Τελευταία Νέα
old

Εξορμούν στα υπουργεία από αύριο τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας - Έρχονται να συλλέξουν στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2013

Εξορμούν στα υπουργεία από αύριο τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας - Έρχονται να συλλέξουν στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2013
Ξεκινoύν επαφές σε Γενικό Λογιστήριο, Τράπεζα Ελλάδος και στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας
(upd)Σημάδια ζωής έδωσε η τρόικα η οποία μετά την σιγή ασυρμάτου που διατήρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα έστειλε τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» οι διαπραγματεύσεις για τα ανοικτά ζητήματα.
Η τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας έφτασε διαδοχικά σήμερα στην χώρα μας και από αύριο ξεκινά επαφές σε Γενικό Λογιστήριο, Τράπεζα Ελλάδος και στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας.
Η εντολή που έχουν πάρει τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι να συλλέξουν στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 (έσοδα, δαπάνες, πρωτογενές πλεόνασμα, δημόσιες επενδύσεις ) αλλά και με κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας (ΑΕΠ, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κλπ.) και αποτελούν την «πυξίδα» της ελληνικής οικονομίας.
Τα στοιχεία αυτά θα κωδικοποιηθούν σε μια έκθεση που θα σταλεί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον και θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν οι Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην διάρκεια της πτήσης τους προς Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι σε μια βδομάδα από σήμερα και μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν πατήσει το πόδι τους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - πιάνοντας αμέσως δουλειά σε ότι έχει να κάνει με τα προαπαιτούμενα και τις δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση για να μπορέσει να πάρει την δόση των 4,9 δις. ευρώ που εκκρεμεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Με την τρόπο αυτό η διαπραγμάτευση θα μπει κατευθείαν στο «ψητό» και δη από το δημοσιονομικό «κενό» του 2014 και τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά για την κάλυψη του, τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης για την διετία 2014 - 2015 μέχρι και για το τρίτο μνημόνιο.
Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Τον «λογαριασμό» με τα επιπλέον μέτρα αυξάνει και η απόφαση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ)που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων. Τούτο στάθηκε αφορμή για τους δανειστές να ζητήσουν ισοδύναμες παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ ώστε να εξουδετερωθεί η «νάρκη» στο Μεσοπρόθεσμο.
Εντωμεταξύ στην Φρανκφούρτη θα μεταβεί αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού και του τραπεζικού τομέα.
Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bundesbank). Θα προηγηθεί ομιλία του Έλληνα υπουργού σε γεύμα της Λέσχης Εμπορίου, Βιομηχανίας και Επιστημών της Φρανκφούρτης (Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft), παρουσία 100 εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
Το επίσημο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ραντεβού στην ΕΚΤ, η οποία έχει την έδρα της στη Φρανκφούρτη, αλλά οι επαφές σε Deutsche Bank και Bundesbank αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικές, αφού γίνονται σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για την προσεχή διετία.
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, όπως η Bundesbank, διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν φέτος και το 2015.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη μετακύλισή τους με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, αλλά αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση της ΕΚΤ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή απέκλεισε τη μετακύλιση των εν λόγω ομολόγων με το επιχείρημα ότι συνιστά νομισματική χρηματοδότηση και ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης