Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics - Δεν αρκεί για την Ελλάδα ένα τρίτο δάνειο - Πρόωρες εκλογές ίσως και το 2014

Capital Economics - Δεν αρκεί για την Ελλάδα ένα τρίτο δάνειο - Πρόωρες εκλογές ίσως και το 2014
Χωρίς ένα νέο, γενναίο haircut το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο...
Ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα δεν θα λύσει το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει η Capital Economics, σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Third bail-out will not solve all of Greece’s problems", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Mε αφορμή το νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την Ελλάδα - πριν από δύο 24ωρα - η Capital Economics αναγνωρίζει πως η Γερμανία είναι πρόθυμη να επιλύσει μέρος των προβλημάτων που ταλανίζουν την Αθήνα. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, ένα τρίτο δάνειο δεν θα ελαφρύνει τη χώρα από το υπέρογκο δημόσιο χρέος της.
Το Βερολίνο, σύμφωνα με το Spiegel, προετοιμάζει το έδαφος για ένα τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους 10-20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που επαρκεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας για τη διετία 2014 - 2015.
Όπως προσθέτει η Capital Economics, η διασφάλιση της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη, αφού το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει χορηγήσεις δανείων σε κάθε χώρα, μόνο όταν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι καθορισμένες και με προοπτική να καλυφθούν.
Ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα άνοιγε τον δρόμο για την εκταμίευση των αναγκαίων δόσεων προς την Αθήνα, παρέχοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν τον ερχόμενο Μάιο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, το δημοσίευμα του Der Spiegel για το επικείμενο τρίτο δάνειο της Ελλάδας δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι, επί της ουσίας, δεν υπήρξε καμία νέα είδηση για την Αθήνα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble είχε ήδη μιλήσει για την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα πριν την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου 2013.
Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Capital Economics, είναι και ο εξής: Η Αθήνα δεν εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αλλά η τρόικα - και το Βερολίνο φυσικά - πιέζουν στην κατεύθυνση λήψης νέων μέτρων.  
"Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει τελικά στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων, το γεγονός αυτό δεν θα μειώσει την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να οδηγήσει σε νέες βουλευτικές εκλογές την Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους, 2014", σπεύδει να προειδοποιήσει η Capital Economics, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις της για τη δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης.
"Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τρόικα δείχνει να έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου αποπληθωρισμού για την Ελλάδα. Η απειλή του αποπληθωρισμού θα αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας", επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Capital Economics.
"To νέο πακέτο διάσωσης που σχεδιάζει για την Ελλάδα η Γερμανία μπορεί να μην είναι αρκετό για την αποφυγή του κινδύνου αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Χωρίς ένα νέο, γενναίο haircut το ελληνικό χρέος θα παραμείνει απαράδεκτα υψηλό και τελικά μη βιώσιμο...", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης