Τελευταία Νέα
old

Στουρνάρας (υπ.Οικονομικών): Η δόση του 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί πριν από τα τέλη του 2013 – Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας

Στουρνάρας (υπ.Οικονομικών): Η δόση του 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί πριν από τα τέλη του 2013 – Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας
Αισιοδοξία για το 2014, προβληματισμός για την ισχύ του ευρώ
Την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί πριν από τα τέλη του έτους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με κύριο σκοπό να επιτύχουμε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Περιμένουμε την εκταμίευση της δόσης έως τα τέλη του έτους» υποστήριξε ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας
Σύμφωνα με το CNBC, η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
«Έχω εξηγήσει τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και για αυτό δεν θέλουμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Νομίζω ότι ακούσατε τον πρόεδρο του Eurogroup να το λέει αυτό και η τρόικα επιστρέφει, επομένως μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την εξεύρεση λύσης» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας.
Ο κ.Στουρνάρας εξέφρασε επιπλέον την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας πως η Ελλάδα θα καταφέρει να εξασφαλίσει και πάλι την πρόσβαση της στις αγορές.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το 2014. Θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιστεύω ότι θα μπορούμε να έχουμε έστω και μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 και αυτό είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο κ.Στουρνάρας.
Επιπλέον, ο κ.Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας, ένα ακόμα ζήτημα τριβής με την τρόικα.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το κενό αυτό ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ με την τρόικα να το τοποθετεί στα 2 δις ευρώ.
«Έχουμε ένα πολύ μεγάλο παραγωγικό κενό. Αυτό το κενό κλείνει σταδιακά. Αυτή η μείωση του κενού παράγει ανάπτυξη, και κινητήριες δυνάμεις για το επόμενο έτος θα είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές» τόνισε ο κ.Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας πως ένα δυνητικό εμπόδιο στην προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη μπορεί είναι η δύναμη του ευρώ.
Όπως αναφέρει το CBNC, ένα ισχυρό ευρώ θα μπορούσε να βλάψει την Ελλάδα, καθώς η πλειοψηφία της ζήτησης για τις ελληνικές εξαγωγές προέρχεται από τη ζώνη του ευρώ.
Ένα ισχυρότερο ευρώ θα μπορούσε να ανακόψει την όρεξη για τα ελληνικά προϊόντα, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
«Με προβληματίζει η ισχύς του ευρώ. Οι περισσότερες εξαγωγές της Ελλάδας κατευθύνονται προς την Ευρωζώνη και αυτό με προβληματίζει για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης» υποστήριξε ο κ.Στουρνάρας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης