Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως αποτιμούν Citi, Nomura, BNP Paribas και RBS την επίδραση της Ιαπωνίας στις διεθνείς αγορές

Πως αποτιμούν Citi, Nomura, BNP Paribas και RBS την επίδραση της Ιαπωνίας στις διεθνείς αγορές
Πολλοί αναλυτές παρομοιάζουν την πρωτοφανή καταστροφή στην Ιαπωνία, με αυτή που προκλήθηκε στις ΗΠΑ πριν από δύο περίπου χρόνια με το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα στις δυτικές ακτές. Μάλιστα, Nomura και Citigroup θεωρούν ότι οι αγορές υπεραντιδρούν στις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν τα ιαπωνικά γεγονότα, προδικάζοντας ότι γρήγορα θα επανέλθουν στην πρότερη ισορροπία τους.
Ο Owen Job της Nomura εκτιμά ότι το κόστος από την καταστροφή στην Ιαπωνία θα είναι λίγο παραπάνω από τα 100 δις. δολάρια, όπως άλλωστε και το κόστος του τυφώνα Κατρίνα. Μάλιστα υπενθυμίζει ότι η αντίδραση του αμερικανικού S&P 500 στον τυφώνα ήταν απώλειες 5%, τις οποίες όμως κάλυψε άμεσα μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, ανακάμπτοντας κατά 10%. Ο Nikkei ήδη χάνει 20%, άρα είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για μία υπεραντίδραση.
Η αποτίμηση της ζημιάς της Ιαπωνίας εντοπίζεται και στις αποδόσεις των αμερικανικών 2ετών ομολόγων, τα υποχωρούν, μετά όμως από μία άνοδο στη σκιά των ημερών της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό δε σημαίνει ότι οι αγορές αντιδρούν άσχημα, αλλά ότι υπάρχουν μικρές αναταράξεις, δηλώνει ο Jobs.
Ένα άλλο ζήτημα που έχει αναβιώσει τις ανησυχίες των επενδυτών είναι το ενδεχόμενο κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων τόσο στην Ιαπωνία, όσο και σε άλλες χώρες παγκοσμίως. Σ’ αυτό το σημείο η Nomura κάνεις ορισμένους απλούς υπολογισμούς: Εάν η Ιαπωνία κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια αυτό θα σημάνει αύξηση 0,5 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα στην παγκόσμια ζήτηση. Μέγεθος μικρό για τη Nomura. Επιπλέον, ακόμη και αν κλείσουν κι άλλα εργοστάσια, στη Γερμανία ή στην Ινδία για παράδειγμα, αυτό μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί από την Κίνα, η οποία έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει την έκδοση αδειών εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Και από τη μεριά του ο Jonathan Stubbs της Citigroup θεωρεί ότι οι επιπτώσεις του ιαπωνικού σεισμού στις αγορές θα είναι μικρές. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις, ωστόσο μεσο-μακροπρόθεσμα οι αγορές αποτιμούν τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας. Και αυτά φαίνεται ότι βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ιαπωνική οικονομία δεν είναι ικανή να ρίξει και πάλι την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, δεδομένου και του ότι οι ηγέτες είναι πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Παράλληλα, τα φθηνά κεφάλαια, τα οποία παρέχουν ακόμη και τώρα οι κεντρικές τράπεζες θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα να μην επηρεαστεί από τα ιαπωνικά δεδομένα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η RBS και η BNP Paribas ενώ υποστηρίζουν τις αναλύσεις των Nomura και Citigroup, επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Ιαπωνία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την Κίνα, η οποία στηρίζει από τη μεριά της, την παγκόσμια οικονομία. Οι δύο χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, επομένως δεν μπορούμε να αποκλείουμε την επίδραση της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία στο ΑΕΠ της Κίνας. Πολλές γραμμές παραγωγής εκτείνονται μεταξύ των δύο χωρών, επομένως η διακοπή ενός κρίκου της αλυσίδας θα επηρεάσει και τις δύο χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία της Honda η οποία έχει μοιράσει την παραγωγή αυτοκινήτων και στις δύο χώρες.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης