Πολιτική

Δημοψήφισμα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η «μάχη» για την Περιφέρεια Αττικής - Που ποντάρουν οι υποψήφιοι

Δημοψήφισμα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η «μάχη» για την Περιφέρεια Αττικής - Που ποντάρουν οι υποψήφιοι
Η πιο ενδιαφέρουσα και πιο πολιτική αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών
Η εκλογική αναμέτρηση στην Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.
Διότι η Περιφέρεια της Αττικής έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και το εκλογικό αποτέλεσμα σε αυτήν είναι ικανό για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη δυναμική των κομμάτων και σε εθνικό επίπεδο.
Συνεπώς θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη για το που έχουν διαμορφωθεί οι «ισορροπίες» μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέχρι που φτάνει η δυναμική των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων.
Οι πρωταγωνιστές στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής είναι αναμφίβολα ο Γ.Σγουρός (δεν έχει επισημοποιήσει ακόμα την υποψηφιότητα του, η οποία ωστόσο θεωρείται δεδομένη), ο Γ.Κουμουτσάκος από τη ΝΔ και η Ρένα Δούρου από το ΣΥΡΙΖΑ.
Και οι τρεις τους είναι πολύ ισχυρές υποψηφιότητες.
Ο Γ.Σγουρός έχει ως κύριο «όπλο» του την πολιτική εμπειρία και γνώση για τα ζητήματα που άπτονται της Περιφέρειας.
Επιπλέον, αναμένεται να «παίξει» ιδιαίτερα με την πρώτη του θητεία και την επιτυχία του να δημιουργήσει πλεόνασμα 313 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως υποστηρίζει, είναι κωδικοποιημένο σε νέα έργα.
Όπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται περισσότερα από 1.000 έργα, ύψους 3,5 δις ευρώ σε 66 δήμους που δημιουργούν 100.000 θέσεις εργασίας.
«Δουλέψαμε σκληρά για τους πολίτες και δεν τους δουλέψαμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σγουρός, ο οποίος πέρα από τη στήριξη στελεχών και μελών της Κεντροαριστεράς, έχει γίνει λάβει θετικά σχόλια και από αρκετούς γαλάζιους βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.
Αλλά πλέον τα στελέχη της ΝΔ έχουν συνασπιστεί πίσω από την υποψηφιότητα του κ.Κουμουτσάκου, ο οποίος θεωρείται το outsider της αναμέτρησης Σγουρού – Δούρου.
Ο πολυσυλλεκτικός κ.Κουμουτσάκος (δεδομένου ότι στο πρόσωπο του ενώνονται όλες οι πολιτικές «φυλές» της ΝΔ) θα προβάλλει το «χαρτί» της πολιτικής ανανέωσης, της ενδελεχούς γνώσης των ευρωπαϊκών θεμάτων (εξαιρετικά χρήσιμα για τις Περιφέρειες λόγω και των ευρωπαϊκών κονδυλίων) αλλά και του εξαιρετικού πολιτικού έργου που έχει παράξει κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του, σύσσωμη η ΝΔ έσπευσε να στηρίξει την επιλογή του κ.Σαμαρά για την Περιφέρεια Αττικής.
Η πολυσυλλεκτικότητα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και της Ρένας Δούρου, η επιλογή της οποίας δεν αμφισβητήθηκε από καμία συνιστώσα και οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναμφισβήτητα η κα.Δούρου είναι η πιο ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το πιο δυνατό «πολιτικό χαρτί».
Αν και κατηγορείται – κυρίως από τον κ.Σγουρό – για έλλειψη εμπειρίας σε αυτοδιοικητικά θέματα, η κα.Δούρου έχει στο πλευρό της τόσο την ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική όσο και το αδιέξοδο που βιώνουν καθημερινά τα τελευταία χρόνια οι πολίτες, πεδίο που αναμφίβολα θα αξιοποιήσει η κα.Δούρου.
Εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, ανανεωτικός ευρωπαϊκός αέρας και αντιμετώπιση της αδιέξοδης καθημερινότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και «χαρτιά» καθενός εκ των τριών υποψηφίων.
Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι επισφαλής και εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.
Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια είναι πως θα είναι τεράστια έκπληξη (αλλά και πολιτική επιτυχία) εάν ο κ.Κουμουτσάκος καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Θα πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική νίκη για τη ΝΔ, ιδιαίτερα εάν η πρόκριση του γίνει σε βάρος της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης