Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κύμα φυγής των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές εν μέσω αναταραχής - Εκροές 10 δισ. δολ. μέσα σε μία εβδομάδα

Κύμα φυγής των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές εν μέσω αναταραχής - Εκροές 10 δισ. δολ. μέσα σε μία εβδομάδα
Η ραγδαία υποτίμηση των νομισμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες, διώχνει μακριά τους επενδυτές, που στρέφονται πλέον σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Εκροές 10 δισ. δολ. από μετοχές και ομόλογα των αναδυόμενων αγορών την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε η μεγάλη αναταραχή που επικράτησε στις αγορές, στον απόηχο της δραματικής υποτίμησης των νομισμάτων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Οι μεγάλες εκροές είναι αποτέλεσμα των κλυδωνισμών στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίοι ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013, όταν άρχισε να διαφαίνεται η πρόθεση της Federal Reserve των ΗΠΑ να προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Η σχετική απόφαση ήρθε τελικά τον Δεκέμβριο του 2013, με τη Fed να ανακοινώνει tapering στο πρόγραμμα, ύψους 10 δισ. δολ. στα 75 δισ. από τα 85 δισ. , με στόχο να ανακόψει την κερδοσκοπική δραστηριότητα των hedge funds.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε κύμα φυγής από τις αναδυόμενες, με τους επενδυτές να προτιμούν πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως το δολάριο, τα αμερικανικά ομόλογα αλλά και τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, η Fed ανακοίνωσε νέα μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, κατά 10 δισ. στα 65 δισ. δολ.
Την τρέχουσα εβδομάδα σημειώθηκαν μεγάλες υποτιμήσεις νομισμάτων αναπτυσσόμενων οικονομιών, με τις κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων ή παρεμβάσεις στις αγορές για να περιορίσουν την αναταραχή.
Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές κορυφώθηκε μετά τη ραγδαία υποτίμηση των νομισμάτων, κυρίως της τουρκικής λίρας, του πέσο Αργεντινής και της ινδικής ρουπίας.
Ο δείκτης μετοχών των αναδυόμενων MSCI έχει υποχωρήσει 6% τον Ιανουάριο, ενώ από τους δείκτες της JP Morgan προκύπτει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων σε εγχώριο νόμισμα των αναδυόμενων, έχουν αυξηθεί κατά 30 μονάδες βάσης (0,3%) και των ομολόγων σε δολάρια κατά 40 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλούνται στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας EPFR Global, οι επενδυτές απέσυραν 10 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα από μετοχές και ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.

Σε υψηλά 2,5 ετών οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες
Οι εκροές από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών έφθασαν τα 6,3 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 29 Ιανουαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών.
Από την αρχή του 2014 αποσύρθηκαν 12,2 δισ. δολάρια από μετοχές, ενώ σε όλο το 2013 είχαν «κάνει φτερά» 15 δισ. δολάρια.
Η αναταραχή στις αναδυόμενες επεκτάθηκε την περασμένη εβδομάδα και στα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων οικονομιών, από τα οποία σημειώθηκαν εκροές σχεδόν 5 δισ. δολαρίων στην εβδομάδα έως την Πέμπτη.

Στην Ευρώπη στρέφονται οι Αμερικανοί επενδυτές
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, με βάση τα στοιχεία της EPFR Global, οι Αμερικανοί επενδυτές επιλέγουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου έχουν επενδύσει 4,67 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.
Παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές στις χώρες της περιφέρειας, η Ισπανία και η Ιταλία ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που κατέγραψαν πέρυσι τις μεγαλύτερες εισροές αμερικανικών κεφαλαίων στα χρηματιστήριά τους, ενώ σημαντικές ήταν και οι εισροές που είχαν η Βρετανία και η Ολλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης