Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διεθνές «μέτωπο» εναντίον του Putin – ΗΠΑ και Καναδάς «απέχουν» από τη συνεδρίαση των G8 στη Ρωσία - Επαφές Obama με ξένους ηγέτες

Διεθνές «μέτωπο» εναντίον του Putin – ΗΠΑ και Καναδάς «απέχουν» από τη συνεδρίαση των G8 στη Ρωσία - Επαφές Obama με ξένους ηγέτες
Koινή "γραμμή" για Ουάσιγκτον και Οττάβα
Κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την διαφαινόμενη επέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας, καθώς ΗΠΑ και Καναδάς απειλούν με απόσυρση τους από την επικείμενη σύνοδο των G8 στο Σότσι της Ρωσίας.
Ειδικότερα, επιχειρώντας να εντείνουν τις διπλωματικές πιέσεις προς τον Vladimir Putin, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου κορυφής της G8. Η σύνοδος των G8 θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στο Σότσι.
Παρόμοια στάση τηρεί και ο Καναδάς, ο οποίος δια στόματος του Πρωθυπουργού, Steven Harper, ανακοίνωσε πως «ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Putin στην Ουκρανία».
«Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» κατέληξε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Επικοινωνία Οbama με ξένους ηγέτες

Τηλφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομολογό του Francois Hollande, είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama ενώ συνομίλησε  και με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ εκφράζοντας και στους δύο την ανησυχία του για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνει ο Λευκός Οίκος και τονίζεται πως οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους και μέσω των διεθνών οργανισμών.
Επίσης, «επιβεβαίωσαν τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη του διεθνούς δικαίου ως προς το μέλλον της Ουκρανίας και της δημοκρατίας της ».
Οι Ομπάμα, Ολάντ και Χάρπερ δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν ως προς το οικονομικό πακέτο στήριξης και βοήθειας προς την Ουκρανία, δεδομένου ότι το Κίεβο επιδιώκει σειρά μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης