Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics - Η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης, με έξοδο από το ευρώ

Capital Economics - Η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης, με έξοδο από το ευρώ
Στο -1,5% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2014, μηδενική ανάπτυξη το 2015
Την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της δημοσιονομικής και νομισματικής της κατάστασης, εισηγείται η Capital Economics.
"Για να επιτύχει η Ελλάδα την πολυπόθητη ανάκαμψη ίσως τελικά να μην έχει πολλές επιλογές, αλλά μία: Να φύγει από το ευρώ", υποστηρίζει σε νέα 27σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "European Economic Outlook - Deflation dangers cast shadow over recovery", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Εξαιρετικά αρνητική στις προβλέψεις της η Capital Economics, δεν προβλέπει επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014, αλλά ούτε και το 2015.
Πιο συγκεκριμένα κάνει λόγο για ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο -1,5% το 2014 και για μηδενική ανάπτυξη το 2015.
Όπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού απειλεί να τινάξει στον αέρα τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί η Αθήνα να έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στην κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ωστόσο η ανάκαμψη της οικονομίας αργεί ακόμη, δεδομένου και του υπέρογκου δημοσίου χρέους.
Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, προειδοποιεί η Capital Economics, χαιρετίζοντας ωστόσο θετική εξέλιξη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ήδη από το 2013. Όπως επισημαίνει, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανοίξει τον δρόμο στην Ελλάδα να διεκδικήσει την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της.
"Η Ελλάδα πράγματι έχει σημειώσει πρόοδο. Το γεγονός αυτό σίγουρα μειώνει τον κίνδυνο αποχώρησής της από την Ευρωζώνη. Αλλά η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν συνιστά μια εύκολη υπόθεση", διαμηνύουν οι αναλυτές της Capital Economics και συντάκτες της συγκεκριμένης έκθεσης.
Εξαιρετικά ανησυχητικό ωστόσο παραμένει το γεγονός πως η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα δεν λέει να πάρει την ανιούσα, ενώ την ίδια ώρα και ο κλάδος των εξαγωγών εμφανίζει ενδείξεις επιβράδυνσης.
"Ο μεγαλύτερός μας φόβος για την Ελλάδα είναι ένας: Η χώρα φαίνεται πως έχει εισέλθει σε μακρά περίοδο αποπληθωρισμού. Όσο ο αποπληθωρισμός θα επιμένει, τόσο το δημόσιο χρέος δεν θα μειώνεται. Ακόμη και με μια νέα ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να βάλει φρένο στον αποπληθωρισμό και να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης. Τελικά, η χώρα ίσως να μην έχει άλλη επιλογή από την έξοδο από το ευρώ", καταλήγει η Capital Economics, ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις της για την Ελλάδα. 

Tα βασικότερα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης