Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Όχι» από τους Ελβετούς στην αναδρομική φορολόγηση των «μαύρων» ελληνικών καταθέσεων - Δεν έπεισε ο Γ. Στουρνάρας

«Όχι» από τους Ελβετούς στην αναδρομική φορολόγηση των «μαύρων» ελληνικών καταθέσεων  - Δεν έπεισε ο Γ. Στουρνάρας
H Ελβετία προτίθεται να ανταλλάξει στοιχεία από εδώ και πέρα, δε συμφωνεί όμως με την αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων
(upd)Οι Ελβετοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να φορολογηθούν οι «μαύρες» ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες.
Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την Ελβετή ομόλογό του.
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Μαυραγάνης.
Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών τη Ελβετίας, κ. Σλουμπφ, «μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε».
Η ελβετίδα υπουργός εξέφρασε τη βούληση της Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις καταθέσεις από δω και πέρα, κάνοντας αναφορά στις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20, αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο να επαναληφθεί το βρετανικό μοντέλο φορολόγησης και για την Ελλάδα, παρά την επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε στην εφαρμογή του βρετανικού μοντέλου, σημειώνοντας ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να επωμιστούν ισομερώς το βάρος της φορολόγησης, ωστόσο δεν έπεισε την Ελβετή ομόλογό του.

Νωρίτερα μετέδιδε το bankingnews.gr

Η φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, που ενδεχομένως να ξεπερνούν και τα 32 δισ. ευρώ, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την ελβετίδα ομόλογό του, Eveline Widmer-Schlumpf.
Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα είχε μεταβεί στην Ελβετία ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος εν όψει και της επίσκεψης της ελβετίδας υπουργού στη χώρα μας.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν και επιβεβαιώνεται και από την πλευρά της Ελβετίας η πρόθεση για τη συνομολόγηση μιας φορολογικής συνθήκης με την ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Μάλιστα, οι όποιες καθυστερήσεις σημειώνονται, το υπουργείο Οικονομικών τις αποδίδει στην ελβετική πλευρά, η οποία παρουσιάζει διάφορα προσκόμματα, όπως για παράδειγμα ότι δεν μπορούν να συνάψουν με την Ελλάδα μια συμφωνία η οποία θα διαφέρει σημαντικά από όρους διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελβετία με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αυστρία.
Επίσης, τονίζουν την αντίθεση των Ελβετών σε κάθε ελληνική πρόταση για αναδρομική φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων. Η όποια συμφωνία θα υπάρξει θα αφορά, σύμφωνα με τις ελβετικές απαιτήσεις τη φορολόγηση των καταθέσεων από εδώ και στο εξής.
Ακόμη, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι τα οφέλη από τη φορολόγηση των καταθέσεων θα είναι περιορισμένα, παρά τα όσα ακούγονταν τα προηγούμενα χρόνια για έσοδα ύψους 6-10 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης