Τελευταία Νέα
Πολιτική

Die Zeit – Στο προσκήνιο το ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Αφορμή η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας, J.Gauck στην Ελλάδα

Die Zeit – Στο προσκήνιο το ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Αφορμή η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας, J.Gauck στην Ελλάδα
Πώς είναι δυνατό να έχουν αποσιωπηθεί τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα;


Στο διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας προς τη Γερμανία αναφορικά με την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα πολέμου στο Β’Παγκόσμιο Πόλεμο και την επιστροφή του κατοχικού δανείου αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας, J.Gauck στην Ελλάδα στις 5 με 7 Μαρτίου.
«Από την έναρξη της κρίσης οι δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο. Η Αθήνα κατηγορείται για τις εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης διψήφιου αριθμού δις ευρώ, το Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε στη χώρα. Στις 5 Μαρτίου ο Γερμανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Στο ταξίδι του θα μιλήσει και για το παρελθόν. Έχοντας στο πλευρό του τον Έλληνα ομόλογο του Κ.Παπούλια θα επισκεφθεί τις Λυγκιάδες, ένα χωριό, «θέατρο» μιας γερμανικής θηριωδίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ξέρει κανένας στη Γερμανία» αναφέρει στο δημοσίευμα της η Die Zeit, υπογραμμίζοντας πως ο Gauck μεταβαίνει στην Ελλάδα «όχι ως διαπραγματευτής χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες τόποι μαρτυρίου, οι οποίοι είναι απαρατήρητοι και άγνωστοι στη Γερμανία.
«Πώς είναι δυνατόν να έχουν αποσιωπηθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών; Στα σχολικά βιβλία δεν γίνεται ούτε καν αναφορά. Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα» υπογραμμίζει η Die Zeit, αναφέροντας πως οι καγκελάριοι της Γερμανίας κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα απέφευγαν αυτούς τους τόπους μαρτυρίου.
Εξαίρεση, όπως υπογραμμίζεται, υπήρξαν ο πρόεδρος Johannes Rau, ο οποίος είχε επισκεφθεί τα Καλάβρυτα το 2000 και ο Richard von Weizsacker που είχε επισκεφθεί την Καισαριανή.
«Ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες. Το ταξίδι Gauck γίνεται στη σωστή στιγμή» τονίζει η Die Zeit, η οποία αναφερόμενη στις δικαστικές διεκδικήσεις από ενώσεις θυμάτων αλλά και το φόβο του Βερολίνου πως σε περίπτωση που καταβάλει αποζημιώσεις θα ξεσηκώνονταν κύματα απαιτήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, υπογραμμίζει: «μόνο έτσι εξηγείται γιατί οι γερμανοί πολιτικοί απέφυγαν τους κατεστραμμένους τόπους στην Ελλάδα


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης