Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - Πάνε μπροστά 50 χρόνια την εξόφληση των δανείων των 245 δισ. από την τρόικα

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - Πάνε μπροστά 50 χρόνια την εξόφληση των δανείων των 245 δισ. από την τρόικα
Tο επιτόκιο που θα πληρώνει η Ελλάδα για να εξοφλήσει τα κεφάλαια που έχει λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα είναι κοντά στο 1,6 με 1,7%
Φορτωμένες με χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων. Η επιμήκυνση έως και 50 χρόνια του δανείου διάσωσης των 180 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα μας από την ευρωζώνη είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το εν λόγω σχέδιο είναι πολύ πιθανό να υποστηριχτεί και από ένα μικρότερο επιτόκιο δανεισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο το οποίο θα πληρώνει η Ελλάδα προκειμένου να εξοφλήσει τα κεφάλαια που έχει λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα είναι κοντά στο 1,6 με 1,7%. Μία μονάδα κάτω από αυτό που καταβάλλει σήμερα και το οποίο κυμαίνεται στο 2,7 με 2,8%.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μόνο με συνδυαστική λύση μπορεί να καταστεί βιώσιμο το χρέος, από τη στιγμή που έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός νέου ονομαστικού κουρέματος στα πρότυπα του PSI+.
Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται στα 321 δισ. ευρώ ή στο 176% του ΑΕΠ, με την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και την ευρωζώνη να κατέχουν περίπου το 80%, αφού οι ιδιώτες δανειστές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι μετά τις αναδιαρθρώσεις που προηγήθηκαν. Τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από την τρόικα ξεπερνούν τα 214 δισ. ευρώ(!) και συνοδεύτηκαν από πολύ σκληρά ανταλλάγματα για την οικονομία και τους πολίτες της. Από αυτά τα 180 δισ. ευρώ κατέβαλε η ευρωζώνη και τα 34 δισ. ευρώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Για την ώρα οι μόνες «ανάσες» που παίρνει η Ελλάδα από την αναδιάρθρωση του χρέους (κούρεμα και επαναγορά) αποτυπώνονται στη σταδιακή μείωση των τοκοχρεολυσίων που καταβάλει κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση των δανείων. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν φέτος κατά 50%, στα 6,1 δισ. ευρώ από 12,224 δισ. ευρώ το 2013.
Η μεγάλη «έκρηξη» στα χρεολύσια θα σημειωθεί μετά το 2020 λόγω της χρονικής επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανεικών, απόρροια του PSI.
Όλα αυτά θα αλλάξουν εφόσον το σχέδιο μετακύλησης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων παραταθεί κατά 50 ή 30 έτη κατά μέσο όρο, αφού για κάποια χρόνια ο προϋπολογισμός θα έχει πλήρη απαλλαγή από την πληρωμή δαπανών για τόκους. Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι η μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους έχει φτάσει τα 16 χρόνια (από 15 πέρσι και 6 το 2011), ενώ στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν ξεπερνά τα 7 έτη.
Η κυβέρνηση στοχεύει σε άμεση λύση στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και δη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση είναι πιθανό να ξεκινήσουν αμέσως μετά την επικύρωση δημοσιονομικών στοιχείων για το πλεόνασμα του 2013 από την Εurostat, στις 23 Απριλίου, με σκοπό οι οριστικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί έως το τέλος Ιουνίου.
Ανεπισήμως οι συζητήσεις περί νέας ελάφρυνσης έχουν ανοίξει προ πολλού, με την Αθήνα να βρίσκεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στη μέση της διαμάχης μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος».
Ανοίγοντας χθες τα χαρτιά του για το θέμα της απομείωσης του χρέους ο Γιάννης Στουρνάρας είπε στους εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ πως ενδεχόμενη ελάφρυνση θα μπορούσε να προκύψει με τη μείωση των επιτοκίων ή την παράταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στην επιμήκυνση των λήξεων, που σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ μεγάλη.
Ο υπουργός προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015 στα 11 δισ. ευρώ, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτου δανείου από την ευρωζώνη σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ενδεχόμενη περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
«Το ιδανικό για μας θα ήταν να μη λάβουμε νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, δίνοντας το στίγμα της διαπραγματευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ώστε να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο, που είναι πιθανό, λόγω των σκληρών όρων, να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε εκλογές.
Εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ οι τίτλοι τους οποίους πρόκειται να εκδώσει θα είναι πενταετούς διάρκειας - επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα τoυ «Bankingnews».
«Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μακρά και επίπονη πορεία από το 2009. Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας κατορθώσαμε να σταθούμε όρθιοι και αποδείξαμε την απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης. Αναλαμβάνουμε την προεδρία όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Σημείωσε ότι τον Απρίλιο ολοκληρώνονται οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου η ελληνική προεδρία θα είναι εμπροσθοβαρής.
Είπε ακόμη πως η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ήδη ορατά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης