Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ντ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα να προασπίσει τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειάς της

Ντ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα να προασπίσει τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειάς της
Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να συμβάλει με ιδέες και καλά στοχευμένες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, τόνισε η βουλευτής της Ν.Δ.
Η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί πλήρως τη συγκυρία της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού προς όφελός της, στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας στην Ε.Ε., που θα λάβει χώρα στις 19 και 20 Δεκεμβρίου, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή Άμυνα: Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤO.
Όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να συμβάλει με ιδέες και καλά στοχευμένες και κοστολογημένες προτάσεις, τόσο στην εξέλιξη ενός σημαντικού βραχίονα των κοινοτικών πολιτικών, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, όσο και -μέσω αυτής της εξέλιξης- στην προάσπιση των καθαρά δικών της συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας, τη στιγμή που τα γεωστρατηγικά δεδομένα πρέπει να τροποποιηθούν και η Ε.Ε. ετοιμάζεται να θέσει επί ισχυρότερων βάσεων το θέμα αυτό, παραμονή μάλιστα της ελληνικής προεδρίας. Η συγκυρία, συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη, ευνοεί ιδίως το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καώς υπάρχει το πλεονέκτημα ότι μετά την ελληνική Προεδρία έπεται η ιταλική με τις ίδιες πιεστικές ανάγκες.
Θέλουμε μια Ευρώπη με ρόλο, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι ως προς την πολιτική άμυνας και ασφάλειας, στόχος είναι το μείζον και όχι το έλασσον και πρόσθεσε ως δεύτερο πυλώνα της Ελλάδας  να επιδιώκει να τίθεται στον πυρήνα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, όπως επιτάσσει το εθνικό συμφέρον με βάση τα γεωστρατηγικά δεδομένα, τις απειλές που αντιμετωπίζει η Με δεδομένο το χάος που επικρατεί στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, την κόπωση των ΗΠΑ και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντός τους στην περιοχή του Ειρηνικού, το κενό οφείλει και μπορεί να το αναπληρώσει μόνον η Ευρώπη ως μια επείγουσα ανάγκη, αλλά και μια ευκαιρία για συνολική αναβάθμιση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) και της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), τόνισε η κ. Μπαγκογιάννη.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ταφύλης σημείωσε ότι η επερχόμενη σύνοδος θα κληθεί να λάβει αποφάσεις που θα επιταχύνουν πολιτικές που κινούνται σε άξονες, όπως η αύξηση των αμυντικών δαπανών, η διπλή ενοποίηση, δηλαδή τα κοινά ενοποιημένα και ομογενοποιημένα εξοπλιστικά προγράμματα και προγράμματα κοινής εκμετάλλευσης κρίσιμων στρατιωτικών πόρων που θα τα υλοποιεί μία ενοποιημένη και ισχυρή αμυντική βιομηχανία, καθώς και η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς αμυντικού υλικού.
Η ενοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας, πρόσθεσε, θα ευνοήσει τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου στις μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία) και θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει στις μικρότερες χώρες, όπως και της Ελλάδας που θα πρέπει να θυσιαστεί.
Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποτελέσει νέο παγκόσμιο χωροφύλακα, αλλά δύναμη κανόνων, δικαιωμάτων και ανάπτυξης, επισήμανε ο κ. Ταφύλης. Στη βάση αρχών ισοτιμίας και συνεννόησης και όχι ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών και τις αμυντικές βιομηχανίες θα μπορούσε να ειδωθεί το θέμα της κοινής ασφάλειας και από την σκοπιά της συλλογικής ασφάλειας του ευρωπαϊκού εδάφους, θεμελιωμένη στην αρχή της επάρκειας σε ευρωπαϊκή κλίμακα, που θα επέτρεπε σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών και παραγωγικό αναπροσανατολισμό μεγάλου μέρους της αμυντικής βιομηχανίας σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες. Μια τέτοια προσέγγιση, επισήμανε, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου θα συνέβαλε σε ένα καλύτερο κόσμο.
Τη σημασία της συνεργασίας, του συντονισμού και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε μία Ευρώπη που θα θελήσει να αναλάβει τον ρόλο που της αντιστοιχεί ως διεθνής παίκτης και πάροχος ασφάλειας στη γειτονιά της και ευρύτερα σε μία εποχή ριζικής αλλαγής των υφιστάμενων ισορροπιών, τόνισε η Μαρ. Κοππά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΝΑΤΟ είναι πιο κομβική από ποτέ για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας.
Το ζητούμενο, πρόσθεσε η κ. Κοππά, είναι μια συμπληρωματικότητα ΚΠΑΑ και ΝΑΤΟ που να οδηγεί σε μια ισχυρή, συνεκτική και αμοιβαία ενισχυόμενη συνεργασία με τη διατήρηση της στρατηγικής αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων των δυο οργανισμών, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες, καθώς η ΕΕ διαθέτει πολλά περισσότερα μέσα και εργαλεία άσκησης πολιτικής από το ΝΑΤΟ που είναι μόνο μια αμυντική συμμαχία.
Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής άμυνας της Ευρώπης, είπε ότι θα πρέπει να είναι η στρατηγική αυτονομία, η θαλάσσια ασφάλεια και η συμβολή της Ε.Ε. στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών. Το επόμενο διάστημα, πρόσθεσε η κ. Κοππά, θα σφραγιστεί από δυο κρίσιμες συναντήσεις κορυφής για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, η πρώτη μεθαύριο για την ΚΠΑΑ στις Βρυξέλλες που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα και η δεύτερη το φθινόπωρο του 2014 για το ΝΑΤΟ, όπου μετά την αποχώρηση της Συμμαχίας από το Αφγανιστάν, οφείλει να βρει μια νέα αφήγηση για το μέλλον του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης