Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Aberdeen Asset Management - Ευκαιρίες στην Ελλάδα και τον Νότο αναζητούν οι επενδυτές

Aberdeen Asset Management - Ευκαιρίες στην Ελλάδα και τον Νότο αναζητούν οι επενδυτές
Οι οικονομίες ανακάμπτουν, οι τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί, οι χαμηλότεροι μισθοί ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα
Ευκαιρίες στη Νότια Ευρώπη, δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία αναζητούν πλέον όλο και περισσότεροι επενδυτές, σύμφωνα με τον Bertie Thomson της Aberdeen Asset Management, αποδίδοντας την αντιστροφή της τάσης στην ανάκαμψη αυτών των οικονομιών.
Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι επενδυτές έχουν διατηρήσει τα χρήματα τους μακριά από τη Νότια Ευρώπη. Ήταν απλά μια πολύ επικίνδυνη περιοχή.
Εδώ και έξι μήνες όμως η κατάσταση έχει αλλάξει και αυτό φαίνεται στις ροές των κεφαλαίων που παρατηρούνται στην περιοχή.
Μετά από χρόνια εκροών από το Νότο τα κεφάλαια αρχίζουν να επανέρχονται. Σύμφωνα με την EPFR Global, την εταιρεία που καταγράφει τις ροές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, περί τα 13,4 δισ. δολάρια κεφαλαίων επικεντρώνονται σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία από τον Ιανουάριο.
Το ποσό αυτό αποτελεί και ένα τεράστιο άλμα από το μόλις 1 δισ. δολαρίων που επενδύονταν στην περιοχή πριν από ένα χρόνο.
Εκεί αποδίδεται και η άνοδος των εθνικών χρηματιστηριακών δεικτών. Για παράδειγμα, ο IBEX 35 της Ισπανίας είναι σχεδόν 12% υψηλότερα από την αρχή του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών 21%, ο PSI 20 της Πορτογαλίας έχει αναρριχηθεί κατά 10% και ο FTSE MIB της Ιταλίας έχει ενισχυθεί κατά 8%.
Φυσικά, σύμφωνα με τον Thomson, οι ροές και οι αποδόσεις της αγοράς είναι ακόμα χειρότερες σε σχέση με άλλα μέρη της Ευρώπης - ολόκληρη η ευρωζώνη είχε εισροές 48 δισ. δολάρια το τρέχον έτος - ωστόσο, οι επενδυτές αρχίζουν, ξεκάθαρα, να βλέπουν στο Νότο ευκαιρίες και πάλι.
Οι επενδυτές δείχνουν να ενδοαφέρονται για την περιοχή διότι φαίνεται ότι οι ευάλωτες χώρες έχουν στρίψει στη "γωνία". Υπάρχουν τώρα προσδοκίες για μέτρια αύξηση του ΑΕΠ, οι τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί, οι χαμηλότεροι μισθοί ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δεν υπάρχει πλέον η απειλή για αποχώρηση από το ευρώ.
Οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων περιορίστηκαν επίσης στην Ισπανία και την Ιταλία, από 6,5% το καλοκαίρι του 2012 σε περίπου 4% σήμερα. Αυτό βοηθά τις επιχειρήσεις να δανείζονται και να αναπτύσσονται και πάλι.
"Οι χώρες έχουν ουσιαστικά φτάσει στο χαμηλότερο τους σημείο, οπότε στο εξής θα υπάρξει ανάπτυξη", καταλήγει ο η Thomson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης