Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μικρότερη ύφεση (κάτω του -4%) και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 προανήγγειλε από τη Φρανκφούρτη ο Γ. Στουρνάρας

Μικρότερη ύφεση (κάτω του -4%) και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 προανήγγειλε από τη Φρανκφούρτη ο Γ. Στουρνάρας
"Δεν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση τόσο μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής στην πρόσφατη οικονομική ιστορία"
Μικρότερη ύφεση (κάτω του -4%) και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 προανήγγειλε από τη Φρανκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην επιχειρηματική λέσχη «Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft».
Ο κ. Στουρνάρας έκανε εκτενή αναφορά στην τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε τις συνέπειες που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, ως τις πιο μεγάλες από το κραχ του 1929.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, από το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του ΑΕΠ, ενώ το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές ισοζύγιο έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ.
"Δεν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση τόσο μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής στην πρόσφατη οικονομική ιστορία", τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Για την περίοδο 2008 - 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 12,5% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 εκτιμάται ότι θα καταγραφεί πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κοντά στο 1% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν καλύτερο από ότι αναμενόταν αρχικά (-3,7%), ενώ στο τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους, η κάμψη του ΑΕΠ ήταν ακόμη πιο ήπια στο -3%.
Για το σύνολο του 2013, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε ύφεση -4%, ενώ όπως δήλωσε στους Γερμανούς επιχειρηματίες ο κ. Στουρνάρας, το τελικό αποτέλεσμα ενδεχομένως να είναι ακόμη καλύτερο.
Οι εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα είναι επίσης θετικές, με τις εισπράξεις από τις εξαγωγές αγαθών, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2013, να καταγράφουν αύξηση 3%.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 κατέγραψαν αύξηση 1%, ενώ οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,9%.
"Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως έναν σημαντικό παίκτη στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη, καθώς η χώρα συνδυάζει τις ιδανικές συνθήκες για να αποτελέσει τον νέο ενεργειακό κόμβο", πρόσθεσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι ο τομέας αυτός συνεισφέρει με ποσοστό άνω του 4% στην ελληνική οικονομία.
Τέλος, ιδανική τοποθεσία στην Ελλάδα στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων είναι το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο απέχει μόνο 210 ναυτικά μίλια από την κύρια οδό της Μεσογείου και είναι το μόνο μεγάλο λιμάνι στην ευρύτερη περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης