Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ψευδαισθήσεις του Γ. Στουρνάρα - Σενάριο επαγγελματικής επιβίωσης η κατάληψη της θέσης του διοικητή της ΤτΕ

Οι ψευδαισθήσεις του Γ. Στουρνάρα - Σενάριο επαγγελματικής επιβίωσης η κατάληψη της θέσης του διοικητή της ΤτΕ
Άρθρο του Γιώργου Χαρβαλιά στον Τύπο της Κυριακής
Μια υφέρπουσα κόντρα αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ και του υπουργού οικονομικών, ίσως εξαιτίας της πρόθεσης του τελευταίου να αποδράσει εγκαίρως από το κυβερνητικό σχήμα και να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Η θητεία του κ. Προβόπουλου λήγει τον Μάιο και ο ίδιος, πιθανότατα με την ενθάρρυνση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, μάλλον προτίθεται να την ανανεώσει. Η κυβέρνηση ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αλλά σύμφωνα με αρκετές ενδείξεις ο Γιάννης Στουρνάρας εξετάζει ως σενάριο επαγγελματικής επιβίωσης την κατάληψη της θέσης του κεντρικού ελεγκτή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η θητεία του κ. Προβόπουλου ολοκληρώνεται κάτω υπό εξαιρετικά ιδιότυπες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και θα κριθεί ασφαλώς, ως προς το αλγεβρικό της πρόσημο, από τον ιστορικό του μέλλοντος. Η αντικατάσταση του όμως από τον κ. Στουρνάρα θα αποτελούσε μείζον ηθικό και πολιτικό σκάνδαλο. Ακριβώς επειδή ο σημερινός υπουργός οικονομικών αποτελεί εντολοδόχο της Τρόικας και βασικό διαμορφωτή της μνημονιακής προσαρμογής με πρωτεύοντα πολιτικό ρόλο.
Η θέση του κεντρικού τραπεζίτη δεν μπορεί να δεσμευτεί για τα επόμενα χρόνια από τον πρωταγωνιστή μιας πολιτικής που πιθανότατα θα έχει πάψει να ισχύει και από το βασικό στέλεχος μιας κυβέρνησης που ίσως θα έχει πάψει να υφίσταται.
Αν και στο παρελθόν υπήρξε παράγων του τραπεζικού τομέα, ο κ. Στουρνάρας έχει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τους συστημικούς Ελληνες τραπεζίτες. Εμφανίζεται υπέρμαχος κάθε είδους φόρων, στο βαθμό που μπορούν να βελτιώσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, τάσσεται υπερ των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κυρίως όμως θεωρεί ότι το περίσσευμα περίπου 10 δις που εξακολουθεί να διαθέτει το ΤΧΣ, αποτελεί κάτι σαν…προσωπική του καβάτζα, σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Ο κ. Στουρνάρας δηλαδή ελπίζει ότι θα μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας με τον μικρό «κουμπαρά» του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι αυτά είναι δανεικά που βαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο και δόθηκαν για άλλο σκοπό.
Τα χρήματα του ΤΧΣ που ήδη εγγράφει λογιστικές ζημιές, προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διαδικασία της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Όχι μόνον έπεται συνέχεια, αλλά είναι ασαφές και το ύψος της συμπληρωματικής βοήθειας που ενδεχομένως θα χρειαστεί.
Η πρόθεση του κ. Στουρνάρα να βάλει…χέρι σε κονδύλια εκτός αρμοδιότητας του, έχει προκαλέσει την ένταση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο διοικητής της οποία εναρμονίζεται ασφαλώς με αυτά που του υπαγορεύει η Φραγκφούρτη.
Όμως και να ήθελε ο κ. Στουρνάρας δεν μπορεί να…αρπάξει τα αποθεματικά του ΤΧΣ για να βουλώσει άλλες τρύπες του προυπολογισμού. Δεν χρειάζεται να το υπομνήσει αυτό ο Προβόπουλος. Ούτε ο Ντράγκι. Πρώτοι οι Γερμανοί φίλοι του θα του το εξηγήσουν, γι αυτό καλό θα ήταν να μην θρέφει ψευδαισθήσεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης