Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν αποδέχονται άλλη εναλλακτική πλην του ονόματος «Μακεδονία» οι πολίτες των Σκοπίων

tags :
Δεν αποδέχονται άλλη εναλλακτική πλην του ονόματος «Μακεδονία» οι πολίτες των Σκοπίων
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 62,4% των πολιτών είναι αντίθετο σε αλλαγή του ονόματος και το 70,3% δεν αποδέχεται γεωγραφικό παράγοντα στην ονομασία
Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εναλλακτική πέραν του ονόματος «Μακεδονία» εκφράζουν μέσω δημοσκόπησης οι πολίτες των Σκοπίων, με τίτλο «Η διαμάχη για την ονομασία».
Ειδικότερα, το 62,4% των πολιτών δηλώνει αντίθετο σε αλλαγή του ονόματος και το 70,3% δεν αποδέχεται γεωγραφικό παράγοντα στην ονομασία.
Το 32,9% πιστεύει ότι η Αθήνα θα ζητήσει νέες παραχωρήσεις για να αναγνωρίσει την ταυτότητα και τη γλώσσα σε περίπτωση διευθέτησης της διαφοράς.
Πάντως, αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζει βεβαιότητα ότι η διαφορά θα επιλυθεί, δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με παλαιότερα, ενώ το 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν βέβαιοι ότι η διαμάχη θα παραμείνει εκκρεμής για καλό.
Παράλληλα, το 31,8% πιστεύει ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, το 30,6% είναι θετικά διακείμενο στη συμμετοχή ενός τρίτου διαπραγματευτή, όπως ΗΠΑ (30,6%), Ε.Ε. (22%), Ηνωμένα Έθνη (16,1%), Γερμανία (8,1%).
Σύμφωνα με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ποπόσκι, η μείωση της αισιοδοξίας των πολιτών είναι ένα αποτέλεσμα των μικρών προσδοκιών για λύση του ζητήματος της ονομασίας.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία και το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία «Societas Civilis» των Σκοπίων από τις 15 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2013 σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης