Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή συμφωνία για αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία

Ευρωπαϊκή συμφωνία για αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία
Προβλέπεται η απαγόρευση προϊόντων καπνού με γεύση φρούτου ή μέντας, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται ως καταναλωτικά αγαθά και όχι ως ιατρικές συσκευές
Νέα αντικαπνιστική νομοθεσία, που περιλαμβάνει πιο εμφανείς προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα των τσιγάρων (θα καταλαμβάνουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου) ενέκριναν σήμερα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., ενώ θεσπίστηκαν και οι πρώτοι κανονισμοί της Ε.Ε. για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
«Η συμφωνία στην οδηγία για τον καπνό είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια υγιέστερη και πιο ευήμερη κοινωνία», επισήμανε ο Vvytenis Povilas Andriukaitis, υπουργός Υγείας της Λιθουανίας, η οποία προεδρεύει της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.
Η συμφωνία επετεύχθη, καθώς οι κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευθέτησαν μια διένεξη σχετικά με το πόσο αυστηρά να ρυθμίσουν την ανθούσα αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, για την οποία μερικοί αναλυτές προβλέπουν ότι σε 10 χρόνια θα έχει επισκιάσει την ύψους 700 δισ. ευρώ ετησίως αγορά των κανονικών τσιγάρων.
Βάσει της συμφωνίας, τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται ως καταναλωτικά προϊόντα παρά ως ιατρικές συσκευές, οι οποίες διέπονται από αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως ήθελαν αρχικά οι κυβερνήσεις. Όμως, σε περίπτωση που τρία ή περισσότερα μέλη τα απαγορεύσουν για λόγους υγείας, τότε θα μπορεί στο μέλλον να επιβάλει την απαγόρευσή τους.
Από το 2016, οπότε θα τεθούν εν ισχύι οι αλλαγές στους κανονισμούς, τα τσιγάρα, ο καπνός για στριφτά τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να φέρουν μακάβριες φωτογραφίες και κείμενα προειδοποίησης για την υγεία, οι οποίες να καλύπτουν το 65% των εμπρός και πίσω επιφανειών των πακέτων.
Στους κανονισμούς περιλαμβάνεται επίσης η απαγόρευση των προϊόντων καπνού για κάπνισμα που περιέχουν γεύσεις φρούτων ή βανίλιας. Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις ζήτησαν τη βραδύτερη σταδιακή απαγόρευσή τους.
«Πιστεύω σταθερά πως οι εμφανείς οπτικές προειδοποιήσεις χρησιμεύουν για να υπενθυμίζουν αποτελεσματικά τις σοβαρές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιλέγουν ενημερωμένοι», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας, Tonio Borg και συμπλήρωσε ότι «η απαγόρευση χαρακτηριστικών γεύσεων όπως φρούτων ή μέντας, που προσελκύουν τους νέους ανθρώπους, θα κάνουν τη μύηση στο κάπνισμα λιγότερο δελεαστική».
Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί επισήμως από τους υπουργούς της Ε.Ε. και την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πριν τεθεί σε ισχύ το ερχόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης