Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σχεδόν καθολική η παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών των αναδυόμενων αγορών

Σχεδόν καθολική η παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών των αναδυόμενων αγορών
Οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν να αποφύγουν μία νέα παγκόσμια κρίση
Με το sell-off στις αναδυόμενες αγορές να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσόμενων χωρών επιχειρούν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες και να αποτρέψουν μία νέα οικονομική κρίση.
Η μία κεντρική τράπεζα μετά την άλλη, είτε λαμβάνει έκτακτα μέτρα στήριξης των εγχώριων νομισμάτων είτε παρατηρεί με άκρατη αγωνία τις παγκόσμιες νομισματικές εξελίξεις.
Η πρώτη βαρύγδουπη ενέργεια προήλθε από την Τουρκία, καθώς η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δανεισμού κατά 4,5% στο 12%, προκειμένου να ανακόψει την καθοδική πορεία της λίρας.
Παρομοίως, η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Αφρικής αύξησε την Τετάρτη, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 0,50% στο 5,5% με απώτερο στόχο τη σταθεροποίηση του ραντ.
Η Αργεντινή, η οποία συνιστά μία από τις σημαντικότερες πληγές του χρηματοπιστωτικού γίγνεσθαι διεθνώς, διατηρεί το επιτόκιο στο 9%. Ωστόσο, τα «χτυπήματα» που δέχεται το peso είναι αλλεπάλληλα.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ενίσχυσε την οικονομία της χώρας με περισσότερη ρευστότητα, εν μέσω μίας προσπάθειας «χαλάρωσης» των σφιχτών οικονομικών συνθηκών. Το επιτόκιο της People Bank of China διατηρείται παρά ταύτα, στο 6%.
Όσον αφορά την Ινδία, για προληπτικούς λόγους αύξησε το επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25% στο 8%. Η κίνηση της Central Bank of India συνιστά σημαίνον στήριγμα στο εγχώριο νόμισμα, το ρουπία.
Στη Βραζιλία, το επιτόκιο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου το εγχώριο νόμισμα δεν είναι εκτεθειμένο στις έντονες μετακινήσεις των επενδυτών.
Παρά ταύτα, η Central Bank of Brazil αύξησε το επιτόκιο κατά 0,25% στο 10,50% στις 15 Ιανουαρίου του 2014. Παράλληλα, ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων, αξίας 2,3 δισ. δολαρίων.
Η κεντρική τράπεζα της Αλβανίας, παραμένοντας αμέτοχη προς το παρόν, διατηρεί το επιτόκιο δανεισμού στο 3%.
Όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, το επιτόκιο της Πολωνίας διατηρείται αμετάβλητο στο 2,50% ενώ αυτό της Ουγγαρίας στο 2,85%.  
Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Central Bank of Hungary, «η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία του huf, καθώς οι διακυμάνσεις είναι έντονες και μεγάλες».
Όσον αφορά τη Ρωσία, το επιτόκιο δανεισμού διατηρείται αμετάβλητο από τις 13 Σεπτεμβρίου του 2013 στο 5,50%.




(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014, ώρα 22:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης