Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα basket προϊόντα της Commerzbank κατά την Ε. Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ είναι σκάνδαλο με στόχο να εμπλέξει την Marfin

Τα basket προϊόντα της Commerzbank κατά την Ε. Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ είναι σκάνδαλο με στόχο να εμπλέξει την Marfin
Η Ε. Χαραλαμπίδου αγνοεί τα στοιχειώδη περί τραπεζικών προϊόντων και θα καταλήξει για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο
Όταν η πολιτική ή οι πολιτικοί εμπλέκονται με τα τραπεζικά συνήθως ή εκτίθενται είτε αποδεικνύουν την έλλειψη γνώσης και ενώ πετούν πυροτεχνήματα εν συνεχεία αναδιπλώνονται για τις γκάφες που υποπίπτουν.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ε. Χαραλαμπίδου στην προσπάθεια της να κερδίσει την κοινή γνώμη στην Κύπρο, εμφανίζεται ως η επαναστάτρια βουλευτής κατά του Α. Βγενόπουλου.
Το παράδοξο είναι ότι ο Βγενόπουλος ελέγχθει όσο κανείς από όλες τις κυπριακές αρχές και δεν βρέθηκε το παραμικρό στοιχείο εναντίον του.
Η κ Χαραλαμπίδου έχοντας πλήρη άγνοια στοιχειώδους τραπεζικής λειτουργίας – και αυτό αποδεικνύεται από τα ερωτήματα που θέτει – ανακάλυψε σκάνδαλο μεγατόνων......
Ζητάει από την εποπτική αρχή τραπεζών και χρηματοοικονομικών προϊόντων της Γερμανίας ώστε να διερευνήσει τα δομημένα ομόλογα που είχαν δοθεί στην Marfin bank.
Δυστυχώς για την κ Χαραλαμπίδου τα δομημένα ομόλογα όπως τα χαρακτηρίζει είναι τύπου basket – προφανώς θα αγνοεί την έννοια αυτή η κ Χαραλαμπίδου και μάλλον θα νομίζει ότι πρόκειται για την καλαθοσφαίριση – και είχαν εκδοθεί από την Commerzbank.
Να θυμίσουμε ότι πριν πολλά χρόνια στην Ελλάδα σχεδόν όλες οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν basket σύνθετα προϊόντα από τις διευθύνσεις διαχείρισης διαθεσίμων.
Τα προϊόντα αυτά ήταν απόλυτα αποδεκτά από την ΕΚΤ, είχαν εγκριθεί από την ΕΚΤ και τις αρμόδιες αρχές ενώ η τράπεζα εκδότης π.χ. Commerzbank είχαν τις αντίστοιχες εγκρίσεις από τις εθνικές αρχές.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η Marfin Bank χρησιμοποιούσε τα προϊόντα αυτά πριν ξεκινήσει τις διαδικασίες συγχώνευσης με την Λαϊκή όπως περίπου το σύνολο των ελληνικών ή και κυπριακών τραπεζών.
Θα αναμένουμε την απάντηση των Γερμανικών αρχών στα ερωτήματα της κ Χαραλαμπίδου και θα αναμένουμε την δημοσιοποίηση τους και όχι απόκρυψη τους αν οι απαντήσεις…δεν βοηθούν την ατζέντα λαϊκισμού που έχει η κ Χαραλαμπίδου.

Η επιστολή της κ Χαραλαμπίδου

«Με στόχο την ανάκτηση κεφαλαίων των καταθετών της Λαϊκής και καταδίκης όσων ενέχονται, προχωρήσαμε σε καταγγελία στην εποπτική Αρχή της Γερμανίας όπως επίσης και στην Αρχή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
Συγκεκριμένα έχουμε αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο της BaFIN– της εποπτικής αρχής τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών της Γερμανίας – Dr Elke König, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου σε σχέση με τα δομημένα ομόλογα Γερμανικής τράπεζας που χρησιμοποιούνταν από την πάλαι ποτέ ισχυρή διοίκηση της Μαρφίν Λαικής Τράπεζας για έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας καθώς και μετοχών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group όπως το Υγεία και η Delta Singular, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων.
Το όλο θέμα είχαμε αρχικά αναδείξει μέ επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα όπου εξηγούσε ότι χρήματα καταθετών της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας διοχετεύονταν μέσω δομημένων ομολόγων Γερμανικής Τράπεζας για αγορές μετοχών της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας και εταιρειών της Marfin Investment Group όπως το Υγεία και η Delta Singular.
Στην επιστολή προς την Πρόεδρο της BaFIN Dr Elke König καθώς και προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου κ Καλογήρου, ζητούμε όπως εξεταστούν οι ενέργειες της Γερμανικής Τράπεζας, αφού θεωρούμε ότι η Γερμανική Τράπεζα γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει για τη χρήση των δομημένων ομολόγων για ουσιαστικά αγορές μετοχών της Μαρφίν Λαϊκής από την ίδια τη Μαρφίν Λαϊκή. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η Γερμανική Τράπεζα όφειλε να εξετάσει την εμπορική λογική της Μαρφίν Λαϊκής να χρησιμοποίει την Γερμανική Τράπεζα για αγορές των ιδίων των μετοχών της Μαρφίν Λαϊκής μέσω δομημένων ομολόγων της Γερμανικής Τράπεζας. Στην επιστολή σημειώνουμε ότι την απόφαση για το που θα επενδύονταν τα λεφτά που πήγαιναν στα δομημένα ομόλογα της Γερμανικής Τράπεζας την είχε ουσιαστικά η ίδια η Μαρφίν Λαϊκή.
Ζητούμε από την Πρόεδρο της BaFIN Dr Elke König καθώς και από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου κ Καλογήρου, την εις βάθος εξέταση του θέματος και εάν τα θέματα που εγείρουμε επιβεβαιωθούν ,την ανάκτηση μέσω της Γερμανικής Τράπεζας των χρημάτων των καταθετών της Μαρφίν Λαϊκής που διοχετεύτηκαν για αγορές μετοχών της Μαρφίν Λαϊκής μέσω των δομημένων ομολόγων της Γερμανικής Τράπεζας – και που ανέρχονται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Ζητούμε επίσης την εξέταση όλων των θεμάτων που άπτονται παραβίασης και παράκαμψης χρηματιστηριακών και τραπεζικών κανονισμών με σκοπό την τιμωρία όσων ενέχονται στα όπως όλα φαίνονται τοξικά δομημένα ομόλογα που χρησιμοποιούσε η τότε διοίκηση της Μαρφίν Λαϊκής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης