Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διέξοδος στο αδιέξοδο των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ η διάλυση τους (;) – Έντονες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς για την ίδρυση νέου κόμματος

Διέξοδος στο αδιέξοδο των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ η διάλυση τους (;) – Έντονες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς για την ίδρυση νέου κόμματος
Είναι ώρα κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΔΗΜΑΡ
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά κινούνται – όπως τουλάχιστον αποτυπώνουν στο σύνολο τους οι δημοσκοπήσεις – σε έναν δρόμο μεταξύ πολιτικής φθοράς και αφθαρσίας.
Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχει χάσει την «αίγλη» και τη δυναμική του παρελθόντος, αλλά είναι περισσότερο από σίγουρο ότι δεν πρόκειται να τις επανακτήσει ποτέ.
Αν και ο πρόεδρος του, Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παραλείπει να διαμηνύει πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο πυλώνας της σταθερότητας στην Ελλάδα, το επιχείρημα του δεν βρίσκει απήχηση στην κοινωνία.
Επιπλέον, η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και η υιοθέτηση των πιο σκληρών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο πλαίσιο του μνημονίου προκαλεί «νευρικό κλονισμό» στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος, οι οποίοι και αυτοί είναι αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου ιδεολογική «κενότητα», αν όχι σύγχυση.
Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί με όλα τα δεινά που περνά σήμερα η χώρα, είναι προφανές πως τα ερείσματα του στην κοινωνία μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η συμπόρευση της με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που της προσέδωσε τον χαρακτηρισμό «Αριστερά της ευθύνης», αν και την «αναβάθμισε» πολιτικά στα μάτια εκείνων που αναζητούσαν μια πρόταση μεταξύ των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τη μια και του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, αποδεικνύεται πως έπληξε τη δυναμική της.
Όμως ούτε η αποχώρηση της από την κυβέρνηση της προσέδωσε «πολιτικούς πόντους».
Το «όραμα» τόσο του Φ.Κουβέλη όσο και των περισσότερων στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου παρουσιάζει και αυτό προβλήματα καθώς η επίσημη γραμμή του κόμματος είναι πως δεν επιθυμεί συνεργασία ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το ερώτημα με ποια πολιτική δύναμη θα συγκροτήσει αυτόν τον τρίτο πόλο εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε πολιτικό «αναβρασμό» κυρίως γιατί έχουν χάσει το στίγμα τους, τη στιγμή που δεν μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν το  μελλοντικό βηματισμό τους.
Χθες η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να διαλυθούν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς.
Κατά την κα.Διαμαντοπούλου, οι πολίτες ζητούν και έχουν ανάγκη από ένα νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος αφενός θα μιλήσει καθαρά για τα προβλήματα της χώρας και αφετέρου θα παρουσιάσει μια πρόταση για την ανόρθωση της.
Όπως είπε, το νέο δεν μπορεί να προκύψει σε καμιά περίπτωση από το απλό άθροισμα των παλιών και φθαρμένων δομών.
Η άποψη της κας.Διαμαντοπούλου είναι σωστή και ενδιαφέρουσα τη στιγμή που η κοινωνία δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί μια νέα πολιτική δύναμη που να κινείται μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας πολιτικής δύναμης στον χώρο της Κεντροαριστεράς μπορούν πράγματι να βρουν έκφραση από τους χώρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Όσο δύσκολη και αν είναι η απόφαση - κυρίως για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  - να βάλουν τέλος σε μια πορεία που στιγμάτισε την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας.
Είναι ώρα κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΔΗΜΑΡ.
Και δεν υπάρχουν ούτε εύκολες και μη ριψοκίνδυνες αποφάσεις αλλά ούτε και πολλές εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου το μέλλον τους να επανακτήσει δυναμισμό και απήχηση στην κοινωνία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης