Τελευταία Νέα
Bank Insider

Στουρνάρας - Κοντά στην έξοδο από την κρίση η Ελλάδα - Έχει καλυφθεί το 80% της προσπάθειας σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής

Στουρνάρας - Κοντά στην έξοδο από την κρίση η Ελλάδα - Έχει καλυφθεί το 80% της προσπάθειας σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής

Το 2014 η χώρα ξεκινά την καθολική αναδόμηση του οικονομικού της προτύπου, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών 
"Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι κοντά", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
"Η Ελλάδα κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για τη σωτηρία της και κατάφερε να κρατηθεί όρθια. Σήκωσε το βάρος της πιο οξείας οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και πέτυχε έναν άθλο για τα δεδομένα της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας. Ακόμη και αυτοί που έχουν ασκήσει αυστηρότατη κριτική παραδέχονται τώρα ότι η έξοδος από την κρίση είναι κοντά", διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».
Υπάρχουν βέβαια ακόμη κάποια δύσκολα και σημαντικά βήματα, εξήγησε ο υπουργός για να παραδεχθεί ωστόσο πως "Έχουμε καλύψει το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι και η πιο δύσκολη προσαρμογή. Σε όρους ανταγωνιστικότητας έχουμε επίσης κάνει τεράστια προσπάθεια αλλά στον τομέα αυτό τα περιθώρια είναι ακόμη πολύ μεγάλα".
Η Ελλάδα το 2014, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση και ξεκινάει και με τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων μας, μια άλλη πορεία: Την καθολική αναδόμηση του οικονομικού της προτύπου.
Ενός προτύπου το οποίο πρέπει:
§    Να βασίζεται πολύ περισσότερο στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και στην καινοτομία.
§    Να αλληλοσυμπληρώνεται με ένα αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος δικαίου, με στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες σ’ αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.
§    Να υπηρετείται από ένα αποτελεσματικό και απλό φορολογικό σύστημα  το οποίο θα είναι πολύ περισσότερο επικεντρωμένο στην είσπραξη των απαραίτητων εσόδων για τη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών, έχοντας τη χαμηλότερη δυνατή αρνητική επίπτωση στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Και σε αυτό το τελευταίο θέλω να επιμείνω. Για να χτίσει και να διατηρήσει μια χώρα ένα σύγχρονο και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, είναι όρος, εκ των ων ουκ άνευ, να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα με διευρυμένη φορολογική βάση και με ισορροπημένη κατανομή των φορολογικών εσόδων στα αντικείμενα των φόρων δηλαδή εισόδημα, κατανάλωση και περιουσία.
Προς επίρρωση αυτού, αλλά και επειδή ακούστηκε και η κατάφορα άδικη κριτική ότι η Ελλάδα υπερφορολογεί την ακίνητη περιουσία σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, θέλω να θυμίσω μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.
Μέχρι το 2010 η συμβολή στα έσοδα των φόρων επί της περιουσίας και ειδικότερα επί της ακίνητης περιουσίας ήταν πολύ χαμηλότερη από ότι για την πλειονότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Το φορολογικό μας σύστημα σχεδόν αγνοούσε αυτή την πηγή εσόδων.
Αυτό δεν το λέει το Υπουργείο Οικονομικών. Το αποτυπώνουν ξεκάθαρα, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Eurostat ακόμη και στις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες φορολογικές εκθέσεις τους.
Εκθέσεις στις οποίες αν ανατρέξει κάποιος, θα διαπιστώσει ότι αποτυπώνεται ξεκάθαρα πως ο φόρος επί της ακίνητης περιουσίας, έχει σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα, πολύ χαμηλότερη επιβάρυνση στην αναπτυξιακή δυναμική μια χώρας από ό,τι η φορολογία στην εργασία.
Και μάλιστα συνιστάται στην πλειονότητα των υπολοίπων κρατών μελών να προσαρμόσουν ανάλογα το δικό τους φορολογικό πλαίσιο.
Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω, εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, ότι και η σχετική συγκριτική έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μέχρι το 2010 υπολειπόταν κατά πολύ του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ σε σχέση με τη συμβολή των εσόδων από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.
Αυτό νομίζω απαντάει και στην κριτική που δέχτηκα επειδή τόλμησα να συγκρίνω τα έσοδα από ακίνητα της Ελλάδας σε σχέση με αυτά των εκτός Ευρώπης αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ.
Βέβαια, στην Ελλάδα αναγκαστήκαμε να κάνουμε πολύ μεγάλες προσαρμογές στο φορολογικό μας σύστημα μέσα σε λίγους μήνες, ενώ οι αντίστοιχες αλλαγές στις υπόλοιπες χώρες, ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου διαρκούν χρόνια.
Και βέβαια οι προσαρμογές έγιναν σε μια περίοδο που η κρίση έπληξε τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας.
Αυτό αναπόφευκτα, και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, προκαλεί τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας.
Προφανώς όλοι μας, ή τουλάχιστον όσοι από εμάς στη συμπολίτευση αναλαμβάνουν στο ακέραιο τις ευθύνες και τις δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας – γιατί συνάδελφοι πολύ καλή η φιλοσοφία, αλλά στην πράξη τι κάνουμε; Λέμε θεωρίες, αλλά η πράξη είναι αυτή που θα μας κρίνει-   θα προτιμούσαμε να κάνουμε μια πολύ πιο ήπια προσαρμογή. Να έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεση μας.
Αλλά, το ότι δεν έχουμε το χρόνο αυτό δε σημαίνει ότι παραιτούμαστε. Πορευόμαστε σε δύσκολο δρόμο με αποφασιστικότητα.
Και μάλιστα, παρόλο που  η καταβαλλόμενη προσπάθεια είναι τεράστια, επιδιώκουμε να διορθώσουμε τα όποια λάθη και τις παραλείψεις μας.
Μάλιστα, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, επιτυγχάνει, για την συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας, σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με την επιβάρυνση τους το 2013. Η ελάφρυνση είναι της τάξης του 4% έως 20%, που πρέπει να προστεθεί στην φετινή ελάφρυνση κατά 15% του ΕΕΤΑ.
Επιτυγχάνουμε λοιπόν το στόχο μας που είναι να εισπράττουμε λιγότερα από περισσότερους και να επιβαρύνουμε με «περισσότερα» πολύ λίγους που έχουν μεγάλες δυνατότητες.
Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στα € 2,65 δισ., δηλαδή περίπου  στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του ΕΕΤΑ και του ΦΑΠ του 2013. Και, βέβαια, θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα των συσσωρευμένων φόρων προηγούμενων ετών που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μέσα στο 2013, για να ξεκαθαρίσουμε μία και έξω από το παρελθόν. Δεν είμαι καθόλου ευτυχής που το έκανα αυτό, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε διαιωνίζεται αυτή η καθυστέρηση.
Επιπλέον, το θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να προστατεύει τους  πλέον αδύνατους οικονομικά ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά τα νοικοκυριά που μαστίζονται από ανεργία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση στο φόρο κατά 50%, από τα νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και € 9.000.
Το ποσό προσαυξάνεται κατά € 1.000 για τον ή την σύζυγο και κάθε τέκνο, και έτσι το εισοδηματικό κριτήριο για μία οικογένεια με 2 παιδιά να είναι € 12.000.
Μάλιστα, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, ή κάποιο προστατευόμενο μέλος με αναπηρία και μάλιστα με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια κατά  € 3.000. Παραδείγματος χάριν, για μια οικογένεια με τρία παιδιά το εισοδηματικό όριο θα είναι 16.000.
Επίσης για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της ύφεσης δίνεται η δυνατότητα αναβολής της πληρωμής του φόρου μέχρι και τρία χρόνια, κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης