Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nέο… κρυφτούλι με τρόικα, φόβος εκλογών και BlackRock «γκρεμίζουν» το Χ.Α. – Η διόρθωση έγινε… συστημική πτώση – Υπερπουλημένη η αγορά, χρωστά αντίδραση

Nέο… κρυφτούλι με τρόικα, φόβος εκλογών και BlackRock «γκρεμίζουν» το Χ.Α. – Η διόρθωση έγινε… συστημική πτώση – Υπερπουλημένη η αγορά, χρωστά αντίδραση
Σημαντικές πιέσεις 16% έχει η μετοχή της Εθνικής το τελευταίο 3ήμερο, πιστοποιώντας ότι είναι κεντρικός μοχλός πίεσης της αγοράς - Αναζητείται αντίδραση
Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο σ’ όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς μόνο το τελευταίο τριήμερο ο Γενικός Δείκτης χάνει 7,06% της αξίας του, ενώ κορυφαία blue chips χάνουν άνω του 10%! Ειδικά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, η αγορά συνέχισε τη… φθοροποιό εικόνα της, πιστοποιώντας ότι η αρχική ανάγκη για διόρθωση έλαβε στοιχεία συστημικής πτώσης με στοιχεία πανικού. O FTSE 25 χάνει το τριήμερο το 7,30% της αξίας του, ο τραπεζικός δείκτης -10,45%, ενώ η μετοχή της Εθνικής έχει απολέσει το 16% της αξίας της. Μάλιστα, από τα υψηλά της 10ης Ιανουαρίου το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει πτώση 12,30% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με το FTSE 25 στο -11,93% και τον τραπεζικό δείκτη -14,23%.
Η αγορά πλέον έχασε όχι μόνο την άνοδο του Ιανουαρίου και του 2014, αλλά γύρισε σε αρνητικά πρόσημα σε δείκτες και μετοχές. Είναι σαφές ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και οι κορυφαίες μετοχές (όπως η ΔΕΗ π.χ.) βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε μια γενναία αντίδραση θα πρέπει να έρθει.
Ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα που είχε στις 20 Δεκεμβρίου 2013, λίγο πριν ξεκινήσει η (νέα) ανοδική αντίδραση, ενώ πέριξ αυτών των επιπέδων είχε κάνει «βάση» στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Παράλληλα, πολλά επιµέρους βραχυχρόνια διαγράµµατα δεικτοβαρών µετοχών έχουν φθάσει ήδη σε υποτιµηµένες περιοχές ή σε τιµές βάσης στην µεγάλη συσσώρευση Οκτωβρίου – ∆εκεµβρίου. Αυτά, συνηγορούν σε μια καλή αντίδραση της αγοράς, η οποία αναλόγως μπορεί να πάρει και σημαντική ένταση και δυναμική, αν βοηθήσουν οι συνθήκες και η ειδησεογραφία. Η περιοχή των 1.120 μονάδων ασφαλώς είναι κρίσιμη όπως έδειξε το παράδειγμα του περασμένου Νοεμβρίου.
Όμως, μας προβληματίζει το γεγονός ότι η αγορά «γκρέμισε» με χαρακτηριστική ευκολία την καλή ψυχολογία που είχε χτίσει, με την αστάθεια και την ανασφάλεια να έχουν επιστρέψει. Χθες π.χ., παρ’ ότι έγινε αρχικά προσπάθεια αντίδρασης, εντούτοις όγκοι και τζίροι δεν ήταν υποστηρικτικοί ώστε να συντηρήσουν κάτι καλύτερο, με το Γενικό Δείκτη να γυρνάει από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.176,04 μονάδων (+1,43%) στο χαμηλό των 1.135,11 μονάδων (-2,10%) λίγο πριν το φινάλε, έχοντας συνολική διακύμανση 3,53%!

Το «κρυφτούλι» με την τρόικα και οι διαρροές των ευρημάτων της BlackRock

Συνδυασμός αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων συνέβαλε στην αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο, επιτείνοντας και κάνοντας βιαιότερη την - έτσι κι αλλιώς αναγκαία - διόρθωση.
Η απρόσμενη και δυσμενής εξέλιξη στις αναδυόμενες αγορές με τα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία αλλά και η απόφαση της Fed πρόσφατα να βάλει… χαλινάρι στην κερδοσκοπία των hedge funds στα emerging markets, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο που «έλυσε» περαιτέρω τις αναστολές των short.
Σε εγχώριο επίπεδο όμως, κυρίαρχα στοιχεία είναι η επάνοδος της πολιτικής αβεβαιότητας και η συνεχιζόμενη δυστοκία συνεννόησης και συμφωνίας με την τρόικα, κάτι που επιτείνει τη σύγχυση και τους φόβους για νέο μνημόνιο, νέα μέτρα κ.λπ. Κάποιοι έχουν υποτιμήσει τη μη συμφωνία με την τρόικα, όμως τα πράγματα κάθε άλλο παρά απλά είναι. Όχι ότι δε θα βρεθεί λύση, όμως αυτή η λύση θα «πληρωθεί» ξανά – όπως και έγινε – με νέα πτώση και νέο… αίμα στην αγορά και το χρηματιστήριο! Το ίδιο… βιολί άλλωστε γίνεται σε κάθε έγκριση δόσης, σε κάθε συμφωνία – σε δόσεις – με την τρόικα! Ελάφρυνση του χρέους προς το παρόν δεν είναι στην ατζέντα ασχέτως αν κάποιοι το λιβανίζουν αναίτια και διαρκώς.
Επίσης, μεγάλο προβληματισμό έχουν φέρει οι επιπτώσεις που θα έχει η Εθνική από τις εξελίξεις στην Τουρκία (εξού και το -16% της μετοχής μέσα σε τρεις ημέρες), αλλά και οι διαρροές πληροφοριών ή φημών ότι το πόρισμα της BlackRock θα «απαιτεί» νέα κεφάλαια στις τράπεζες! Οι πιέσεις στον κλάδο τις τελευταίες ημέρες είναι έντονες, αν και εστιάζονται πρωτίστως στις Εθνική, Eurobank και Attica Bank. Χθες η Attica Bank απώλεσε το 7,80% της αξίας της με τεράστιο όγκο 3,3 εκατ. τεμαχίων, ενώ τη Δευτέρα έχασε -6,84% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια! Μεγάλου εκτοπίσματος ασφαλώς ο πωλητής! Η μετοχή της Attica Bank χάνει 24,44% από τα υψηλά της 10ης Ιανουαρίου, ενώ πτώση -23,24% έχει η Eurobank και -22% η Εθνική το ίδιο διάστημα!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης