Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στη Φρανκφούρτη σήμερα ο Γ. Στουρνάρας - Κρίσιμες επαφές με Bundesbank και Deutsche Bank για το rollover των ομολόγων και νέο δάνειο

Στη Φρανκφούρτη σήμερα ο Γ. Στουρνάρας - Κρίσιμες επαφές με Bundesbank και Deutsche Bank για το rollover των ομολόγων και νέο δάνειο
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας
(upd3)Στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος θα έχει κρίσιμες επαφές με τις διοικήσεις της κεντρικής γερμανικής τράπεζας Bundesbank και της Deutsche Bank.
Οι επαφές αυτές αποκτούν βαρύνουσα σημασία σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα.
Στο επίκεντρο είναι βέβαιο πως θα βρεθούν τόσο το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όσο και το νέο, τρίτο δάνειο της Ελλάδας.
Παρ' ότι οι κανόνες του ευρωσυστήματος, θέτουν ειδικούς όρους για rollover στο ελληνικό χρέος, ωστόσο η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ώστε να τεθούν σε καθεστώς roll over τα ελληνικά ομόλογα ANFA του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και αποτελούν το ευρωσύστημα ύψους 5,6 δισεκ. και τα 4,47 δισεκ. των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών.
Πάντως, οι πιθανότητες ο Στουρνάρας να επιτύχει τους βασικούς ελληνικούς στόχους είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές, καθώς χτες ο Mario Draghi, επικεφαλής της ΕΚΤ, απέκλεισε το ενδεχόμενο για μετακύληση των ομολόγων που βρίσκονται στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, αφού αντίκειται στα άρθρα της συνθήκης της ΕΕ.
Η Ελλάδα όχι μόνο είχε στηριχθεί σε μια τέτοια απόφαση, αλλά είχε ήδη προϋπολογίσει το όφελος από το rollover, τη μετακύληση δηλαδή των 10 δισ. που αφορούν 5,6 δισ. των ομολόγων ANFA που βρίσκονται στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών και 4,47 δισ. σε ομόλογα που αφορούσαν τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, εξηγεί ότι το rollover των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης).
Όταν το Eurogroup πρότεινε τη λύση (Φεβρουάριος 2012) δεν είχε ακόμη αξιολογηθεί και εξακριβωθεί εάν αυτή αντίκειται σε συνθήκες της ΕΕ, προσθέτει.
Αναγνώρισε πάντως ότι η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας ήταν αβέβαιη, καθώς προϋπέθετε αξιολόγηση και έγκριση από τις επιμέρους ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ.
Κατόπιν αξιολόγησης των ανησυχιών περί νομισματικής χρηματοδότησης που προκάλεσε το ενδεχόμενο υλοποίησης της ως άνω δυνατότητας, το Ευρωσύστημα κατέληξε στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η επανεπένδυση εσόδων που προκύπτουν κατά τη λήξη τίτλων ANFA με την αγορά νέων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης).

Το πρόγραμμα του Γ. Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη

Επίσκεψη εργασίας στην Φρανκφούρτη θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σήμερα Πέμπτη 06/02/2014, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και του τραπεζικού τομέα.  
Στις 12:30 (τοπική ώρα) θα μιλήσει σε γεύμα της επιχειρηματικής λέσχης Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft, παρουσία 100 εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
Στη συνέχεια, στις 14.30  (τοπική ώρα), θα συναντηθεί με  τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank, Jürgen Fitschen.
Στις 16.00 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνάντηση με το Δ.Σ. της Deutsche Bundesbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης