Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

London School of Economics - Ποιοι ήταν οι «Αγανακτισμένοι» και ποιες αλλαγές επέφεραν

London School of Economics - Ποιοι ήταν οι «Αγανακτισμένοι» και ποιες αλλαγές επέφεραν
Το κίνημα των «Αγανακτισμένων μέσα από τον Τύπο
Τα αίτια ανόδου αλλά και… αφανισμού του κινήματος των «Αγανακτισμένων» σκιαγραφεί το London Schools of Economics, δίνοντας μία επιστημονική άποψη επί των κοινωνικών αντιδράσεων έναντι των μέτρων λιτότητας που λήφθηκαν και λαμβάνονται στην Ελλάδα.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση παρήγαγε αρκετά κοινωνικά κινήματα, με τους «Αγανακτισμένους» να αποτελούν ένα εκ των μαζικότερων στην Ευρώπη.
Η ανάλυση του κινήματος εδράζεται στον ρόλο των ελληνικών και βρετανικών εφημερίδας αλλά και στην αλληλόδραση με την πολιτική ατζέντα.

Η γνώση ως πηγή της πολιτικής κουλτούρας
Το α’ μέρος της σύγχρονης πολιτικής κουλτούρας άπτεται στη γνώση. Αυτή συνιστά την ικανότητα των πολιτών να διατηρούν πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης. Η ανάλυση επί των εφημερίδων αποκάλυψε πως ο Τύπος εξέτασε τους «Αγανακτισμένους» ως προς τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι συγκεντρώσεις και όχι ως προς τις λύσεις που προσέφεραν.
Η προσέγγιση του Τύπου κατέληγε να αποδοκιμάζει την συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω δράσεις ως μη ικανές να παράξουν λύσεις.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προσέγγιση επί των «Αγανακτισμένων» οριοθετούσε το φαινόμενα στα στενά εθνικά ελληνικά όρια.
Στα θετικά ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται η δημοσιοποίηση αρκετών κοινωνικών και ανθρώπινων διαστάσεων των «Αγανακτισμένων», πέραν της απλής παράθεσης των οικονομικών και πολιτικής παραμέτρων.

Ενδυνάμωση των πολιτών
Αποτιμώντας τα δεδομένα, η προσέγγιση του Τύπου ανέβλυζε μία βλοσυρή εικόνα της Ελλάδας. Ειδικότερα, η Ελλάδα παρουσιαζόταν ως μία χώρα προς κατάρρευση, δίχως δικαιοσύνη και με έλλειμμα δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση είτε αγνοούσε τους διαδηλωτές είτε τους αντιμετώπιζε με βίαιη καταστολή.
Παράλληλα, στην περίπτωση των «Αγανακτισμένων» οι εκλογές δεν παρουσιάζοντας ως μία πολιτική λύση, καθώς οι πολιτικοί εμφανίζονταν ως ψεύτες και η κρίση δημιουργούσε ένα πρόβλημα δημοκρατικής επίλυσης των προβλημάτων.
Παρά ταύτα, η συμμετοχή στο κίνημα ειδώθηκε ως μία θετική πολιτική εμπειρία, με τους συμμετέχοντες να νιώθουν πως συντελούν στην ενδυνάμωση των πολιτών.

Θετική ή αρνητική η συμμετοχή στους «Αγανακτισμένους»
Η ταυτότητα των «Αγανακτισμένων» έδωσε και θετική και αρνητική εικόνα στην συμμετοχή των πολιτών. Ενώ αρκετά  άρθρα «έβλεπαν» την συμμετοχή ως μία κοινωνική εγρήγορση, την ίδια στιγμή, ορισμένα την παρουσίαζαν ως απειλή προς την δημοκρατία και ως προτροπή προς την βία….

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το London School of Economics και τον Χρήστο Κωστόπουλο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης