Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας - «Όταν μίλησα στον Schaeuble για haircut μου είπε... Γιάννη ξέχνα το» - Ηχηρό μήνυμα στην τρόικα για χαλάρωση των απαιτήσεών της

Στουρνάρας - «Όταν μίλησα στον Schaeuble για haircut μου είπε... Γιάννη ξέχνα το» - Ηχηρό μήνυμα στην τρόικα για χαλάρωση των απαιτήσεών της
"Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν"
Μήνυμα στην τρόικα, να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της από την Ελλάδα, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
"Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης βαίνει μειούμενη. Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ψήφιση στη Βουλή των σκληρών οικονομικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που ζητά η τρόικα", δηλώνει, σε συνέντευξή του στους Financial Times, o υπουργός Οικονομικών.
"Ενώ η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές - μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ενίσχυση της συλλογής των φόρων - οι φιλοδοξίες για πρόσθετα, μεγαλύτερα νομοθετικά μέτρα, ίσως χρειάζεται να μετριαστούν", διαμηνύει ο κ. Στουρνάρας, απευθυνόμενος στην τρόικα.
"H κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ισχνή. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί", σπεύδει να υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομικών.
"Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν" επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, απευθυνόμενος στους δανειστές.
"Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα υπήρχε πελατοκεντρική προσέγγιση στην πολιτική. Αυτό μέχρι σήμερα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν αλλάξει και πολλά που θα έπρεπε να αλλάξουν. Αλλά εάν καταθέσουμε νόμο στη Βουλή για μαζικές απολύσεις (από την πλευρά των ιδιωτικών εταιρειών), δεν θα περάσει. Με 27% ανεργία δεν θα ψηφιστεί, είναι απλό", εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Tαυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως "κατά την περίοδο που οι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα, οι αγορές παραμένουν αδύναμες. Οι άνθρωποι φοβούνται όταν η τρόικα είναι στην Αθήνα, αυτό πρέπει να αλλάξει".
Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει πως "η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει την επιστροφή της στις αγορές, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014".
Ταυτόχρονα, προκρίνει ως τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους, τόσο την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Tι απαντά όμως για το ενδεχόμενο ενός haircut στο ελληνικό χρέος; O κ. Στουρνάρας περιγράφει αναλυτικά: "Αντιστάθηκα στις πιέσεις του ΔΝΤ. Lagarde και Thomsen με πίεσαν να ζητήσω από τους Ευρωπαίους να συναινέσουν σε ένα haircut. Lagarde και Thomsen μου ζήτησαν να σταθώ στο πλευρό τους. Εγώ τους απάντησα: Αν σταθώ στο πλευρό σας, θα βοηθηθεί η Ελλάδα. Αλλά ο Schaeuble μου είπε... Γιάννη ξέχνα το".
"Αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, τι μπορώ να κάνω;", καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης