Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμπλοκή προς στιγμή στη Βουλή με τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς – Αντιδράσεις για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση

Εμπλοκή προς στιγμή στη Βουλή με τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς – Αντιδράσεις για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση
Διεκόπη προσωρινά η συζήτηση, πυρά κατά του υπ.Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη

(upd) Εμπλοκή υπήρξε προς στιγμή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου και συζητείται η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης δέχθηκε τα «πυρά» των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όχι τόσο για το περιεχόμενο της ρύθμισης όσο κυρίως για το ότι επρόκειτο για ένα νομοσχέδιο-«σκούπα», στο οποίο έχει ενταχθεί σειρά άσχετων διατάξεων του υπ.Οικονομικών καθώς και για το ότι ο κ.Χατζηδάκης προωθεί αυτές τις διατάξεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Αποτέλεσμα των υψηλών τόνων και των έντονων αντιδράσεων ήταν να διακοπεί για τουλάχιστον μισή ώρα η συζήτηση προκειμένου να παραστεί ο υπ.Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας και να δώσει εξηγήσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των διατάξεων του.
Ο υπ.Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθούν εκείνες οι διατάξεις που μπορούν να συζητηθούν από τη νέα χρονιά
Σημειώνεται πως τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η εμπλοκή στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ.Στουρνάρας βρισκόταν στην Ολομέλεια της Βουλής και μόλις ενημερώθηκε για τις αντιδράσεις είχε μια μικρή σύσκεψη με τον κ.Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θ.Σκόρδα.
Κατόπιν της συνάντησης αυτής ο κ.Χατζηδάκης εξέφρασε την πρόθεση του να αποσύρει από το νομοσχέδιο τις διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις.
Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αφού υποστήριξαν ότι δεν είχαν κανένα λόγο να συζητήσουν διατάξεις που δεν επείγουν, τόνισαν ότι το νομοσχέδιο αυτό αδικεί την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς.
Μάλιστα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν διαμηνύσει ότι «εμείς για όλες τις άλλες διατάξεις είμαστε επιφυλακτικοί έως αρνητικοί».
Από την πλευρά του ο Π.Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαδικασίες εκτροπής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει «εν κρυπτώ θέματα που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα αλλά αποτελούν δωράκια σκάνδαλα σε μεγάλα συμφέροντα».

Επανακατατέθηκε η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς

Την ίδια ώρα, κατατέθηκε εκ νέου η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία δίδεται παράταση στην προθεσμία αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2014, ενώ απαγορεύεται και η άμεση ή έμμεση μεταβίβαση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»

Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»

Θέμα: Παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων
Αιτιολογική Έκθεση
Η μεγάλη οικονομική κρίση η οποία έχει λάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις σε βάρος κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών τους, από καταναλωτικά δάνεια που έλαβαν τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η οικονομική επίσης αδυναμία των Τραπεζών και η κεφαλαιουχική ανεπάρκειά τους, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, μετά την άρση της διενέργειας πλειστηριασμών, να πωληθούν τα δάνεια αυτά προς τρίτους, τα λεγόμενα distress fund, έναντι πολύ μικρού ποσοστού της συνολικής οφειλής, υπό μορφή τιτλοποίησης απαιτήσεων και εκχώρησης δικαιωμάτων.
Η εξέλιξη αυτή θα μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή χιλιάδων οφειλετών των δανείων αυτών, με την απώλεια της κατοικίας τους, ή οποιαδήποτε άλλη ακίνητη περιουσία κατέχουν, εξαιτίας των αναγκαστικών μέτρων που θα εφαρμόσουν εις βάρος τους οι αγοραστές των δανείων. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ενώ οι οφειλέτες θα κληθούν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του δανείου και τις καθυστερήσεις, το distress fund θα αποκτήσει τα δάνεια αυτά, έναντι ποσοστών που αρχίζουν από 0,5% για τα απολύτως ανασφάλιστα έως 20% για τα ενυπόθηκα δάνεια.
Θα κληθεί έτσι ο απλός πολίτης να πληρώσει μόνο αυτός, την φούσκα των τραπεζικών δανείων, ενώ δεν είναι υπεύθυνος για την αδυναμία εξυπηρέτησής τους και ταυτόχρονα να πληρώσει ως φορολογούμενος, μέρος του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει δοθεί για την ανακεφαλοποίηση στις Τράπεζες.
Τέλος είναι κρίσιμη η προστασία των πολιτών ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους από τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης ή κύριας κατοικίας του, με δεδομένη την μείωση του εισοδήματος τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μείωση που οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους προς τις Τράπεζες.

Άρθρο 1
1.    Η προθεσμία της αναστολής των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου 2011 (Α’ 262) και όπως η Πράξη αυτή κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 4047/2012 (Α’ 31), παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.
2.    Στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν.3869/2010 (Α’ 130), όπως ισχύει, η φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014».
Άρθρο 2
1.    Απαγορεύεται απολύτως η άμεση ή έμμεση μεταβίβαση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών, που συνήφθησαν μεταξύ ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδος και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους, καθώς και κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών. Απαγορεύεται επίσης η παροχή εγγυήσεων επί των δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών του εδαφίου α’ κατά τρόπον ώστε να καταλήγουν σε έμμεση εκχώρησή τους.
2.    Τυχόν μεταβιβάσεις και παροχές εγγυήσεων που έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση του παρόντος είναι αυτοδικαίως άκυρες και δεν γεννούν δικαιώματα υπέρ του τρίτου έναντι του οφειλέτη.

Αθήνα, 20-12-2013

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης
Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη
Αθανασίου Νάσος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Αποστόλου Ευάγγελος
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Τζένη
Βαρεμένος Γεώργιος
Βούτσης Νικόλαος
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Γλέζος Μανώλης
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζερδελής Γιάννης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρούλα
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Χαράλαμπος - Σταύρος
Κουράκης Αναστάσιος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Κυριακάκης Βασίλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξιος
Μιχαλάκης Νικόλαος
Μιχελογιαννάκης Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Ευστάθιος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδημούλης Δημήτριος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοΐλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταθάκης Γεώργιος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στρατούλης Δημήτρης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τατσόπουλος Πέτρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Φωτίου Θεανώ
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης

Βελτιώσεις στη ρύθμιση των πλειστηριασμών ζητά το ΠΑΣΟΚ – Ποιες διορθωτικές κινήσεις προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη
Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη θα έχει αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για να του παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς προκειμένου αυτή να λάβει την έγκριση των «πράσινων» βουλευτών.
Το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου κατέληξε στο ότι η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί μια θετική βάση συζήτησης, αν και επεσήμανε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να αυξηθεί το πλαφόν ακίνητης περιουσίας προκειμένου να καλύπτει περισσότερους δανειολήπτες, να μειωθούν οι συντελεστές προσδιορισμού της δόσης ώστε να διευκολυνθούν μικροί και μεσαίοι οφειλέτες στεγαστικών δανείων, να προσδιοριστεί ικανή περίοδος ώστε να υπάρξει αντίδραση από τον δανειολήπτη πριν η τράπεζα προχωρήσει σε καταγγελία σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής δόσης καθώς και να μειωθεί ο συντελεστής του 30% επί της τελευταίας δόσης βάσει του οποίου, όπως αναφέρει, η ρύθμιση θα προσδιορίζεται μηνιαία για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στα επιτελεία των δύο κομμάτων είναι ότι παρά τις όποιες ενστάσεις των «γαλάζιων» και των «πράσινων» βουλευτών τόσο το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων όσο και η νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα εγκριθούν από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης χωρίς να υπάρξουν απώλειες.
Την ίδια στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να την υπερψηφίσει εφόσον επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις στη ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται πως η ΔΗΜΑΡ με χθεσινή ανακοίνωση της ζητούσε μεταξύ άλλων να αυξηθεί το όριο των 200.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται λόγω των υπερτιμημένων αντικειμενικών αξιών που υπάρχουν σήμερα καθώς και να αυξηθούν τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια (η ρύθμιση την προσδιορίζει στις 35.000 ευρώ καθαρό οικογενειακό εισόδημα) όσο και η συνολική αξία κινητής ή ακίνητης περιουσίας (προσδιορίζεται στα 270.000 ευρώ με τη σημερινή ρύθμιση).


(πρώτη ενημέρωση 10:56 20 Δεκεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης