως την χαρακτηρίζει η Citigroup, μπορεί να οδηγήσει σε ένα βαρετό μεν, επικερδές δε, τραπεζικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία.
Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ζημιογόνες για τα επόμενα χρόνια και επομένως το ενδεχόμενο διανομής μερισμάτων κρίνεται απίθανο.



Όπως εξηγεί η Citigroup, πράγματι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση του μακροικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και από την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες.
"Για να υπάρξει πλήρης αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών, απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια ως την εικόνα που παρουσιάζουν τα book value τους, αλλά και ως προς τη μελλοντική κερδοφορία τους", τονίζεται στην εν λόγω έκθεση.



Όπως προσθέτει η Citigroup, μακροπρόθεσμα οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν οι νέες βαρετές τράπεζες, προσφέροντας υψηλές αποτιμήσεις και αποδόσεις.
Τι πρέπει να κάνουν όμως οι ελληνικές τράπεζες για να διασφαλίσουν την επιτυχία την επόμενη μέρα;
1) Να συνεχίσουν να απομονώνουν την άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NLPs) με στόχο τη μείωσή τους
2) Να συνεχίσουν να εστιάζουν στις εγχώριες δραστηριότητες
3) Να συνεχίσουν να μειώνουν τα κόστη
4) Να επικεντρωθούν στην επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους.



Ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμά η Citigroup, θα είναι τα επικείμενα stress tests (πρώτα εκείνα της ΤτΕ στα τέλη του 2013 και στη συνέχεια της ΕΚΤ στα τέλη του 2014).
Η Citigroup δίδει σύσταση neutral (oυδέτερη) για την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης