Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Eurogroup της 10ης Μαρτίου επόμενος «σταθμός» για την δόση των 11 δισ. ευρώ - Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα η τρόικα

Το Eurogroup της 10ης Μαρτίου επόμενος «σταθμός» για την δόση των 11 δισ. ευρώ - Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα η τρόικα
Το νέο «πακέτο» των προτάσεων που εστάλη στην τρόικα φθάνει στα 2,8 δισ. ευρώ
Το Eurogroup της 10ης Μαρτίου 2013 είναι το νέο χρονικό ορόσημο που θέτει η κυβέρνηση για την έγκριση και την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι η τρόικα δεν θα αποδεσμεύσει μόνο αυτά τα λεφτά αλλά θα ανάψει το «πράσινο φως» και για τα 5,7 δισ. ευρώ που συνιστούν τη δόση για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Η διπλή όμως αυτή «ένεση» ρευστότητας για την ελληνική οικονομία τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έρθει πολύ σύντομα σε συμφωνία με την τρόικα.
Οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, οι οποίοι θα αφιχθούν «διαβασμένοι» στην Αθήνα και με έτοιμες απαντήσεις για όλα τα ανοικτά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Από τις Βρυξέλλες χθες ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, όμως, όπως επισήμανε για τα περισσότερα από αυτά έχουν κατατεθεί εναλλακτικές προτάσεις.
Το νέο «πακέτο» των προτάσεων που εστάλη στην τρόικα φθάνει στα 2,8 δισ. ευρώ από 1,4 - 1,5 δισ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί αρχικά.
Το «μενού» της νέας «συνταγής» έχει αναθεωρηθεί στο σύνολό του, μετά την απόρριψη της αρχικής «λίστας» των προτάσεων από τους δανειστές που ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για παρεμβάσεις «μίας χρήσης».
Οι ξένοι είχαν απορρίψει τα ισοδύναμα που πρότεινε η κυβέρνηση τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.
Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Τον «λογαριασμό» με τα επιπλέον μέτρα αυξάνει και η απόφαση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων. Τούτο στάθηκε αφορμή για τους δανειστές να ζητήσουν ισοδύναμες παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ ώστε να εξουδετερωθεί η «νάρκη» στο Μεσοπρόθεσμο.
Να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014 – 2015 ήταν ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» τα οποία στάθηκαν αφορμή να μείνει ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα.
«Το δημοσιονομικό κενό έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, ενώ σε ότι έχει να κάνει με αυτό του 2015, όπως είπε ο υπουργός, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει περιοχές από τις οποίες αναμένει εξοικονόμηση και οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στα ανοικτά μέτωπα εντάσσεται και το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014 – 2015 με την τρόικα να το ανεβάζει στα 14 δισ. ευρώ, εντάσσοντας σε αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις.
Επίσης, οι ξένοι επιμένουν στη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος έως το 2016. Η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια που προβλέπουν ακόμα και την εφάπαξ μείωση των εισφορών με δεδομένο ότι το κόστος σ εαυτή την περίπτωση θα είναι μικρότερο για τον προϋπολογισμό (500 εκατ. ευρώ).
Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα με τους φόρους Υπέρ Τρίτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αποστείλει στην τρόικα ένα πρώτο σχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης