Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

To καλύτερο ξεκίνημα της 15ετίας κάνει το Χ.Α. το 2014 – Αναβαθμισμένη η εικόνα της αγοράς, ξυπνούν και τα μικρομεσαία – Απαιτείται διόρθωση

To καλύτερο ξεκίνημα της 15ετίας κάνει το Χ.Α. το 2014 – Αναβαθμισμένη η εικόνα της αγοράς, ξυπνούν και τα μικρομεσαία – Απαιτείται διόρθωση
Με κέρδη +7,50% την περασμένη εβδομάδα και +11,50% στις έξι συνεδριάσεις του 2014, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα έτους εδώ και καιρό...
Το καλύτερο ξεκίνημα τουλάχιστον των τελευταίων 15 ετών έχει κάνει το 2014 η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, «ποντάροντας» στην καλή ψυχολογία και στη διαμόρφωση θετικής τάσης που ανατροφοδοτείται. Η ελληνική αγορά είναι μια… τασική αγορά, μια αγορά που εύκολα ρετουσάρεται από ορισμένους ισχυρούς «παίκτες» του Λονδίνου. Και όπως τονίζουν έγκυροι κύκλοι, τρία γραφεία του Λονδίνου είναι που «διαχειρίζονται» την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου, βγαίνοντας long διαρκώς, έχοντας και το γενικό πρόσταγμα για το momentum της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει και στις έξι έως τώρα συνεδριάσεις του 2014 ανοδικά με συνολική άνοδο 11,50%, ενώ ο FTSE 25 κερδίζει 10,45% και ο τραπεζικός δείκτης 12,93%. Παράλληλα, όλες οι μετοχές του FTSE 25 καταγράφουν θετικές αποδόσεις, που φτάνουν μάλιστα έως το +25% (Τέρνα Ενεργειακή), ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του Large Cap έχει διψήφια ποσοστά ανόδου! Όπως θυμίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «ακόμα και τη χρονιά του 1999 ο Γενικός Δείκτης στις έξι πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς είχε καταγράψει κέρδη 8,98%». Με συνοπτικές διαδικασίες πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε νέα υψηλά 30 μηνών ή δυόμιση ετών, «ακουμπώντας» στη συνεδρίαση της Παρασκευής τις 1.300 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Ιουλίου του 2011.
Παράλληλα, αυξημένοι είναι οι όγκοι και οι τζίροι, καθώς την Παρασκευή η αξία συναλλαγών έφτασε στα 167,5 εκατ. ευρώ, μετά από τα 165,8 εκατ. ευρώ της Τετάρτης και τα 135,3 εκατ. ευρώ της Πέμπτης! Ο μέσος ημερήσιος τζίρος της περασμένης εβδομάδας, ήταν 151,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 81% από την αμέσως προηγούμενη!
Την περασμένη εβδομάδα, το Χ.Α. ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με συνεδριάσεις που είχαν καλό τέμπο, όγκους, τζίρους, εναλλαγές αλλά και διάχυση ενδιαφέροντος για μετοχές μικρότερης αποτίμησης.

Στους long το... πρόσταγμα, προεξοφλείται η έξοδος στις αγορές

Είναι σαφές ότι οι αγοραστές προφανώς και γνωρίζουν περισσότερα, καθώς ως γνωστόν οι αγορές «τρέχουν» 8 έως 10 μήνες μπροστά από τις εξελίξεις. Κυρίαρχη προεξόφληση που ωθεί την αγορά υψηλότερα είναι το σενάριο ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές εντός του 2014 για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. «Καθρέφτης» όλων αυτών - όπως τον ορίζουν οι αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα - είναι η κατακόρυφη μείωση των spreads σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο και φυσικά και στην Ελλάδα! Ο κίνδυνος και η ρητορική διωγμού ή δημοσιονομικής εκτροπής χώρας από την ευρωζώνη - ασχέτως αν συντηρείται από κάποια κέντρα αμφίβολης ηθικής υπόστασης - έχει απομακρυνθεί. Το spread του 10ετούς έπεσε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και 3,5 χρόνια κάτω από τις 600 μονάδες και συγκεκριμένα έως το χαμηλό των 566 μονάδων! Αν οι αγορές λοιπόν έλεγαν την… αλήθεια το 2010 όταν με τους χρησμούς τους... έλιωναν τη χώρα οδηγώντας τη στα μνημόνια με τα spreads στις… 3.000 μονάδες, τώρα βλέπουμε την εντελώς αντίθετη «ανάγνωση» και ετυμηγορία…

Οι τράπεζες μπαίνουν ξανά στο «παιχνίδι»

Σημαντικό ρόλο σ' αυτή την αύξηση του τζίρου παίζει το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων για τις τράπεζες που έχουν αυξήσει πολύ τους όγκους εσχάτως. Δεν είναι τυχαίο ότι κλιμακώνονται οι όγκοι στις τράπεζες τελευταία, ενώ την Παρασκευή διακίνησαν συνολικά 50,3 εκατ. τεμάχια, που ήταν ο υψηλότερος όγκος 27 συνεδριάσεων! Μεγαλύτερο όγκο οι τράπεζες είχαν διακινήσει μόνο στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2013, ημέρα υποβάθμισης από τον MSCI… Οι τράπεζες φαίνεται πως ξαναμπαίνουν στο… παιχνίδι, καθώς έχουν μείνει πίσω στις αποδόσεις, «πατώντας» πάνω στην ευνοϊκή ρύθμιση για την αναβαλλόμενης φορολογία με την επιμέτρηση του συνόλου της ζημιάς που προέκυψε από το PSI. Αυτό, αλλάζει τα δεδομένα στο περιθώριο καταγραφής νέων επισφαλειών αφού βελτιώνει θεαματικά τους δείκτες φερεγγυότητας, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου ή την επιτακτική ανάγκη πώλησης παγίων στοιχείων!

Μικρομεσαίες εξάρσεις και εξαλλοσύνες

Ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων είναι το «ξύπνημα» μετοχών μικρότερης αποτίμηση έως και περιφέρειας, κάτι που προσδίδει καινούριο ενδιαφέρον στην αγορά, καθώς φεύγουμε λίγο από την αποκλειστικότητα και τη μονομανία των μετοχών του FTSE 25.
Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης «πολλοί κωδικοί λιανικής που κινήθηκαν στην λογική της αύξησης του κόστους  κτήσης του χαρτοφυλακίου το Δεκέμβριο βρέθηκαν υποεπενδεδυμένοι με αποτέλεσμα οι όποιες διορθώσεις να βρουν πρόθυμους αγοραστές και να περιορίσουν τις πιέσεις σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο. Επισημαίνεται τέλος ότι η αγορά λόγω των καλών αποδόσεων που έχουν καταγραφεί πέρυσι και φέτος αρχίζει να διαχέει την άνοδο και σε εταιρίες μεσαίου μεγέθους που έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη
δεδομένα, επιχειρηματικά νέα ή μεγάλη έκπτωση από την εσωτερική τους αξία βελτιώνοντας την αγοραστική δύναμη ξεχασμένων κωδικών που σταδιακά επιστρέφουν στο Χ.Α.».
Υπάρχουν μετοχές που έχουν σημαντικές αποδόσεις +40% ή +50% σ’ αυτές τις συνεδριάσεις… Άξια μνείας είναι η κίνηση των μετοχών του ομίλου Intracom με τη μητρική να κλείνει στο +8,75% την Παρασκευή, ανεβάζοντας τα κέρδη το 2104 στο 33,33%, ενώ η Intrakat κερδίζει 33,84% και η Intralot +16,30%. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η Χατζηκρανιώτης έκλεισε με άνοδο 22,73%, Hellas On Line (+19,73%), Επίλεκτος (+15,79%), Παπουτσάνης (+14,29%), Μαΐλης (+11,25%), ΑΛΚΟ (+8,44%), Μουζάκης (+9,27%), Κλουκίνας Λάππας (+7,22%), Dionic (+7,58%), Καμπάς (+7,29%) κ.α. Φυσικά, η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι μεγάλη, καθώς αρκετές εξ αυτών είναι μετοχές εταιρειών με πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση, ενώ όσο απότομα ενισχύονται, τόσο απότομα... γκρεμίζονται...

Τεχνικά δεδομένα – Θεμιτή η διόρθωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συσσωρευμένα κέρδη του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά των 1.112 μονάδων της 23ης Δεκεμβρίου ανέρχονται στο +16,57%, με 8 θετικά κλεισίματα σε 9 συνεδριάσεις, κάτι που έχει οδηγήσει ασφαλώς σε τεχνική υπερβολή και υπεραγορασμένα επίπεδα όλο το σύστημα. Μέχρι στιγμής κανονική και ουσιαστική διόρθωση δεν έχει λάβει χώρα, πλην ενδοσυνεδριακών αποφορτίσεων. Φυσικά, η διόρθωση δεν προειδοποιεί, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς οι καιροί είναι αρκετά... πονηροί, το σκηνικό ρευστό σε βαθμό που ίσως έχει υποτιμηθεί από πολλούς.
Όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, «οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπεραγορασμένες ζώνες ενώ στην προσπάθεια διάσπασης των 1.300 μονάδων υπήρξε κάποια κόπωση από το πολυήμερο ράλι τιμών». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι η περιοχή στην οποία διαπραγματεύεται είναι «ελεύθερη» (απαλλαγμένη) από προηγούμενες συσσωρεύσεις ή κορυφές έως τα επίπεδα των 1.400 μονάδων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κίνηση θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και χωρίς ενδιάμεση στάση προς το εν λόγω επίπεδο. Τα σημαντικά κέρδη της αγοράς ενδεχομένως να λειτουργήσουν σαν δέλεαρ για την αύξηση της προσφοράς δεδομένης της ταχύτητας της ανόδου αλλά και της υπεραγορασμένης τεχνικής εικόνας που παρουσιάζουν οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες. Θα αναμέναμε κάποια τοπικής φύσεως διόρθωση την ερχόμενη εβδομάδα που θα αποφόρτιζε μερικώς την ένταση της ανόδου η οποία θα είχε ως σημείο αναφοράς τους συναλλακτικούς όγκους. Η περιοχή των 1.230 – 1.240 μονάδων αποτελεί την νέα στήριξη της αγοράς και πιθανό ένα βέλτιστο τεχνικό σημείο εισόδου σε ενδεχόμενη προσέγγιση του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης