Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics - Απειλούν την Ελλάδα το υπέρογκο χρέος και ο αποπληθωρισμός

Capital Economics - Απειλούν την Ελλάδα το υπέρογκο χρέος και ο αποπληθωρισμός
Θετική εξέλιξη η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος
"Mη βιώσιμο παραμένει το ελληνικό χρέος", προειδοποιεί εκ νέου η Capital Economics, σε νέα, σημερινή (ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου) 5σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Austerity easing, but unevenly", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Μεγάλο μέρος της ελληνικής αυτής επιτυχίας οφείλεται στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας (PSI+), που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2012.
Σύμφωνα με την Capital Economics, είναι πολύ θετικό το γεγονός πως η Αθήνα πέτυχε το στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, ήδη από το 2013.
Ωστόσο, το υπέρογκο χρέος σε συνδυασμό με την εμφάνιση ισχυρών αποπληθωριστικών πιέσεων αποτελούν ένα άκρως επικίνδυνο μείγμα για την Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τη λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του αδύναμου Νότου, η θέση της Capital Economics είναι σαφής: Η περιφέρεια έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική της θέση, ωστόσο η λιτότητα θα συνεχιστεί.

Λιτότητα και παγκόσμια οικονομία
Όπως σημειώνει η Capital Economics, η χειρότερη περίοδος της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας - διεθνώς - δείχνει να φτάνει στο τέλος της, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, κυρίως σε ό,τι αφορά στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.
Η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και η Ευρωζώνη χαλαρώνει ελαφρώς τις αξιώσεις για αυστηρή πειθαρχία σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ιαπωνία συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς και οι αναδυόμενες οικονομίες κινούνται στο σωστό δρόμο, σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό επίπεδο.
"Η σταδιακή χαλάρωση της λιτότητας στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι ικανή να στηρίξει την ισχυροποίηση της ανάπτυξης, ήδη από φέτος", καταλήγει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης