Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics – Mετά το Grexit, έρχεται το… ΝΕΧΙΤ! – Γιατί η έξοδος της Ολλανδίας από την Ευρωζώνη ωφελεί την εθνική οικονομία

Capital Economics – Mετά το Grexit, έρχεται το… ΝΕΧΙΤ! – Γιατί η έξοδος της Ολλανδίας από την Ευρωζώνη ωφελεί την εθνική οικονομία
Στο 1 τρισ. το ώφελος από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα
Μετά το… Grexit, οι θιασώτες της διάλυσης της Ευρωζώνης ανακαλύπτουν το ΝΕΧΙΤ, δηλαδή την έξοδο της… Ολλανδίας από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα!
Σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics, την οποία αναπαραγάγει η βρετανική «Telegraph», το μέσο νοικοκυριό στην Ολλανδία θα επωφελούταν κατά 8.000 λίρες ετησίως από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με τα κέρδη συνολικά για την ολλανδική οικονομία να εκτινάσσονται στο 1 τρισ. λίρες.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των άνωθεν συνιστά όχι μόνο η αποχώρηση από το ευρώ, αλλά και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως εξηγεί, μία έξοδος της Ολλανδίας θα επέφερε σημαντικά οφέλη στην οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες. Μάλιστα, ως παράδειγμα επικαλείται την Ελβετία και τη Νορβηγία, όπου αμφότερες βρίσκονται εκτός των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Οποιαδήποτε απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. συνιστά πρωτίστως μία πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική απόφαση. Ζητήματα όπως η ανεξαρτησία και αυτονομία θα τεθούν υπό νέους όρους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι όπου ένα έθνος, όντας απεγκλωβισμένο από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και ανεξάρτητο πολιτικά, δύναται να επωφεληθεί με οικονομικούς όρους» προσθέτει.
«Φυσικά και υπάρχουν κίνδυνοι που εκπορεύονται από μία ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, κίνδυνοι εγείρονται και από την παραμονή στο ευρώ. Οι έρευνες καταδεικνύουν πως μία αυτόνομη πολιτική θα ωφελούσε αρκετά την ολλανδική οικονομία» διαμηνύει εν συνεχεία.
Ενδεικτικά, σε πιθανή περίπτωση ΝΕΧΙΤ, το ετήσιο εισόδημα των Ολλανδών θα αυξανόταν έως το 2035 κατά 1.500 ευρώ, με τον πλούτο για κάθε νοικοκυριό να εκτινάσσεται κατά 9.800 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης