Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ – Σε ύφεση η Ελλάδα και το 2014

tags :
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ – Σε ύφεση η Ελλάδα και το 2014
Η προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και παραγωγικής καθίζησης



Στην εκτίμηση ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2014 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικήκς δεν θα επαληθευτούν και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από τον κύκλο της ύφεσης το 2013 αλλά ούτε το 2014, διατυπώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Σε κείμενο του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η «προσήλωση στη κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και παραγωγικής καθίζησης»
Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι το περιεχόμενο και οι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 αποτυπώνουν το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο της ασκούμενης στην Ελλάδα πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης με τη δογματική επιμονή σε λάθος λύση για την έξοδο από την κρίση της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, το Ινστιτούτο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για το επερχόμενο φοροδοτικό κραχ που θα συντελεστεί στους φορολογούμενους, τη σοβαρή υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και την εισοδηματική καθίζηση που θα επέλθει σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη, ο προϋπολογισμός να αποκτήσει ως κεντρική προτεραιότητα την εξασφάλιση πόρων από την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, την οποία υπολογίζει στα 12 έως 14 δισ. ευρώ και της εισφοροδιαφυγής.
Προτείνει ειδικότερα την άμεση υλοποίηση προγράμματος εκτεταμένων δημόσιων επενδύσεων σε τομείς που η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά, όπως είναι οι υποδομές (λιμάνια, σιδηρόδρομοι, οδικοί άξονες) και τα δίκτυα, ώστε να ενισχυθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, να υπάρξει ώθηση στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης.
Μεταξύ άλλων ζητά τη διεύρυνση της φορολογικής ύλης με ρευστότητα, επενδύσεις, απασχόληση, εισοδήματα και με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος με ανάπτυξη και όχι με δημοσιονομική πειθαρχία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης